Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο ΠΑΟΚ (11/4), ο οποίος συμπληρώνει 94 χρόνια ζωής, με σπουδαίες διακρίσεις και τίτλους στο τμήμα μπάσκετ.
Η ίδρυση και τα πρώτα βήματα:
Τον Οκτώβριο του 1926, είναι καταγεγραμμένη, τόσο η πρώτη ανεπίσημη, αλλά και η πρώτη επίσημη δραστηριότητα της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Ένα φιλικό παιχνίδι με την ομάδα της Αρμενικής που πραγματοποιήθηκε στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ στις 19/10/1926 και όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 22-10, αλλά και η συμμετοχή στο πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν συνολικά πέντε ομάδες και για τον ΠΑΟΚ οι πρώτοι αθλητές καλαθοσφαίρισης που δηλώθηκαν επίσημα για συμμετοχή σε αγώνες ήταν οι: Γεωργιάδης Γ., Ανδρεάδης, Πάγκαλος, Παντερμαλής Χ., Μακαρονόπουλος Γ., Βλάχος Ρ., Χαλεπλιάν Γ., Δημητρίου Γ., Ομουρλόγλου Σ., Τζαφέρης και Φρυδάς.
Ο πρώτος αγώνας
Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 1926 ξεκίνησαν οι αγώνες του πρώτου πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης και ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Άρη. Το παιχνίδι διεξήχθη στις 10:30 το πρωί στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ το οποίο ήταν κατάμεστο και ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 14-12. Κάπως έτσι ξεκίνησε η καταγραφή της ιστορίας της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ, αλλά και των κλασικών αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης που έμελε αργότερα και ιδιαίτερα στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 να συγκλονίζουν ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο. Δύο ήττες από Ηρακλή και ΧΑΝΘ στέρησαν από τον ΠΑΟΚ τη δυνατότητα να κατακτήσει την πρώτη θέση. Ο Αλέκος Αλεξιάδης, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε από πολύ νωρίς με τα κοινά του συλλόγου, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία μίας ισχυρής ομάδας μπάσκετ στον ΠΑΟΚ. Μαζί με τους Αριστοφάνη Αναγνωστόπουλο, Αλέκο Βογιατζόπουλο, Γεώργιο Γκινάλη, Λεωνίδα Ιορδανίδη, Σταύρο Ουραήλογλου, Γερβάντ Ταρκοβιάν και Δημήτρη Χαλκιά, αποτέλεσαν την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ που εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο το 1928.
Ο Αλέκος Αλεξιάδης ήταν πάντα εκεί για την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε ξανά δράση, ξεκινώντας πάλι την λειτουργία του τμήματος, που για ένα διάστημα είχε ουσιαστικά αναστείλει τη λειτουργία του. Βασιζόμενος κυρίως στα νέα παιδιά, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μία ομάδα μπάσκετ που σύντομα θα έβρισκε τον τρόπο να φτάσει στην κορυφή. Με προπονητή αρχικά τον Αλέκο Αλεξιάδη και στη συνέχεια τους Τάκη Ταλιαδώρο και Χρ. Χρύση, ο ΠΑΟΚ στη δεκαετία του ΄50 θα κάνει σημαντικά βήματα προόδου και θα φτάσει στην κορυφή.
Ο πρώτος τίτλος:
Το 1959 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα σε ομαδικό άθλημα. Ήταν μία μοναδική επιτυχία για ολόκληρο τον σύλλογο, η οποία άνοιξε και το δρόμο για τα πρώτα επίσημα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ.
To πρώτο κύπελλο Ελλάδας:
Η πρώτη σεζόν του Νίκου Σταυρόπουλου στον ΠΑΟΚ συνδυάστηκε και με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο «Μάτζικ» είχε καθοριστική συμμετοχή στη νίκη του ΠΑΟΚ με 74-70 επί του αιώνιου αντιπάλου του Άρη, σε ένα παιχνίδι που έγινε στο Αλεξάνδρειο και έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών» από την αυταπάρνηση που έδειξαν όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά και ο προπονητής Φαίδων Ματθαίου για να κατακτήσουν τον τίτλο.
Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για τον ΠΑΟΚ μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, αλλά και το πρώτο Κύπελλο που θα έμπαινε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Ουσιαστικά, με το Κύπελλο που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ το 1984, έκανε την αρχή για μία πορεία που τον έφερε αρχικά σε θέση να διεκδικεί κάθε χρόνο την κορυφή του ελληνικού μπάσκετ και στην πορεία, να φτάσει ακόμη και στην κορυφή της Ευρώπης. Η πορεία όμως δεν ήταν εύκολη, αλλά σφυρηλατήθηκε μέσα από μεγάλες δυσκολίες, απογοητεύσεις και στιγμές που δυνάμωσαν και μεγάλωσαν το σύλλογο.
Το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ:
Παρά την απογοήτευση του χαμένου τελικού της Ναντ κόντρα στην Ρεάλ, ο ΠΑΟΚ και σε πλήρη αντίθεση με ότι συνέβη την προηγούμενη σεζόν, κατάφερε να κλείσει τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, κατακτώντας το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του.
Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε απόλυτα μέσα στο γήπεδο και απέναντι σε κάθε αντίπαλο, πήρε περπατώντας και το τελευταίο και κρίσιμο παιχνίδι των πλέι οφ στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό (97-82) και Μεγάλη Τετάρτη του 1992 στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής.
Περίπατος και κύπελλο στη Λαμία:
O ΠΑΟΚ ήταν συνεπής στο ραντεβού του με την ιστορία, έναν ακόμη τελικό, αλλά και τον επόμενο τίτλο που μπήκε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Ξεκινώντας με προπονητή τον Ντράγκαν Σάκοτα και στην πορεία με τον Σάκη Λάιο στη θέση του, ο ΠΑΟΚ έφτασε ως το πρώτο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο διεξήχθη στη Λαμία και το οποίο κατέκτησε με χαρακτηριστική ευκολία.
Ξεπερνώντας με άνεση το εμπόδιο του Άρη στον ημιτελικό (80-63), ο ΠΑΟΚ ήταν απόλυτος κυρίαρχος και στον τελικό απέναντι στον Πανιώνιο. Νίκη με 72-53, με απόλυτο πρωταγωνιστή και πολυτιμότερο παίκτη τον αρχηγό του Μπάνε Πρέλεβιτς.
Το τρίποντο-ζωγραφιά του Πέτζα:
Ο ΠΑΟΚ ξεκινά τη σεζόν με τον Ισραηλινό Σβι Σερφ σε ρόλο προπονητή. Μετά από αρκετή ταλαιπωρία και τραυματισμούς, ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς επιστρέφει στο ξεκίνημα της σεζόν 1997-98, πραγματοποιεί την καλύτερή του χρονιά με τον ΠΑΟΚ, την μοναδική χωρίς απουσίες και προβλήματα, αλλά και αυτήν που έμελε να είναι η τελευταία του με την ομάδα. Ήταν τέτοιο το ταλέντο του, που δεν μπορούσε να μείνει περιορισμένος στα στενά όρια του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το ΝΒΑ ήταν ο μοναδικός του προορισμός κι αυτό αποδείχθηκε στην πορεία…
Ο Στογιάκοβιτς ήταν ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και έβαλε την υπογραφή του με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην επική πρόκριση της ομάδας στους τελικούς των πλέι οφ. Με τρίποντο του Στογιάκοβιτς στη λήξη του τρίτου και καθοριστικού ημιτελικού, ο ΠΑΟΚ έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό, τον γκρέμισε από την κορυφή του ελληνικού μπάσκετ και διεκδίκησε ως το τέλος τον τίτλο, χάνοντας στο 5ο παιχνίδι (και με 2-3 νίκες) από τον Παναθηναϊκό.
Το τελευταίο κύπελλο:
Ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει μία σπουδαία πορεία η οποία κράτησε μία δεκαετία, με συνεχόμενες συμμετοχές σε τελικούς και συνολικά πέντε τίτλους που ήρθαν σε αυτό το διάστημα. Ο τελευταίος εξ αυτών ήταν το Κύπελλο Ελλάδας το 1999, που αποτελεί και την τελευταία μεγάλη επιτυχία της ομάδας μέχρι και σήμερα. Ξεκινώντας τη σεζόν με τον Σβι Σερφ στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη (61-52) επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και εξασφαλίζει την συμμετοχή του στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου.
