Την άποψη ότι, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, το πρωτάθλημα της Super League είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί εξέφρασε ο Φώτης Κωστούλας.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας , ο μεγαλομέτοχος του Παναιτωλικού τόνισε ότι η οριστική διακοπή έχει συζητηθεί τόσο στο συμβούλιο της Λίγκας, όσο και κατ’ ιδίαν μεταξύ των μελών της κι ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί συναινεί προς τη συγκεκριμένη λύση, αφού ακόμη και σε περίπτωση που η σεζόν ολοκληρωθεί, αυτό θα γίνει για τυπικούς και μόνο λόγους, και χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
«Είναι δύσκολο να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Η διακοπή φαίνεται τη συγκεκριμένη στιγμή σαν το πιο δόκιμο και πιθανό. Έτσι είναι η κατάσταση και θα φανούν περισσότερα πράγματα μετά από δυο εβδομάδες» είπε και πρόσθεσε: «Ακόμη και να γίνουν τα παιχνίδια δεν θα μπορούν να γίνουν με αξιώσεις. Στα playout, για παράδειγμα, υπάρχει σχετική αδιαφορία από πολλές ομάδες γιατί έχουν συγκεντρώσει τους βαθμούς που χρειάζονται και δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Οπότε δεν θα είναι παιχνίδια της προκοπής με ιδιαίτερες αξιώσεις. Από την άλλη, όμως, τα playoff και το Κύπελλο σημαίνουν πολλά για τις ομάδες. Αν, λοιπόν, οι παίκτες πάνε σε αυτά απροετοίμαστοι, πώς θα αποδοθεί ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Και αυτό είναι η απορία και η δική μου και πολλών. Σε καμία περίπτωση δεν θα είμαστε έτοιμοι».
Ο Φώτης Κωστούλας αναφέρθηκε ακόμη στο φλέγον θέμα με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά, έστω και αν εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ομάδες, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για την κατάσταση που υπάρχει στη Σουηδία (όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά) στον τομέα της αντιμετώπισης του ιού.
Αναλυτικά μίλησε:
– Για το πώς είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είναι μια κατάσταση γνωστή σε όλους. Βλέπουμε ότι, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο, επικρατεί μεγάλη ηρεμία, δεν γίνεται τίποτε και ειλικρινά δεν ξέρω πού θα καταλήξει».
– Για το πού οδεύει η συγκεκριμένη κατάσταση: «Δεν υπάρχει κάτι επίσημο που να λέει ότι τότε θα ξεκινήσουμε τις προπονήσεις και τότε θα παίξουμε είτε για πρωτάθλημα είτε για το Κύπελλο. Υπάρχει μια στάση αναμονής και πηγαίνουμε βλέποντας και κάνοντας. Αυτό, πάντως, που βλέπω εγώ και ο πολύς κόσμος είναι ότι πολύ δύσκολα θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα και είναι ακόμη πιο δύσκολο να τελειώσει κανονικά και με αξιώσεις. Απ’ ό,τι βλέπω και διαβάζω η πανδημία δεν θα σταματήσει τόσο εύκολα και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση αυτή της άσχημης κατάστασης. Κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον για ένα μήνα δεν θα μπορεί κανείς να κάνει κάτι. Κι αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για μια ομάδα, αφού μεγάλο μέρος των παικτών έχει φύγει για τις χώρες και τα σπίτια τους. Στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, τι θα μπορούσαν να κάνουν με ένα τηλέφωνο και κομπιούτερ. Οπότε πήραν άδεια να πάνε στα σπίτια τους, γιατί ανησυχούσαν για τις οικογένειές τους. Το τοπίο, λοιπόν, είναι πολύ θολό για να πω κάτι».
– Για το πώς και πότε μπορούν τα γίνουν τα παιχνίδια:
«Ακόμη και να γίνουν τα παιχνίδια δεν θα μπορούν να γίνουν με αξιώσεις. Στα play out, για παράδειγμα, υπάρχει σχετική αδιαφορία από πολλές ομάδες γιατί έχουν συγκεντρώσει τους βαθμούς που χρειάζονται και δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Οπότε δεν θα είναι παιχνίδια της προκοπής με ιδιαίτερες αξιώσεις. Από την άλλη, όμως, τα play off και το Κύπελλο σημαίνουν πολλά για τις ομάδες. Αν, λοιπόν, οι παίκτες πάνε σε αυτά απροετοίμαστοι, πώς θα αποδοθεί ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Και αυτό είναι η απορία και η δική μου και πολλών. Σε καμία περίπτωση δεν θα είμαστε έτοιμοι. Εκτός κι αν αποφασίσουμε να παίξουμε στα μέσα Ιουλίου με τις ζέστες και τα… 40άρια. Αυτές είναι οι σκέψεις που κάνει ο καθένας».
