«Πρέπει να νικήσουμε το φόβο και τη μοναξιά»

Συμβουλές ψυχικής υγιεινής από τo μέλος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Μαγδαληνή Φιλιππιάδου

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ έδωσε το λόγο στην Μαγδαλινή Φιλιππιάδου, η οποία μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει ψυχολογικά να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που βιωνουμε:

«Ο ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, ζήτησε τις συμβουλές της ειδικευόμενης, κας Μαγδαληνής Φιλιππιάδου, Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ψ.Ν.Θ. για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, ζητώντας τις συμβουλές ψυχικής υγιεινής. Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς…

Γεννήθηκα το 1988 στη Θεσσαλονίκη και είμαι κάτοικος Θέρμης. Το 2011 αποφοίτησα 1η βαθμολογικά από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό 9.09, εκφωνώντας τον Όρκο του Ιπποκράτη. Στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Βιοηθική και είμαι υποψήφια διδάκτωρ Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ με κύριο θέμα την συμβολή των βιοδεικτών στην πρόγνωση της ψύχωσης. Στην παρούσα φάση είμαι ειδικευόμενη ψυχίατρος στη Β Πανεπιστημιακή κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη εκπρόσωπος των ειδικευόμενων ιατρών στο Επιστημονικό Συμβούλιο. Ως προς την πορεία μου στον πολιτικό στίβο του τόπου μας, εκλέχθηκα ως Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας 8802 σταυρούς. Την αγάπη μου για τον ΠΑΟΚ μου την εμφύσησε ο πατέρας μου καθώς και φίλοι βετεράνοι ποδοσφαιριστές όπως ο Κούλης ο Αποστολίδης, ο Κώστας ο Ορφανός, ο Σάκης ο Παντελίδης, ο Νέτο, ο Κούδας αλλά και άνθρωποι των συνδέσμων. Μια αγάπη που συνεχίζεται ως και σήμερα!

Τι θα προτείνατε σε όλους εμάς αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή;

Πέρα από την αντικειμενική επικείμενη απειλή της υγείας του καθενός, η εμφάνιση του Covid-19 έρχεται να μας θυμίσει, την πραγματική ψυχοσύνθεση, το βαθύ ψυχικό υλικό του μέσου Έλληνα. Ο μέσος Έλλην λοιπόν, αν και πολυτάλαντος και δημιουργικός, δεν παύει να χαρακτηρίζεται από πολλά δραματικά, ναρκισσιστικά και μεταιχμιακά στοιχεία.

Είναι εκείνος ο άνθρωπος που ζει την υπερβολή και τα άκρα, εκείνος που θα τρέξει να αγοράσει όλα τα χαρτιά υγείας κατηγορώντας τους πάντες για την έλλειψη αγαθών, εκείνος που μεταθέτει την ευθύνη πάντα σε τρίτους, και εκείνος που θα αψηφήσει όλες τις επιστημονικές οδηγίες και απερίσκεπτα θα βγει έξω πιστεύοντας σε θεωρίες συνωμοσίας και θέτοντας παράλληλα τον ίδιο αλλά και τρίτους σε κίνδυνο.

Πάνω από όλα, ο μέσος Έλληνας, αν και συμπαθής, είναι εκείνος που έχει χάσει πια τον έλεγχο της καθημερινότητάς του. Ο απόλυτος κυρίαρχος της ζωής του, πλέον νιώθει πως η αλλοτινή δεδομένη καθημερινότητά του, το κάποτε περιφρουρημένο μικροκοσμικό του βασίλειο, «ελέγχεται» από άγνωστους αρμόδιους που του δίνουν οδηγίες από τα ΜΜΕ.

Το «κάστρο» του πολιορκείται πια από κάτι άγνωστο, άυλο, αόρατο, από έναν εχθρό που έρχεται να του διδάξει πως τελικά όλα όσα είχε κτίσει στο βωμό μίας βέβαιης και ασφαλούς καθημερινότητας, έχουν γίνει ρευστά, θολά και αβέβαια. Το άγνωστο όμως δεν το αντέχουν οι άνθρωποι. Γίναμε έκπτωτοι βασιλιάδες από τον θρόνο της βεβαιότητάς μας μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα και αυτό μας προκαλεί αμηχανία, ανασφάλεια, άγχος, πανικό και θλίψη. Μα πάνω από όλα τελικά νιώθουμε έναν απέραντο θυμό για τα τέρατα που μας καταδιώκουν: τον Φόβο και τη Μοναξιά.

Ας έρθουμε σε επαφή λοιπόν και ας αγκαλιάσουμε τον φόβο μας και ας τολμήσουμε να τον κοιτάξουμε κατάματα. Κοιτώντας τον κατάματα και μιλώντας με αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμη και με ειδικούς για τον φόβο της αβεβαιότητας, βοηθούμε τον εαυτό μας να προσαρμοστεί στις νέες, πρόσκαιρες αλλά πρωτόγνωρα δύσκολες και περιοριστικές συνθήκες. Μην ξεχνάμε όμως πως η προσαρμοστικότητα είναι στοιχείο ευφυίας.