Μέχρι να έρθει η ώρα να διεκδικήσει τον τίτλο, ο ΠΑΟΚ είχε ήδη αλλάξει προπονητή και πήγε στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στο ΣΕΦ με τον Κώστα Φλεβαράκη στον πάγκο. Με τον Γουόλτερ Μπέρι να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης των αγώνων και τον αρχηγό Γιώργο Μπαλογιάννη να πραγματοποιεί καταπληκτικές εμφανίσεις, ο ΠΑΟΚ έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου με δύο εμφατικές νίκες. Συνέτριψε τον Άρη με διαφορά 33 πόντων (83-50) στον ημιτελικό και νίκησε με χαρακτηριστική άνεση (71-54) και την ΑΕΚ, κατακτώντας το τρόπαιο. Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν αποτέλεσαν αξεπέραστο εμπόδιο ούτε για τους χιλιάδες φιλάθλους του ΠΑΟΚ που ταξίδεψαν ως την Αθήνα και κατέκλυσαν το ΣΕΦ, ούτε όμως και για την αποστολή του ΠΑΟΚ που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη με τρένο και γνώρισε αποθεωτική υποδοχή.
Το νέο σπίτι του ΠΑΟΚ:
Με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, η σεζόν 1999-00 έμοιαζε ιστορική από το ξεκίνημά της. Και ήταν, παρά το γεγονός ότι σε αγωνιστικό επίπεδο δεν έφερε κάποια μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε ως το τέλος την συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νέο του γήπεδο, όπως ακριβώς συνέβη και με το Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου. Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να προκριθεί σε καμία από τις δύο διοργανώσεις που έγιναν στο γήπεδό του τον Απρίλιο του 2000. Ο ΠΑΟΚ όμως, είχε το δικό του γήπεδο, στο οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση στις 30 Μαρτίου 2000.
Η νέα χιλιετία βρήκε τον ΠΑΟΚ και πάλι στον τελικό των πλέι οφ. Ξεπέρασε το εμπόδιο του Ολυμπιακού στα ημιτελικά, με νίκη στο ΣΕΦ με την υπογραφή του Μπαλογιάννη και το εντυπωσιακό 86-66 στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας στο Αλεξάνδρειο. Στις 17 Μαΐου του 2000, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο νέο του γήπεδο. Στο «κατάμεστο» PAOK Sports Arena υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ και παρά την μεγάλη του προσπάθεια δεν κατάφερε να φτάσει στον τίτλο. Είχε όμως το δικό του γήπεδο κι αυτό από μόνο του έμοιαζε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Στον τελικό μετά από 20 χρόνια:
Από το Μάιο του 2017, ο ΠΑΟΚ μπήκε σε μία διαφορετική κατάσταση, καθώς μετά από 8 χρόνια συνεργασίας με την ομάδα, ήρθε η ώρα της αποχώρησης του Σούλη Μαρκόπουλου. Τη θέση του ρέκορντμαν στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, πήρε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ένας από τους καλύτερους νέους προπονητές στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας συνδυάστηκε με άσχημες και σκληρές ήττες σε όλα τα επίπεδα, η σεζόν 2017-18 ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ να σαρώνει κάθε αντίπαλο που βρήκε μπροστά του και να κατακτά (με μειονέκτημα έδρας) την 3η θέση.
Και η δεύτερη χρονιά της συνεργασίας της ΚΑΕ ΠΑΟΚ με τον Ηλία Παπαθεοδώρου προσέφερε δυνατές συγκινήσεις. Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στην επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην οποία συμμετείχε, ενώ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, εξασφάλισε και την συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο ΠΑΟΚ άγγιξε το μεγάλο τρόπαιο, έφτασε πολύ κοντά στη νίκη, αλλά έμεινε με την πίκρα για την τεράστια ανατροπή που έκανε και την καθολική αναγνώριση που υπήρξε για την συγκλονιστική προσπάθεια όλης της ομάδας.
πηγή: paokbc.gr