– Για το αν υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση της σεζόν:
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν συμβόλαια που κάποια στιγμή λήγουν. Ωστόσο, με συγκεκριμένη απόφαση από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θα μπορούσε να γίνει επιμήκυνση της χρονιάς λόγω έκτακτων αναγκών. Αυτό, όμως, θα ισχύει νομικά αλλά όχι ουσιαστικά, αφού κάποιος παίκτης που ξέρει ότι την άλλη εβδομάδα φεύγει για κάποια άλλη ομάδα, θα έχει την ελάχιστη απόδοση. Υπάρχει κι η προετοιμασία για την επόμενη σεζόν, οπότε κι εδώ χρειάζεται ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε θα γίνουν οι μεταγραφές, πότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία πότε θα γίνει η έναρξη της νέας χρονιάς. Κι εδώ όλα θα γίνουν λάθος, σε περίπτωση που το τραβήξουμε για να τελειώσουμε τη σεζόν έστω και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Από την άλλη, για πολλές ομάδες υπάρχει και το θέμα τηλεοπτικών. Τι κάνουμε εδώ; Και σε αυτό υπάρχει συμβόλαιο. Είναι σίγουρο ότι και η NOVA και η ΕΡΤ θα προσπαθήσουν να ωφεληθούν, με τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί δεν θα υπάρχει ουσιαστικό όφελος και θα πουν ότι έχουμε συμβόλαιο μέχρι τότε και βλέπουμε τι περικοπές θα γίνουν, και δεν μπορούμε μετά. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν τεράστια οικονομικά προβλήματα που είναι ήδη πολύ μεγάλα. Δεν εισπράττουμε από πουθενά, αλλά συνεχίζουμε να πληρώνουμε κανονικά συμβόλαια και μισθούς. Είναι ένα θέμα που πρέπει να τεθεί στο επόμενο συμβούλιο της Λίγκας, αλλά πρέπει να το δει και η ΕΠΟ. Είμαστε υποχρεωμένοι να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας προς τους παίκτες, παρά το γεγονός ότι με απόφαση της κυβέρνησης δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν από την άλλη και τα τρέχοντα έξοδα, αφού αν και είμαστε κλειστοί ως επιχείρηση για να αποφεύγονται συναθροίσεις και συνωστισμός, πρέπει να συντηρηθούν τα αποδυτήρια τα γήπεδα και όλα τα υπόλοιπα. Τα έξοδα, δηλαδή, εξακολουθούν να τρέχουν και δεν σταματάνε καθόλου».
– Για το αν έχει συζητηθεί θέμα μείωσης των συμβολαίων:
«Δεν είναι θέμα μόνο της Λίγκας ή της ΕΠΟ. Υπάρχει ένα οικονομικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ΟΥΕΦΑ και κάποιος παίκτης μπορεί να μη δεχθεί τη μείωση και να τρέχουμε μετά με προσφυγές. Δεν είμαι νομικός, αλλά οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν και να προωθηθούν πιο ψηλά ώστε να υπάρξει λύση και σε αυτό το θέμα».
– Για το θέμα της αναδιάρθρωσης:
«Αυτό έχει τεθεί στο συμβούλιο της Λίγκας από τον κύριο Κούγια και έχει συζητηθεί μεταξύ πολλών άλλων ΠΑΕ. Θεωρώ ότι είναι λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει όλου, με κάποιες μικρές αλλαγές και διορθώσεις. Αν μη τι άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν βάση. Πρόκειται για θέμα μεγάλης πλειοψηφίας στη Λίγκα γιατί εκτός από τον Πανιώνιο και εμάς, θα πρέπει να συναινέσουν και οι υπόλοιπες ομάδες. Περιμένουμε και την απόφαση της δευτεροβάθμιας για την Ξάνθη, αλλά ίσως και αυτή να αποκτήσει άμεσο ενδιαφέρον, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα είναι ακόμη καλύτερα. Θεωρώ την αναδιάρθρωση καλή λύση, αφού και παλιότερα σαν Παναιτωλικός είχαμε ταχθεί υπέρ των 16 ομάδων, γιατί είναι καλό να εκπροσωπούνται περισσότερες περιοχές εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή, βέβαια, αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε για τις 14 λόγω του θέματος των τηλεοπτικών, αλλά αποτελεί πάγια θέση μας και θα είμαστε δίπλα σε αυτή αν τεθεί».
