«Πρέπει να νικήσουμε το φόβο και τη μοναξιά»

Συμβουλές ψυχικής υγιεινής από τo μέλος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Μαγδαληνή Φιλιππιάδου

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ έδωσε το λόγο στην Μαγδαλινή Φιλιππιάδου, η οποία μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει ψυχολογικά να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που βιωνουμε:

«Ο ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, ζήτησε τις συμβουλές της ειδικευόμενης, κας Μαγδαληνής Φιλιππιάδου, Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ψ.Ν.Θ. για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, ζητώντας τις συμβουλές ψυχικής υγιεινής. Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς…

Γεννήθηκα το 1988 στη Θεσσαλονίκη και είμαι κάτοικος Θέρμης. Το 2011 αποφοίτησα 1η βαθμολογικά από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό 9.09, εκφωνώντας τον Όρκο του Ιπποκράτη. Στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Βιοηθική και είμαι υποψήφια διδάκτωρ Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ με κύριο θέμα την συμβολή των βιοδεικτών στην πρόγνωση της ψύχωσης. Στην παρούσα φάση είμαι ειδικευόμενη ψυχίατρος στη Β Πανεπιστημιακή κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη εκπρόσωπος των ειδικευόμενων ιατρών στο Επιστημονικό Συμβούλιο. Ως προς την πορεία μου στον πολιτικό στίβο του τόπου μας, εκλέχθηκα ως Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας 8802 σταυρούς. Την αγάπη μου για τον ΠΑΟΚ μου την εμφύσησε ο πατέρας μου καθώς και φίλοι βετεράνοι ποδοσφαιριστές όπως ο Κούλης ο Αποστολίδης, ο Κώστας ο Ορφανός, ο Σάκης ο Παντελίδης, ο Νέτο, ο Κούδας αλλά και άνθρωποι των συνδέσμων. Μια αγάπη που συνεχίζεται ως και σήμερα!

Τι θα προτείνατε σε όλους εμάς αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή;

Πέρα από την αντικειμενική επικείμενη απειλή της υγείας του καθενός, η εμφάνιση του Covid-19 έρχεται να μας θυμίσει, την πραγματική ψυχοσύνθεση, το βαθύ ψυχικό υλικό του μέσου Έλληνα. Ο μέσος Έλλην λοιπόν, αν και πολυτάλαντος και δημιουργικός, δεν παύει να χαρακτηρίζεται από πολλά δραματικά, ναρκισσιστικά και μεταιχμιακά στοιχεία.

Είναι εκείνος ο άνθρωπος που ζει την υπερβολή και τα άκρα, εκείνος που θα τρέξει να αγοράσει όλα τα χαρτιά υγείας κατηγορώντας τους πάντες για την έλλειψη αγαθών, εκείνος που μεταθέτει την ευθύνη πάντα σε τρίτους, και εκείνος που θα αψηφήσει όλες τις επιστημονικές οδηγίες και απερίσκεπτα θα βγει έξω πιστεύοντας σε θεωρίες συνωμοσίας και θέτοντας παράλληλα τον ίδιο αλλά και τρίτους σε κίνδυνο.

Πάνω από όλα, ο μέσος Έλληνας, αν και συμπαθής, είναι εκείνος που έχει χάσει πια τον έλεγχο της καθημερινότητάς του. Ο απόλυτος κυρίαρχος της ζωής του, πλέον νιώθει πως η αλλοτινή δεδομένη καθημερινότητά του, το κάποτε περιφρουρημένο μικροκοσμικό του βασίλειο, «ελέγχεται» από άγνωστους αρμόδιους που του δίνουν οδηγίες από τα ΜΜΕ.

Το «κάστρο» του πολιορκείται πια από κάτι άγνωστο, άυλο, αόρατο, από έναν εχθρό που έρχεται να του διδάξει πως τελικά όλα όσα είχε κτίσει στο βωμό μίας βέβαιης και ασφαλούς καθημερινότητας, έχουν γίνει ρευστά, θολά και αβέβαια. Το άγνωστο όμως δεν το αντέχουν οι άνθρωποι. Γίναμε έκπτωτοι βασιλιάδες από τον θρόνο της βεβαιότητάς μας μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα και αυτό μας προκαλεί αμηχανία, ανασφάλεια, άγχος, πανικό και θλίψη. Μα πάνω από όλα τελικά νιώθουμε έναν απέραντο θυμό για τα τέρατα που μας καταδιώκουν: τον Φόβο και τη Μοναξιά.