Μιλάμε για τον φόβο μας και δεν τον κρύβουμε. Όποιος φοβάται και σιωπάει, χτίζοντας άμυνες και αντιστάσεις σε όλη αυτήν την κρίση που βιώνουμε δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί με ψυχραιμία, σύνεση και λογική. Ας εξηγήσουμε με απλό και εύπεπτο τρόπο στα παιδιά και στους ηλικιωμένους μας την αλήθεια.

Ας τηρήσουμε με βάση τη λογική και την ενημέρωση από έγκυρες επιστημονικές πηγές όλες τις ορθές οδηγίες και ίσως αντιληφθούμε την ευγνωμοσύνη να μας περιβάλλει. Μία ευγνωμοσύνη για τις απλές χαρές της ζωής, που μέχρι και πριν 1 μήνα δεν προλαβαίναμε να δούμε.

Κι αν νιώθεις πως είσαι μόνος ή μόνη σε όλο αυτό, να θυμάσαι πως σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε σπίτι, υπάρχει κάποιος ακόμη που αισθάνεται το ίδιο με εσένα. Είμαστε σαν τα φώτα μιας πόλης όπως διακρίνονται από τον ουρανό. Τόσο κοντά το ένα με το άλλο και τόσο διακριτά.

Δεν ξεχνούμε τους ανθρώπους που ζούνε μόνοι αλλά επικοινωνούμε μαζί τους ακόμη πιο συχνά. Κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες, προσέχουμε τη διατροφή μας και ενυδατωνόμαστε αρκετά. Περιορίζουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ και εάν τυχόν λαμβάνουμε οποιαδήποτε ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή επικοινωνούμε με τον θεράποντα ψυχίατρο.

Αν έχουμε μπαλκόνι ή ταράτσα βγαίνουμε να απολαύσουμε τον ήλιο και να ανεβάσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης και της βιταμίνης D. Κι αν νιώθουμε το άγχος της αβεβαιότητας να μας καταβάλει, τότε η τεχνική της απόσπασης με ευχάριστες δραστηριότητες συχνά βοηθά. Η άσκηση μέσα στο σπίτι, το διάβασμα, η μουσική, η συζήτηση για τον φόβο που αισθανόμαστε τόσο με φίλους και συγγενείς, καθώς και άλλες δημιουργικές ενασχολήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν. Μιλήστε ακόμη και με τον γείτονά σας από το μπαλκόνι, εκείνον που μέχρι χθες αγνοούσατε πως ζούσε δίπλα σας, φροντίστε τα λουλούδια σας, αυτοσαρκαστείτε ελεύθερα.

Ο Covid-19 έρχεται να μας βάλει σε έναν αγώνα πρόκληση. Μία πρόκληση ενάντια στον χειρότερό μας εαυτό.

Ποιος εαυτός θα νικήσει; Εκείνος ο εαυτός που θεωρούσε δεδομένα τα αγαπημένα του πρόσωπα και τη ζωή του, κλεισμένος και δήθεν ελεύθερος στον εγωκεντρικό του μικρόκοσμο, ή εκείνος ο εαυτός που θα αναδιαμορφώσει τις προτεραιότητες στην ζωή του, θα έρθει κοντά (έστω και τηλεφωνικά) με τους σημαντικούς τρίτους, και θα γίνει ένας ακόμη κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα αντίστασης στον «εχθρό»;

Ο Covid-19 έρχεται για να μας αλλάξει. Έρχεται να μας φέρει αντιμέτωπους με τον φόβο και τη μοναξιά. Ήρθε για να αναδιαμορφώσει όσα γνωρίζαμε για τις αντοχές και τα όριά μας. Να μας φέρει αντιμέτωπους με αυτό που αντικρίζουμε στον καθρέφτη μας.

Αγαπητοί συνάνθρωποι και συμπολίτες, είμαστε Ελεύθεροι Πολιορκημένοι.

Τι λέτε λοιπόν; Ποιος εαυτός μας θα επικρατήσει;

Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως η κα Μάγδα Φιλιππιάδου ανήκει στο δυναμικό των μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ αποτελεί και μέλος του Α.Σ. ΠΑΟΚ».

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

«Αυτός ο ΠΑΟΚ δεν ήταν… ΠΑΟΚ!»

Xάνει Παναθηναϊκό ο Εσίτι

Η γκολάρα του Μιχαηλίδη (video)

«Θέλει… τράμπα Γιαννούλη-Τράουκο η Σεντ Ετιέν»

H αποκάλυψη του Μιχαηλίδη

Μια σεζόν στην κεφαλιά του Πασχαλάκη

H αποθέωση του Κοροβέση στον ΠΑΟΚ

«Πέταξε δύο βαθμούς»

«Θέλω να πρωταγωνιστήσω με τον ΠΑΟΚ»

Η απόδοση των παικτών

«Θέλω παίκτες όπως ο Μιχαηλίδης»

Η βαθμολογία των Play Off

Σα να έχασε!