– Για την απόφαση της Πρέμιερ Λιγκ να απαγορεύσει την επιστροφή των παικτών που έχουν φύγει εκτός Αγγλίας, όταν ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα:
«Αυτό που σκεφτήκαμε εμείς πριν δώσουμε άδεια και το τονίσαμε στους παίκτες είναι ότι πρέπει να έρθουν άμεσα όταν τους καλέσουμε, αν φυσικά μπορούν, αφού σε κάποιες υπάρχει και η απαγόρευση εξόδου. Σίγουρα πήραμε ρίσκο, αφού παράλληλα τους είπαμε ότι θα πρέπει να ξέρουν πως θα μπουν για δύο εβδομάδες σε καραντίνα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, γεγονός που είναι ακόμη ένα μειονέκτημα. Δεν μπορούσαμε, όμως, να πούμε όχι σε ανθρώπους που θεωρούσαν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να είναι δίπλα στις οικογένειές τους. Ξέρουμε ότι όταν έρθουν δεν θα μπορούν να χρήσιμοι κατευθείαν. Κι αυτά είναι προβλήματα που μας κάνουν να θεωρούμε ακατόρθωτο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα μέσα στο Μάιο. Αν παρθεί μια τέτοια απόφαση, θα μιλάμε για παιχνίδια που σε καμία περίπτωση δεν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που έχουμε».
– Για το αν όλα δείχνουν οριστική διακοπή:
«Αυτό φαίνεται τη συγκεκριμένη στιγμή σαν το πιο δόκιμο και πιθανό. Έτσι είναι η κατάσταση και θα φανούν περισσότερα πράγματα μετά από δυο εβδομάδες. Αν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, θα απαιτηθεί πολύ μεγάλος χρόνος για να επανέρθουμε, οπότε δύσκολα βλέπω να συνεχίζεται το πρωτάθλημα. Εκτός κι αν το κάνουμε μόνο και μόνο για τον τίτλο και για τη σωτηρία κι όχι γι αυτό που ζητάει ο κόσμος και οι άνθρωποι της κάθε ομάδας για την ομάδα τους. Ένα πρωτάθλημα, δηλαδή, που δεν έχει τις αξιώσεις που θέλουμε για την ολοκλήρωσή του».
Για την κατάσταση που επικρατεί στη Σουηδία με τον κορονοϊό:
«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν οι απαγορεύσεις της Ελλάδας. Δεν έχουν κλείσει σχολεία και νηπιαγωγεία, δεν έχουν κλείσει καταστήματα και, γενικά, υπάρχει μια πιο χαλαρή κατάσταση σε ό,τι αφορά τις απαγορεύσεις. Κι εδώ, βέβαια, υπάρχει έξαρση τις τελευταίες ημέρες με λίγο περισσότερους θανάτους σε σχέση με την Ελλάδα που ξεπέρασαν τους τριάντα. Υπάρχει, όμως, και μια αρκετά μεγάλη προσοχή από τον κόσμο στις συναθροίσεις. Δεν υπάρχει απαγόρευση, αλλά γίνονται συνέχεια παραινέσεις. Τα μαγαζιά δεν έχουν κλείσει, αλλά η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα. Από εκεί, δηλαδή, που έβλεπες ουρές έξω από ένα εστιατόριο, τώρα βλέπεις μόνο δυο τρία άτομα μέσα σε αυτό. Δεν υπάρχει απαγόρευση, αλλά ο κόσμος έχει ενστερνιστεί τις προτροπές και θέλει να κρατήσει μακριά τον ιό. Το κάνουν από μόνοι τους με πειθαρχία, αλλά τα πάντα λειτουργούν χαλαρά. Ακούν αυτά που τους λένε και προσπαθούν να τα εφαρμόσουν σε μεγάλο βαθμό. Ίσως, μάλιστα, και να μη χρειαστούν περισσότερα μέτρα. Η κυβέρνηση, βέβαια, θα περιμένει και αυτή τη βδομάδα για να δει, αν και για την ώρα δείχνει ότι οι εξελίξεις βρίσκονται σε αρκετά καλό δρόμο».
Για το αν μπορούμε να μιλάμε για εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης ή σε κάποια άλλη τακτική που βασίζεται στην πειθαρχία των πολιτών:
«Δεν ξέρω, αλλά από την άλλη μπορούμε να πούμε ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αποφάσισαν να κλείσουν. Έκλεισε η Volvo, σταμάτησε να πετάει η SAS, έχουν κλείσει μεγάλα εργοστάσια, πολύ σημαντικά για την οικονομία της χώρας. Οι ίδιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να προφυλάξουν κόσμο και τους είπαν κλειστείτε στα σπίτια σας για 15-20 μέρες και μετά θα συνεχίσουμε. Κι όταν βλέπεις εργοστάσια με δέκα χιλιάδες εργαζόμενους να στέλνουν τον κόσμο στα σπίτια του, σημαίνει ότι το έχουν πάρει στα σοβαρά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που δεν θέλουν να αποδεκατιστεί το προσωπικό τους για να συνεχίσουν μετά από το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσία»