inpaok.cominpaok.cominpaok.com
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
Font ResizerAa
inpaok.cominpaok.com
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
Follow US
inPAOK Next Level
inPAOK Next Level
Μπάσκετ

Από την Γενεύη στην Βιτόρια! (pics+videos)

Το INPAOK σας παρουσιάζει μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές του μπασκετικού τμήματος ανήμερα των γενεθλίων του Δικεφάλου

12.04.2020 19:35
Share
SHARE

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών ιδρύθηκε από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το 1926. Το άθλημα της καλαθόσφαιρας που είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα από το 1919 και το ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, αποτέλεσε από το ξεκίνημα της ιστορίας του συλλόγου αναπόσπαστο κομμάτι, έστω κι αν ουσιαστικά ήταν πειραματικά τα πρώτα του βήματα.

Η πρώτη συμμετοχή στην Ευρώπη:

Με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ρουμανίας ΣΣΑ Βουκουρεστίου, ο ΠΑΟΚ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πιο συγκεκριμένα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στις 29 Νοεμβρίου 1959, στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 61-80 από τους πρωταθλητές Ρουμανίας, έχοντας σαν πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Οικονόμου που σημείωσε 18 πόντους. Δύο εβδομάδες αργότερα (13/12), ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Βουκουρέστι για τον δεύτερο αγώνα.

Δεύτερη ήττα (60-79, παρά τους 27 πόντους του Οικονόμου) και φυσιολογικός αποκλεισμός. Η αρχή ωστόσο είχε γίνει, ακολούθησαν διεθνή φιλικά παιχνίδια στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Αίγυπτο. Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε 15 χρόνια για να αγωνιστεί ξανά στην Ευρώπη, ο σπόρος που έριξε εκείνη η ομάδα στα σαλόνια τα Ευρώπης στα τέλη της δεκαετίας του ’50, έμελε να δώσει καρπούς που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Τα «πέτρινα» χρόνια:

Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ στα μέσα της δεκαετίας, επέστρεψε στην Ευρώπη, για τέσσερα παιχνίδια με την φημισμένη Μπόσνα από το Σεράγιεβο και την Γαλλική Λε Μανς, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Και αποτυπώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο από την περιπέτεια που έζησε ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1976-77. Εκείνη τη σεζόν, ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να κερδίσει σε αγώνα μπαράζ τον Δημόκριτο (66-53 με 28 πόντους από τον Μάνθο Κατσούλη), για να παραμείνει στην Α΄ Εθνική κατηγορία

Στην εποχή του Μπάνε (1988-1989):

Στο ξεκίνημα της σεζόν, η απερισκεψία του αμερικανού προπονητή Τζόνι Νιούμαν που έσπρωξε τον ιταλό διαιτητή Γκρόσι στο Βελιγράδι και στο αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, τελείωσε άδοξα και η παρουσία του στο Κύπελλο Κόρατς εκείνης της χρονιάς.

Στους «4» της Ευρώπης:

Με παρένθεση δύο χαμένους τελικούς Κυπέλλου και δύο αποτυχημένες προσπάθειες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη το 1990, όταν φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο πρωτάρης ΠΑΟΚ άγγιξε το θαύμα, αλλά λύγισε στα τελευταία λεπτά του πρώτου αγώνα απέναντι στην Κνορ Μπολόνια στην Ιταλία και ηττήθηκε με διαφορά 20 πόντων, την οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να ανατρέψει.

Η καυτή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο, αποτέλεσε πρωτόγνωρη εμπειρία για την ιταλική ομάδα, αλλά η ποιότητά της ήταν μεγάλη. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 100-94, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ήταν ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για αυτό που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

Για να φτάσει ο ΠΑΟΚ στους «4» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, χρειάστηκε να πραγματοποιήσει ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις, αλλά και δύο ιστορικές νίκες. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1989 πέρασε από το Μυλούζ της Γαλλίας (82-81), με ένα καλάθι του Νίκου Σταυρόπουλου στη λήξη του αγώνα και στις 23/1/1990 έριξε στο καναβάτσο τη Ρεάλ Μαδρίτη, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο Αλεξάνδρειο.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 80-77 τη Ρεάλ, σε ένα παιχνίδι όπου ο Μπάνε Πρέλεβιτς έχασε τρία δόντια από αγκωνιά του Φερνάντο Ρομάι, αλλά συνέχιζε να αγωνίζεται μέχρι τη νίκη.

 

Στην κορυφή της Ευρώπης:

Είναι μία χρονιά σταθμός στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά και του Ελληνικού αθλητισμού. Ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ κερδίζει 76-72 την Ισπανική Σαραγόσα και κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων της Ευρώπης, στον αξέχαστο τελικό της Γενεύης.

