Ιβάν ο τρομερός!

Σημεία σταθμοί της παρουσίας του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ

Ο Ιβάν Σαββίδης γιορτάζει τα γενέθλιά του και το INPAOK, παρουσιάζει τα σημεία σταθμούς του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία του Δικεφάλου και γιγάντωσε ακόμη περισσότερο τον σύλλογο, φτάνοντας μέχρι την ιστορική κατάκτηση του νταμπλ.

Η νέα εποχή του ΠΑΟΚ

Έπειτα από άκρως μελετημένες κινήσεις, στις 10 Αυγούστου 2012, η οικογένεια Σαββίδη απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σώζοντάς την από μαθηματική χρεωκοπία. Την επιθυμία, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, να ασχοληθεί με τον Δικέφαλο την είχε εκδηλώσει σε ανθρώπους του πολύ στενού περιβάλλοντός του, ενάμιση χρόνο, πριν την ανάληψη των «ηνίων» της, έχοντας, μάλιστα, ενημέρωση για την πορεία της ομάδας.

Η επαφή με το Θόδωρο Ζαγοράκη ήταν η πρώτη εκδήλωση του ενδιαφέροντός του. Ο πρώην πρόεδρος τον παρέπεμψε στον τότε προεδρεύοντα Ζήση Βρύζα και κάπως έτσι όλα πήραν το δρόμο τους.

«Μόλις ήπια ένα ποτήρι τσάι, το οποίο κόστισε 10.886.000 ευρώ»

Μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη ως διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ήταν η απαλλαγή του τεράστιου βραχνά των χρεών, αφού στις 12 Μαΐου του 2015 ήπιε το… ακριβότερο τσάι της ζωής του, απαλλάσσοντας τον Δικέφαλο από όλα τα χρέη του παρελθόντος.

Ο ΠΑΟΚ κατέθεσε διατραπεζικά το ποσό των 10,4 εκατ. ευρώ, όσο και το πρωτογενές σύνολο του χρέους της ΠΑΕ και παράλληλα τακτοποίησε εφάπαξ και ένα χρέος 400.000 ευρώ από τις οφειλές. Μάλιστα, η αποπληρωμή δεν έγινε με χρήση επιταγής, αλλά με κατάθεση ολόκληρου του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου.

Και αυτήν ήταν μόνο η αρχή. Όπως δήλωσε, στην ζωή του δεν έμαθε ποτέ να χρωστά. Και όταν ο ΠΑΟΚ πέρασε στα χέρια του, τα χρέη της ομάδας, έγιναν και δικά του. Για την ακρίβεια τα… οικειοποιήθηκε, θέλοντας να δει τον δικό του ΠΑΟΚ να «ανασαίνει» χωρίς να χρωστά ούτε ένα ευρώ.

«Θα μπορούσαμε να πτωχεύσουμε και να μη δώσουμε τίποτα. Αυτή η λύση θα ήταν η πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη. Αλλά δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να υπάρχει μαύρη κηλίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Πολύ δε περισσότερο αν εμφανιζόταν αυτή στη δική μου παρουσία. Θέλω όλη η Ελλάδα να γνωρίζει ότι ο ΠΑΟΚ είναι πάντα έτοιμος να πληρώσει τις οφειλές του. Όλα όσα χρωστά», είχε αναφέρει σε μια από τις πρώτες του τοποθετήσεις ως διοικητικός ηγέτης του Δικεφάλου.

Η μάχη με το κατεστημένο

Η φράση «ήρθαν αυτοί» που ηχούσε στα αυτιά του από τους άλλους, μιλώντας για τον ΠΑΟΚ, δεν του άρεσε ποτέ! «Ναι, εμείς ήρθαμε για να βελτιώσουμε και να εξευγενίσουμε αυτό το πρωτάθλημα» απαντούσε, φωνάζοντας ανοιχτά για ένα σύστημα που έμοιαζε με φαύλο κύκλο και για… μεταστάσεις του συστήματος που είχαν ριζώσει τόσο βαθιά πλέον καθώς έκοβες ένα κεφάλι και στην ίδια θέση μεγάλωναν δέκα. Ένα σύστημα που έφερε στην επιφάνεια μια ακόμη ατάκα του Ιβάν Σαββίδη, ενδεικτική της οπτικής του απέναντι σε αυτό που αντίκριζε: «Και την Μπαρτσελόνα να φέρω, πάλι δεύτεροι θα βγούμε».