Αδιανόητη γκολάρα Μιχαηλίδη!

To… πρώτο του Μπίσεσβαρ

Με τριάδα στα στόπερ ο ΠΑΟΚ

Έξαλλοι στον ΠΑΟΚ με Κουμπαράκη

«Έπνιξε» κόκκινη για τον ΟΦΗ ο Κουμπαράκης

Το κάρφωσε ο Μπίσεσβαρ (video)

Τα είπε με Σίμο ο Λάμπρου (pics)

«To ποδόσφαιρο στην εποχή του κορονοϊού» (pic)

Live: ΟΦΗ-ΠΑΟΚ

H επιστροφή του Λημνιού

Ροντρίγκο… 160 ημέρες μετά

Εκπλήξεις από Σίμο στην ενδεκάδα του ΟΦΗ

Νέες αλλαγές από Φερέιρα!

Με 14 παίκτες ο Άρης κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός περιμένει ΠΑΟΚ ή Παναθηναϊκό

Αρνητικοί οι πρώτοι έλεγχοι covid 19 στην Ξάνθη

Ψάχνεται έντονα ο Μουλέν

Γ. Σαββίδης: «Φτάσαμε στο τέλος!»

Ανακοίνωση CAS για ΠΑΟΚ!

Η παρέμβαση Αντρέ στα αποδυτήρια!

«Στημένο το πρωτάθλημα του 2013!»

Συνθήματα για Αμπέλ στη Νέα Μεσημβρία!

«Συνεχίζει στον ΠΑΟΚ ο Γκαρσία!»

Υπέγραψε στην Ίντερ ο Μπότης

Μπερδεμένοι ΠΑΟΚ και Φερέιρα

«Τότε θα βγει η απόφαση του CAS για ΠΑΟΚ!»

«Μη βιώσιμη η κατάσταση Φερέιρα-ΠΑΟΚ!»

Προβλήματα ενόψει ΟΦΗ για Φερέιρα

«Υποψήφιος για την ΤΣΣΚΑ ο Φερέιρα»

«Θα είσαι μέρος της ιστορίας του ΠΑΟΚ!»

Μαλωμένοι με την αλήθεια

Υπόκλιση της Σίτι στην Λίβερπουλ

H επιθετική δυστοκία του ΠΑΟΚ

Όχι των διαιτητών στη Super League

Η μέρα της κρίσης για Βιεϊρίνια-Πέλκα

«Ο Μαρινάκης είναι κατίνα!»

Πρόστιμο λόγω Άκπομ σε Άρσεναλ!

«Ψήνει» επιστροφή Καπετανίδη ο ΠΑΟΚ!

Θέλει τελικό στην… Τούμπα ο Ολυμπιακός!

Ο… υπεροπτικός Πελεκούδας

Επίσημο: Κρούσμα κορονοϊού στη Super League

To πρόβλημα με τις κάρτες

Δούκας: «Αυτός ήταν ο Μπράνκο»

Ο εκνευρισμός του Φερέιρα (pic)

«Δεν πρέπει να… καεί ο Γκαρσία»

«Αυτός ο ΠΑΟΚ δεν ήταν… ΠΑΟΚ!»

Xάνει Παναθηναϊκό ο Εσίτι

Η γκολάρα του Μιχαηλίδη (video)

«Θέλει… τράμπα Γιαννούλη-Τράουκο η Σεντ Ετιέν»

H αποκάλυψη του Μιχαηλίδη

«Πέταξε δύο βαθμούς»

«Θέλω να πρωταγωνιστήσω με τον ΠΑΟΚ»

Συνεχίζει στον ΠΑΟΚ ο Παπαδόπουλος

«Ακολουθεί δύσκολη χρονιά»

«Πορεία ανάλογη με το όνομα του ΠΑΟΚ»

Συνεχίζει με Μασλαρινό ο ΠΑΟΚ

Μέξας: «Έχουμε ένα βουνό μπροστά μας»

Παραμένει στον ΠΑΟΚ ο Αγγελίδης

Ανακοίνωσε Γιαννακίδη ο ΠΑΟΚ

Κρούσμα κορονοϊού και στο κυπριακό πρωτάθλημα

Ανακοίνωσε τη… βόμβα η Μπάγερν

Νέα τεχνολογία για το οφσάιντ

UEFA: «Θα θέλαμε τους φιλάθλους στα γήπεδα»

H αποθέωση του Κοροβέση στον ΠΑΟΚ

Εκπλήξεις από Σίμο στην ενδεκάδα του ΟΦΗ

Με 14 παίκτες ο Άρης κόντρα στην ΑΕΚ

Αρνητικοί οι πρώτοι έλεγχοι covid 19 στην Ξάνθη

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην αποστολή του ΟΦΗ

Επίσημο: Κρούσμα κορονοϊού στη Super League