Η ημερομηνία (26/3/91) θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων, καθώς σηματοδοτεί μία τεράστια επιτυχία για τον ΠΑΟΚ, που φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά και για τον Ελληνικό μπάσκετ, καθώς είναι μόλις η δεύτερη φορά που μία Ελληνική ομάδα κατακτά ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ είναι ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος μετά τηνν κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου, φιλοδοξεί να οδηγήσει την ομάδα και σε νέος τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις.

Ο χαμένος τελικός της Ναντ:

Το 1992 και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της Ευρώπης, με προπονητή πλέον το Ντούσαν Ίβκοβιτς. Αντίπαλός του αυτή τη φορά η Βασίλισσα της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε τον τίτλο μετά από ένα εύστοχο καλάθι του Μπράουν στη λήξη του αγώνα κι αφού είχε προηγηθεί ένα καταδικαστικό λάθος του Φασούλα.

Η απογοήτευση είναι τεράστια, η φωτογραφία του Μπάνε Πρέλεβιτς να κλαίει απαρηγόρητος στο παρκέ του «Παλέ ντε Μπολιέ» της Ναντ ακόμη και σήμερα προκαλεί συγκίνηση για μία μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε.

Η χαμένη ευκαιρία της Αθήνας:

Από την περίοδο 1992-93 επιτράπηκε η συμμετοχή και δεύτερου ξένου στο Ελληνικό πρωτάθλημα και δίπλα στον Μπάρλοου, ήρθε ο πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς Κλιφ Λέβινγκστον. Έχοντας πλέον και τον Κόρφα στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις και το Μπουντούρη με πολλές παραστάσεις στα 22 του, ο ΠΑΟΚ παίζει καταπληκτικό μπάσκετ, αποσπά τον θαυμασμό όλης της Ευρώπης, παραδίδει μαθήματα όπου κι αν παίζει, φτάνει με πανηγυρικό τρόπο στο φάιναλ φορ της Αθήνας κι εκεί πέφτει πάνω στη Μπενετόν Τρεβίζο, που αποδεικνύεται αξεπέραστο εμπόδιο.

Νέα απογοήτευση, μεγαλύτερη από κάθε φορά. Ο Νίκος Βεζυρτζής αφήνει την ομάδα στον Απόστολο Οικονομίδη, ο Παναγιώτης Φασούλας αποχωρεί και το ίδιο συμβαίνει και με το δίδυμο των ξένων.

Ο δεύτερος Eυρωπαϊκός τίτλος:

Με δίδυμο ξένων πλέον Μπέρι και Σάβιτς, με το Σούλη Μαρκόπουλο να παίρνει τη θέση του Ιβκοβιτς από τα μισά της περιόδου και αρκετά νέα πρόσωπα ακόμη (Γαλακτερός, Ρεντζιάς) ο ΠΑΟΚ θα γίνει η πρώτη Ελληνική ομάδα που θα κατακτήσει και δεύτερο Ευρωπαϊκό τίτλο.

Η πορεία του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του τίτλου ήταν θριαμβευτική. Σάρωσε κάθε αντίπαλο που βρήκε μπροστά του, με δύο νίκες στα ημιτελικά, ξεπέρασε και τα εμπόδιο του Πανιωνίου στον πρώτο ελληνικό εμφύλιο και όταν συνάντησε την Στεφανέλ σε διπλούς τελικούς, απέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ποια είναι η καλύτερη ομάδα. Νίκη αρχικά (85-76) στο Αλεξάνδρειο και δεύτερη νίκη, με το απόλυτο μπάσκετ και σκορ 100-91 στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στην Τεργέστη.

Ο τελευταίος ευρωπαϊκός τελικός:

Το 1996 ήταν και ευρωπαϊκή χρονιά όμως, καθώς ο ΠΑΟΚ συμμετείχε για τελευταία φορά σε έναν τελικό. Με θριαμβευτική πορεία ο ΠΑΟΚ πέρασε σαν σίφουνας το εμπόδιο της Ζαλγκίρις Κάουνας στον ημιτελικό και διεκδίκησε το τρόπαιο και τον τρίτο του ευρωπαϊκό τίτλο ως το τέλος.

Ηττήθηκε όμως (88-81) από την γηπεδούχο Ταουγκρές στη Βιτόρια της Ισπανίας κι αυτό που του έμεινε ήταν η αναγνώριση της προσπάθειάς του ακόμη και από τους φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας.

Πηγή: paokbc.gr

Ποδόσφαιρο

Πρόστιμο για τις αναρτήσεις στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (video)

Γιάννης Σωτηρίου
08.06.2025 15:23

Με Φουρνιέ στον τέταρτο τελικό ο Ολυμπιακός (video)

Δημήτρης Βαφειάδης
08.06.2025 14:25

Ο Λουτσέσκου ηρέμησε!