Στον ημιτελικό Κυπέλλου του 2016 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό γράφτηκε η τελευταία σελίδα. Για την ακρίβεια, εκείνο το παιχνίδι αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του. Η πιθανότητα αφαίρεση βαθμών ως τιμωρία για τον ΠΑΟΚ δεν τον ανησύχησε λεπτό. Στο πλευρό του είχε όλη την οικογένειά του Δικεφάλου.

Τα όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2016 λειτούργησαν καταλυτικά στην απόφασή του να ηγηθεί της νέας σελίδας του ΠΑΟΚ. Έκαναν το λάθος να τον υποτιμήσουν και ο Ιβάν Σαββίδης δεν το ξέχασε. Το Σεπτέμβριο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Θέλω να είμαι ο Πρόεδρος που θα οδηγήσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε ένα νέο, αναγεννημένο, καθαρό και υγιές ποδοσφαιρικό πλαίσιο της Ελλάδας. Με την ισχυρή μου παρουσία στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα είμαι εκείνος που θα αποκρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια φθοράς της ομάδας». Λίγες ημέρες αργότερα, η πρόθεσή του έγινε πραγματικότητα.

Η ιστορική κατάκτηση του νταμπλ

Η κλοπή του πρωταθλήματος το 2018 πείσμωσαν ακόμη περισσότερο τον Ιβάν Σαββίδη και τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, με τον διοικητικό ηγέτη του Δικεφάλου να δίνει σύνθημα αντεπίθεσης φτιάχνοντας την κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος.

Με τον Ράζβαν Λουτσέσκου στην τεχνική ηγεσία και τον Ιβάν Σαββίδη να βλέπει εκτός γηπέδου το δημιούργημά του, αφού εν αντιθέσει με άλλους, αποδέχθηκε την τιμωρία που του επιβλήθηκε για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ μετά από ξέφρενη πορεία σε πρωτάθλημα και Κύπελλο έφτασε στην πολυπόθητη κατάκτηση του ιστορικού νταμπλ.

Ο Ιβάν Σαββίδης είδε τους κόπους του να ανταμείβονται και έζησε πρωτόγνωρες στιγμές αποθέωσης από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στις φιέστες που στήθηκαν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, με τον ίδιο να απολαμβάνει την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό, το κάθε δευτερόλεπτο.

Το μεγάλο όραμα του Ιβάν Σαββίδη

Η δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου για τον ΠΑΟΚ, αποτέλεσε μια από τις πρώτες… δεσμεύσεις του Ιβάν Σαββίδη, που ανέλυσε από την πρώτη στιγμή όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους για την ανακατασκευή της Τούμπας. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι συνώνυμα. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, μήπως θα παραβιάσουμε μία ενεργειακή ισορροπία;

Όταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πως θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά. Με το ελικόπτερο πετάω πάνω από τη Θεσσαλονίκη, κοιτάω διάφορους χώρους», δήλωνε σε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις ως μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

Η… κωλυσιεργία που παρουσιάστηκε αναφορικά με την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας, έβαλε σε σκέψεις τον Ιβάν Σαββίδη για μεταφορά της έδρας του Δικεφάλου σε άλλη περιοχή, όπως το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη, ιδέα όμως που εγκαταλείφθηκε γρήγορα από τον ισχυρό άνδρα του Δικεφάλου, που κατέληξε στην απόφαση να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για το γήπεδο της Τούμπας.

«Όταν ήρθα στην ομάδα, έκανα τον γύρο της Τούμπας και είπα ότι εμείς θα φύγουμε από εδώ. Αλλά μετά έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΟΚ! Μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο γήπεδο. Αλλά μπορούμε να έχουμε νέα Τούμπα; Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ομάδας, εκεί που το σώμα μου αισθάνεται την ενέργεια; Σήμερα, λοιπόν, είμαι μπροστά σε ένα δίλημμα: Είτε πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη ανακαίνιση της Τούμπας, είτε πρέπει να… εμφανιστεί μια Τούμπα σε άλλο μέρος», ανέφερε ενώπιον των μελών του ΣΦ ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης ο Ιβάν Σαββίδης κατά την διάρκεια επίσκεψης τους στις ΗΠΑ το 2016.

