Τροπολογίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε προθεσμίες και όρια για τους προκριματικούς

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Ομάδας «Ξεκινάμε», η οποία έχει αναλάβει τον καταρτισμό όλων των ερωτημάτων που προέκυψαν από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 για το καλοκαίρι του 2021, η έτερη Ειδική Ομάδα Προκριματικών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) ενέκρινε τη σειρά τροπολογιών στο σύστημα προκριματικών και ορίων των Αγώνων.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ «…η αναθεώρηση στα όρια έγινε για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του ιού COVID-19 και της επακόλουθης οριστικοποίησης των νέων ημερομηνιών των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, που αντικατέστησαν την προηγούμενη έκδοση που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ τον Ιούλιο του 2017.

Οι “Αρχές των Προκριματικών” θα είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς για όλα τα συστήματα προκριματικών, τα οποία αποτελούν τους κανονισμούς που θεσπίζονται από τις διεθνείς ομοσπονδίες (IFs) και διαφέρουν ανάμεσα σε κάθε άθλημα.

Τα προκριματικά συστήματα αποτελούνται από κανόνες, διαδικασίες και κριτήρια συμμετοχής στις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη και εγκρίνονται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ».

Τα βασικά σημεία των “Αναθεωρημένων Αρχών του Συστήματος Προκριματικών και Ορίων του Τόκιο 2020” είναι:

ΕΠΙΜΗΚΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

– Η νέα προθεσμία για την περίοδο των προκριματικών είναι η 29η Ιουνίου 2021. Οι διεθνείς ομοσπονδίες, μπορούν να ορίσουν τις δικές τους προθεσμίες για την περίοδο των προκριματικών, εάν αυτές είναι πριν από στη συγκεκριμένη ημερομηνία.
-Οι αναθεωρημένες προθεσμίες για τις συμμετοχές στους τελικούς των αθλημάτων έχει οριστεί πλέον στις 5 Ιουλίου 2021.
-Η αναθεώρηση των προκριματικών συστημάτων θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να δοθεί ασφάλεια στους αθλητές και στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOCs).

ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΩΝ

-Οι αθλητές που έχουν ήδη κατακτήσει μια θέση ποσοστώσεων των Ολυμπιακών Προκριματικών σειρών, θα τη διατηρήσουν παρά την αναβολή των Αγώνων. Μέχρι στιγμής, το 57% των συνολικών θέσεων των αθλητών έχουν ήδη καλυφθεί, κι απομένουν περίπου 5.000 θέσεις που θα προκύψουν μέσα από τους προκριματικούς.

-Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προκριματικές θέσεις λαμβάνονται από την Ολυμπιακή Επιτροπή και σε άλλες περιπτώσεις, λαμβάνονται απευθείας από συγκεκριμένους αθλητές. Σε όλες τις περιπτώσεις και σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, η αντίστοιχη Ο.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει τους αθλητές θα την εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020.

-Σε κάθε περίπτωση παραμένει προτεραιότητα η ενδεδειγμένη μέθοδος και το μονοπάτι των προκριματικών σειρών κάθε αθλήματος. Κι αυτό ενθαρρύνει τις διεθνείς ομοσπονδίες να ακολουθήσουν μια παρόμοια προσέγγιση, αντικαθιστώντας τις χαμένες ευκαιρίες κατανομής ποσοστώσεων με τον ίδιο αριθμό γεγονότων.

-Σε ότι αφορά το σενάριο, κατά το οποίο η κατανομή των ποσοστώσεων βασίστηκε στην αρχική κατάταξη, οι διεθνείς ομοσπονδίες, διατηρούν την πλήρη διακριτική ευχέρεια να καθορίσουν τη νέα προθεσμία και την οδό βαθμολόγησης. Η ΔΟΕ αναγνωρίζει την ευαισθησία τέτοιων αποφάσεων. Πρέπει να βρεθεί μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ των αθλητών που πλησίασαν τις προκριματικές σειρές με βάση τις προηγούμενες προθεσμίες του 2020, αλλά παράλληλα να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των καλύτερων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, επιτρέποντας στους κορυφαίους αθλητές του 2021 να προκριθούν.

-Οι διεθνείς ομοσπονδίες ενθαρρύνονται να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες μέλη τους και τις δικές τους αθλητικές επιτροπές, προκειμένου να καταλήξουν με συναινετική διάθεση, σε μια δίκαιη και διαφανή απόφαση.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ

-Με βάση την αρχή πως οι αθλητές που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, εξακολουθούν να έχουν το εισιτήριο για τη διοργάνωση, είναι εφικτό για τις διεθνείς ομοσπονδίες να επεκτείνουν τα ηλικιακά κριτήρια επιλεξιμότητας, εφόσον υπάρχουν, και να επιτρέψουν στους αθλητές που είναι έχουν επιλεγεί το 2020, να παραμείνουν επιλέξιμοι για να ανταγωνιστούν Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020, από 23 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου 2021. Η μόνη εξαίρεση θα είναι εάν η διεθνείς ομοσπονδίες διαπιστώσουν ότι η χαλάρωση του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά ένα χρόνο, μπορεί να προκαλέσει κινδύνους ασφάλειας ή υγείας για τους αθλητές.

-Σε ότι αφορά πιθανά κριτήρια επιλεξιμότητας για το κατώτερο ηλικιακό όριο (εάν υπάρχει), η ΔΟΕ αναγνωρίζει την πλήρη εξουσία των ομοσπονδιών να αξιολογήσουν την εκλογή των αθλητών που δεν είναι επιλέξιμοι τον Ιούλιο του 2020, αλλά θα πληρούν το κατώτερο όριο ηλικίας το 2021.

Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ: «Η υγεία των αθλητών είναι η κατευθυντήρια αρχή κατά τον προγραμματισμό οποιωνδήποτε εναπομενουσών Ολυμπιακών προκριματικών σειρών. Με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 έως το 2021, η ΔΟΕ επιθυμούσε να γίνει πρώτα η αξιολόγηση των επιπτώσεων του COVID-19 και μετά να αναπρογραμματιστούν οι συγκεκριμένες προκριματικές σειρές, επιτρέποντας τη δίκαιη πρόσβαση και την κατάλληλη προετοιμασία για όλους τους αθλητές και τις ομάδες. Μέσα από αυτή την περίοδο, η ΔΟΕ μεγιστοποιεί επίσης την ενημέρωση και την υποστήριξη για τους αθλητές μέσω της πλατφόρμας “Athlete 365” με επίκεντρο τον αθλητή».

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

«Θέλω να είστε μάγκες!» (video)

Η πρώτη του Πάμπλο σε εικόνες

Έξαλλοι στην PSV πριν τον… ΠΑΟΚ!

ΠΑΟΚ: «Τιμή και δόξα!» (video)

Το «μήνυμα» του Αμπέλ για Γκαρσία

ΣΟΚ με Μιχάι!

«Έκανα λάθη, φεύγω καλύτερος»

«Ήταν υπέροχη εμπειρία» (pic)

Ο Δούκας υποδέχεται… τον Πάμπλο

Το αντίο του Γ. Σαββίδη στον Αμπέλ (pic)

Γκαρσία: «ΠΑΟΚ σημαίνει πάθος!»

Φερέιρα: «ΠΑΟΚ ευχαριστώ και… συγγνώμη!»

Tο μυαλό στον Μιχάι

Σάββατο με FORZA!

Κερμανίδης: «Ο Γκαρσία ξέρει τις δυσκολίες…»

Αποστολίδης: «Θα δώσω το 100% για τον ΠΑΟΚ»

Οι αθλητικές μεταδόσεις (31/10)

Τα πρωτοσέλιδα (31/10)

Το «ευχαριστώ» του Φερέιρα στον ΠΑΟΚ!

Επίσημο: Στην Παλμέιρας ο Φερέιρα!

Οι σερί αγώνες του Γκαρσία και η διακοπή

Σ.Φ. ΠΑΟΚ Σάμου: «Δεν υπάρχουν λόγια…»

Συγκλονισμένος και ο Σαββίδης (pic)

Η ευχή του Μάτος σε Γκαρσία (pic)

Oι πιθανοί έντεκα για Παναιτωλικό

Τέλος ο Φερέιρα, αναλαμβάνει ο Γκαρσία

Οι συνεργάτες του Γκαρσία

Δάκρυα στο αντίο του Φερέιρα! (pics-video)

Τι ισχύει με το δίπλωμα του Γκαρσία

Ανάρτηση Σαββίδη με Γκαρσία-Βιεϊρίνια (pic)

«Έως και 1.5 εκατομμύριο για Φερέιρα ο ΠΑΟΚ»

Ο Φερέιρα μια ανάσα από την Παλμέιρας

Φόβοι για πολύ σοβαρό τραυματισμό του Μιχάι

Μήνυμα Μουσλίμοβιτς σε Γκαρσία! (pic)

Στη θέση του ο Καρυπίδης

Αποθέωσε Φερέιρα ο Μάτος!

«Θέλει και το τιμ του Φερέιρα η Παλμέιρας»

Προχωράει για Φερέιρα η Παλμέιρας

Κυριάκος «Δεν σχολιάζω τίποτα για Φερέιρα»

Oι πιθανοί έντεκα για Παναιτωλικό

«Ο Φερέιρα ζήτησε στην Παλμέιρας τον Αουγκούστο»

Εποχή Γκαρσία στον ΠΑΟΚ

Αναχωρεί για Βραζιλία ο Φερέιρα

«Προφορική συμφωνία με Φερέιρα»

ΠΑΕ ΑΕΛ: «Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ»

Αυτή είναι η αλήθεια για Φερέιρα

Φερέιρα: «ΠΑΟΚ ευχαριστώ και… συγγνώμη!»

Προσαγωγή και πρόστιμο για τη Μαρούπα!

Όλοι αποχαιρέτησαν τον Αμπέλ (pics-videos)

Προπόνηση με Γκαρσία στο Αγρίνιο

Η απόδοση των παικτών

«Θέλω να είστε μάγκες!» (video)

Η πρώτη του Πάμπλο σε εικόνες

ΠΑΟΚ: «Τιμή και δόξα!» (video)

Το «μήνυμα» του Αμπέλ για Γκαρσία

ΣΟΚ με Μιχάι!

«Έκανα λάθη, φεύγω καλύτερος»

«Ήταν υπέροχη εμπειρία» (pic)

Στο πλευρό των σεισμοπαθών ο ΠΑΟΚ (pic)

Αναβολή και στο ΠΑΟΚ-ΕΦΑΟ Ζωγράφου

Ανέλυσε τα λάθη ο Μέξας

«Επιστροφή στη δουλειά» (pic)

«Πάμε ΠΑΟΚάρα!» (pic)

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής

Τι ισχύει με το κρούσμα κορονοϊού στον ΠΑΟΚ

Έξαλλοι στην PSV πριν τον… ΠΑΟΚ!

ΠΑΕ ΑΕΛ: «Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ»

Με… ιδρώτα άλωσε το ΓΣΠ η Αϊντχόφεν

Επικό γκολ από το κέντρο στο Ομόνοια-PSV

Το… show της Γρανάδα (video)

Με φιλάθλους η άφιξη της Γρανάδα (video)