Ευαγγελία Σαράντη
08.06.2025 14:14

Ο Δήμος Ηρακλείου τα έβαλε με την ΕΠΟ

Γιάννης Σωτηρίου
08.06.2025 13:35

Skysports: «Εξετάζει τις επιλογές του ο Τέιλορ»

Ευαγγελία Σαράντη
08.06.2025 13:21

Σερβική αποθέωση σε Αντρίγια

Ευαγγελία Σαράντη
08.06.2025 13:01

Μπάσκετ

Πρόστιμο για τις αναρτήσεις στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (video)

Γιάννης Σωτηρίου
08.06.2025 15:23

Με Φουρνιέ στον τέταρτο τελικό ο Ολυμπιακός (video)

Δημήτρης Βαφειάδης
08.06.2025 14:25

Το… καλύτερο παιχνίδι του Μπάρτλεϊ

Ευαγγελία Σαράντη
08.06.2025 12:41

Μητσοτάκης για τελικούς: «Η ένταση είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός αθλήματος»

Μάνος Τσαλγατίδης
08.06.2025 11:59

Επιστρέφει στον Παναθηναϊκό ο Μπαλτάκος

Πάνος Γεωργογιάννης
07.06.2025 21:52

Νέες καταγγελίες από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (videos)

Γιάννης Σωτηρίου
07.06.2025 18:52

Αντίπαλοι

Πρόστιμο για τις αναρτήσεις στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (video)

Γιάννης Σωτηρίου
08.06.2025 15:23

Με Φουρνιέ στον τέταρτο τελικό ο Ολυμπιακός (video)

Δημήτρης Βαφειάδης
08.06.2025 14:25

«Τελειώνει» του Κωστούλα στη Μπράιτον

Γιάννης Σωτηρίου
07.06.2025 15:26

«Τόσα δίνει στον Νίκολιτς η ΑΕΚ»

Γιάννης Σωτηρίου
07.06.2025 13:42

Ανακοίνωσε Κυριακόπουλο ο Παναθηναϊκός

Γιάννης Σωτηρίου
06.06.2025 12:39

ΑΕΚ: Πέθανε ο ιδρυτής της Original, Δημήτρης Χατζηχρήστος

Γιάννης Σωτηρίου
06.06.2025 01:06
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp

Δημοφιλή

Πρόστιμο για τις αναρτήσεις στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (video)
08.06.2025 15:23
Πάει Αραβία ο Μπερνάρντο Σίλβα; (videos)
08.06.2025 15:09
Παίκτρια του ΠΑΟΚ η Θεοδοσίου
08.06.2025 14:44
Με Φουρνιέ στον τέταρτο τελικό ο Ολυμπιακός (video)
08.06.2025 14:25
Ο Λουτσέσκου ηρέμησε!
08.06.2025 14:14

Blogger

ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ και η Νέα Τούμπα

Κώστας Βασιλόπουλος
05.06.2025 02:19
ΑρθρογράφοιΜάνος Τσαλγατίδης

Χάος στο ΣΕΦ; Να τιμωρηθεί ο Λουτσέσκου!

Μάνος Τσαλγατίδης
01.06.2025 23:57
ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

«Ο καλύτερος στην Ευρώπη»…

Σωτήρης Μήλιος
31.05.2025 09:31
ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Ο ΠΑΟΚ πήρε… μάθημα και θα δώσει απαντήσεις

Κώστας Βασιλόπουλος
29.05.2025 00:22
ΑρθρογράφοιΜάνος Τσαλγατίδης

Ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα!

Μάνος Τσαλγατίδης
26.05.2025 14:19
ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

Ακροβατώντας σε μία λεπτή στρώση πάγου…

Σωτήρης Μήλιος
20.05.2025 23:55

KGB

KGB

Σαββίδης και ΠΑΟΚ ενοχλούν!

inpaok
03.12.2023 20:12

BLACK ROOM

Black Room

Η «πράσινη» αγωνία ενόψει Τούμπας και ο Κουλιεράκης

inpaok
29.09.2022 12:51
INPAOK.COM

Κατηγορίες

Σχετικά με εμάς

Το www.inpaok.com δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2013 με σκοπό να καλύψει το κενό στην διαδικτυακή ενημέρωση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες, χιλιάδες φίλους στα social media ενώ παράλληλα ανέπτυξε φιλανθρωπικές αλλά και αγωνιστικές δράσεις στηρίζοντας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλα αυτά τα στοιχεία το έχουν καθιερώσει ως την πιο ενημερωμένη, σύγχρονη και διαδραστική ιστοσελίδα της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Επικοινωνία

  • Αρχική
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • Εταιρία
  • Πολιτική Απορρήτου & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Διαφήμιση
  • Προϊόντα
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents
Συνεργασία

Nine Casino

Τα καλυτερα online casino

© inpaok.com | All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?