Ας έρθουμε σε επαφή λοιπόν και ας αγκαλιάσουμε τον φόβο μας και ας τολμήσουμε να τον κοιτάξουμε κατάματα. Κοιτώντας τον κατάματα και μιλώντας με αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμη και με ειδικούς για τον φόβο της αβεβαιότητας, βοηθούμε τον εαυτό μας να προσαρμοστεί στις νέες, πρόσκαιρες αλλά πρωτόγνωρα δύσκολες και περιοριστικές συνθήκες. Μην ξεχνάμε όμως πως η προσαρμοστικότητα είναι στοιχείο ευφυίας.

Μιλάμε για τον φόβο μας και δεν τον κρύβουμε. Όποιος φοβάται και σιωπάει, χτίζοντας άμυνες και αντιστάσεις σε όλη αυτήν την κρίση που βιώνουμε δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί με ψυχραιμία, σύνεση και λογική. Ας εξηγήσουμε με απλό και εύπεπτο τρόπο στα παιδιά και στους ηλικιωμένους μας την αλήθεια.

Ας τηρήσουμε με βάση τη λογική και την ενημέρωση από έγκυρες επιστημονικές πηγές όλες τις ορθές οδηγίες και ίσως αντιληφθούμε την ευγνωμοσύνη να μας περιβάλλει. Μία ευγνωμοσύνη για τις απλές χαρές της ζωής, που μέχρι και πριν 1 μήνα δεν προλαβαίναμε να δούμε.

Κι αν νιώθεις πως είσαι μόνος ή μόνη σε όλο αυτό, να θυμάσαι πως σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε σπίτι, υπάρχει κάποιος ακόμη που αισθάνεται το ίδιο με εσένα. Είμαστε σαν τα φώτα μιας πόλης όπως διακρίνονται από τον ουρανό. Τόσο κοντά το ένα με το άλλο και τόσο διακριτά.

Δεν ξεχνούμε τους ανθρώπους που ζούνε μόνοι αλλά επικοινωνούμε μαζί τους ακόμη πιο συχνά. Κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες, προσέχουμε τη διατροφή μας και ενυδατωνόμαστε αρκετά. Περιορίζουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ και εάν τυχόν λαμβάνουμε οποιαδήποτε ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή επικοινωνούμε με τον θεράποντα ψυχίατρο.

Αν έχουμε μπαλκόνι ή ταράτσα βγαίνουμε να απολαύσουμε τον ήλιο και να ανεβάσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης και της βιταμίνης D. Κι αν νιώθουμε το άγχος της αβεβαιότητας να μας καταβάλει, τότε η τεχνική της απόσπασης με ευχάριστες δραστηριότητες συχνά βοηθά. Η άσκηση μέσα στο σπίτι, το διάβασμα, η μουσική, η συζήτηση για τον φόβο που αισθανόμαστε τόσο με φίλους και συγγενείς, καθώς και άλλες δημιουργικές ενασχολήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν. Μιλήστε ακόμη και με τον γείτονά σας από το μπαλκόνι, εκείνον που μέχρι χθες αγνοούσατε πως ζούσε δίπλα σας, φροντίστε τα λουλούδια σας, αυτοσαρκαστείτε ελεύθερα.

Ο Covid-19 έρχεται να μας βάλει σε έναν αγώνα πρόκληση. Μία πρόκληση ενάντια στον χειρότερό μας εαυτό.

Ποιος εαυτός θα νικήσει; Εκείνος ο εαυτός που θεωρούσε δεδομένα τα αγαπημένα του πρόσωπα και τη ζωή του, κλεισμένος και δήθεν ελεύθερος στον εγωκεντρικό του μικρόκοσμο, ή εκείνος ο εαυτός που θα αναδιαμορφώσει τις προτεραιότητες στην ζωή του, θα έρθει κοντά (έστω και τηλεφωνικά) με τους σημαντικούς τρίτους, και θα γίνει ένας ακόμη κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα αντίστασης στον «εχθρό»;

Ο Covid-19 έρχεται για να μας αλλάξει. Έρχεται να μας φέρει αντιμέτωπους με τον φόβο και τη μοναξιά. Ήρθε για να αναδιαμορφώσει όσα γνωρίζαμε για τις αντοχές και τα όριά μας. Να μας φέρει αντιμέτωπους με αυτό που αντικρίζουμε στον καθρέφτη μας.

Αγαπητοί συνάνθρωποι και συμπολίτες, είμαστε Ελεύθεροι Πολιορκημένοι.

Τι λέτε λοιπόν; Ποιος εαυτός μας θα επικρατήσει;

Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως η κα Μάγδα Φιλιππιάδου ανήκει στο δυναμικό των μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ αποτελεί και μέλος του Α.Σ. ΠΑΟΚ».

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Ευχάριστα νέα για Ντούγκλας!

Χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του Γκέτσε

Τον θυμάστε τον Μίκι Κουίν; (video)

Πέλκας και Ζίβκοβιτς δεν τα κατάφεραν

Ξανά θετικός στον κορονοϊό ο Ντιμπάλα!

Αυτή είναι η ποινή του Πρίγιοβιτς;

Ανοιχτό το μέλλον του Φιλίποφ!

O ευτυχισμένος Μίσιτς!

Η UEFA έπεισε τους Βέλγους

Live stream: Η μανατζερική μάχη του ΠΑΟΚ

O έλεγχος στους παίκτες του ΠΑΟΚ

Οι 23 ημέρες καραντίνας

Βαρύ πένθος για τον Φερνάντο Σάντος

H… ρουτίνα του Ντούγκλας (pic)

Στον… κόσμο τους στον ΟΣΦΠ

«Αποτελέσματα πριν τις 24 Απριλίου»

«Στις 20 Μαΐου η επανέναρξη της Serie A»

Το show του Ντιλέινι Ραντ (video)

Το χατ-τρικ του Μαλιούφα

«Πάντα στην καρδιά μου…»

Στα… δύσκολα Πέλκας και Ζίβκοβιτς!

«Προθεσμία μέχρι τις 3 Αυγούστου»

Δείχνει… ΠΑΟΚ η Αλκμάαρ

«Παρόμοια τα μέτρα στην Ισπανία»

«Μακάρι να μας τους αφήσει ο ΠΑΟΚ»

H μεγάλη… μάχη του ΠΑΟΚ!

Το μοναδικό πρωτάθλημα που συνεχίζει!

ΣΟΚ: Συνελήφθη ο Πρίγιοβιτς

Επίθεση ΟΣΦΠ στον Μπέο

Η θέση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη Super League

Το… big brother του ΠΑΟΚ

«Θα δω αγώνα από τη Θύρα 4!»

«Μακάρι να μας τους αφήσει ο ΠΑΟΚ»

Πέντε του ΠΑΟΚ στους… ακριβότερους!

Βαρύ πένθος για τον Φερνάντο Σάντος

Κάθε πέντε μέρες έχει… έλεγχο!

Φοβερή κίνηση από Ζαγοράκη!

«Νέος… Νέστα ο Μιχαηλίδης»

Κατάργηση του VAR λόγω κορονοϊού!

Δεν θέλει… παύλες ο Μαρινάκης

Η μεγάλη κόντρα στο FIFA 20! (Live Stream)

Η… αποκάλυψη του Σνάουτσνερ για την Κ19

«Έτσι μάθαμε από παιδιά» (video)

Κερδίζουν χρόνο οι τραυματίες

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζει τουρνουά… Football Manager!

Κοιτάει ξανά Μακ η ΑΕΚ

Ξεκινά το ποδόσφαιρο! Αυτό δεν περιμένετε;

Αύξηση ομάδων και ακύρωσης πρωταθλήματος

Δείχνει… ΠΑΟΚ η Αλκμάαρ

Ο λόγος της σύλληψης του Πρίγιοβιτς (video)

Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος της UEFA

Τι θα γίνει με το πρωτάθλημα;

Ευχάριστα νέα για Ντούγκλας!

Τον θυμάστε τον Μίκι Κουίν; (video)

Πέλκας και Ζίβκοβιτς δεν τα κατάφεραν

O ευτυχισμένος Μίσιτς!

Live stream: Η μανατζερική μάχη του ΠΑΟΚ

O έλεγχος στους παίκτες του ΠΑΟΚ

Οι 23 ημέρες καραντίνας

Το show του Ντιλέινι Ραντ (video)

«Να δείξουμε υπευθυνότητα!»

Σημάδια… λουκέτου στο ΝΒΑ

«Δύσκολο να κάνεις προβλέψεις…»

Το «ασπρόμαυρο» buzzer beater (video)

«Βγαίνουμε από το σπίτι για να… γεννηθεί ΠΑΟΚτσάκι»

Στις 19/4 το ντοκιμαντέρ για τον Τζόρνταν (vid)

Χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του Γκέτσε

«Να ολοκληρωθούν όλες οι διοργανώσεις ως τις 3 Αυγούστου»

Ξανά θετικός στον κορονοϊό ο Ντιμπάλα!

Η UEFA έπεισε τους Βέλγους

Στον… κόσμο τους στον ΟΣΦΠ

Κοιτάει ξανά Μακ η ΑΕΚ

Δεν θέλει… παύλες ο Μαρινάκης

Επίθεση ΟΣΦΠ στον Μπέο

Ο Ολυμπιακός θέλει Αουγκούστο

Πρόστιμο της UEFA στον ΟΣΦΠ