Το πήρε απόφαση και δρομολόγησε εξελίξεις

Έχοντας πάρει την απόφασή του για το νέο γήπεδο του Δικεφάλου ο Ιβάν Σαββίδης τον Οκτώβριο του 2017 ξεκίνησε τις επαφές με όλα τα μέλη της οικογένειας του ΠΑΟΚ, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας. Η απόφαση είχε παρθεί και το νερό κυλούσε ήδη στο αυλάκι.

Αρχικά πάρθηκε η απόφαση ο Δικέφαλος να μετακομίσει στο Καυτανζόγλειο, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για τις απαραίτητες εργασίες ανέγερσης της «Νέας Τούμπας». Με προσωπικές ενέργειες του Σαββίδη, ξεκίνησαν άμεσα οι διαδικασίες που απαιτούνταν, με στόχο να τελειώσουν οι άδειες και οι λοιπές γραφειοκρατικές διαδικασίες το συντομότερο.

Κι αν οι εξελίξεις την περσινή σεζόν… καθυστέρησαν τα σχέδια για τη «Νέα Τούμπα», ο Ιβάν Σαββίδης στο γλέντι για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στις 14 Μαΐου, φρόντισε να δώσει εκ νέου το στίγμα του… «Ευχαριστώ τους χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ. Θα κατασκευάσω νέα Τούμπα. Είπα στους γιους μου ότι ξεκίνησα πόλεμο και αν συμβεί κάτι σε μένα, εσείς θα χτίσετε το γήπεδο. Από το κορμί μου θα βγάλετε την καρδιά μου και θα τη βάλετε στα θεμέλια του γηπέδου».

Η ανακατασκευή της Τούμπας παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Ιβάν Σαββίδη, που με γοργά και σταθερά βήματα προχωράει το γηπεδικό θέμα για τον Δικέφαλο, θέτοντας ως στόχο στην επόμενη τριετία οι «ασπρόμαυροι» να έχουν το δικό τους ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο «σπίτι»

loading...
  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Μεταδόσεις με EuroLeague

Επιστροφή στην… κανονικότητα

Τα πρωτοσέλιδα 19/3 (video)

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Μιλενκόσκι: «Δείξαμε την ποιότητα μας»

ΠΑΟΚτσήδικο πάρτι στη Στουτγάρδη (pic)

Τα «μαγικά» χαρτάκια για Παναθηναϊκό

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τον Ντεσπόντοφ (pic)

Η μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού (video)

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Και τώρα ραντεβού στο Παλατάκι!

Τον ΠΑΟΚ δεν τον ξεγράφεις ΠΟΤΕ!

Απειλεί με αποχώρηση η Φενέρ

Έκανε την ανατροπή και μπήκε Play Off ο ΠΑΟΚ!

Η Τούμπα… γέμισε την ψυχή του Μιρτσέα

Περνάει δύσκολα στην Τουρκία ο Σάντος

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Σοκαριστική συμπεριφορά Κούγια! (videos)

Τραγωδία με φόντο τον ΠΑΟΚ (vids)

Όταν ο ΠΑΟΚ διαλύει τους Ευρωπαίους (videos)

Το αντίο του ΑΣ ΠΑΟΚ στον 15χρονο Γιάννη

Το ΠΑΟΚ-Μπριζ που λίγοι θυμούνται (video)

Νιώθεις από ΠΑΟΚ;

Στην Ευρώπη σκοράρει κατά ριπάς

To γκολ του «Zile» από μέσα! (video)

Ο ΠΑΟΚ στο top-10 της Ευρώπης στο σκοράρισμα!

Μ. Λουτσέσκου: «Τρελή η κατάσταση στην Τούμπα»

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Η μάχη των σκόρερ του ΠΑΟΚ

Έβαλε «φωτιά» στα play out ο Βόλος

Ντεσπόντοφ: «Τεράστια τιμή και ευθύνη!»

Διεθνείς σε δράση: Από Αθήνα μέχρι Μόσχα

Επιστροφή στην… κανονικότητα

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τον Ντεσπόντοφ (pic)

Ντεσπόντοφ: «Το βραβείο είναι κίνητρο για μένα»

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Απειλεί με αποχώρηση η Φενέρ

«Πάτησε» Ρώμη ο Τούντορ

Ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τον Ποντένσε

«Βέλη» και στη διοίκηση της Κλαμπ Μπριζ!

Επίσημο: Απολύθηκε ο Ντέιλα από την Μπριζ

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Ήττα για τη… διπρόσωπη Κλαμπ Μπριζ!