Υπάρχει ένα μνημειώδες επεισόδιο στο σήριαλ “Κωνσταντίνου και Ελένης”, εκεί όπου ο ευτραφής ξάδερφος των Ρώμα και Ράντου προσπαθούσε να αποδείξει το ταλέντο του στη ζωγραφική. Για τους μη τηλεοπτικά μυημένους, παρουσίαζε απλά μονόχρωμα τελάρα ως έργα τέχνης, πίσω από τα οποία υπήρχαν σχέδια που μόνο ο ίδιος φανταζόταν. “Αχνοφαίνονταν” όπως έλεγε χαρακτηριστικά…
Πώς μου ‘ρθε αυτό σήμερα και πού κολλάει στη νέα παράσταση από το Θέατρο του Παραλόγου που στήθηκε;
Αφήνω κατά μέρους το ποιόν της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, την βαθιά επιρροή του Λευτέρη Αυγενάκη -και κατ’ επέκταση του Βαγγέλη Μαρινάκη- σε αυτή. Αφήνω κατά μέρους όλα όσα απίστευτα έχουν ήδη αποκαλυφθεί εναντίον των μελών της. Αφήνω κατά μέρους το γεγονός ότι ακόμα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός (αλλά και Υπουργοί της Κυβέρνησης) δήλωσε δημόσια πως η εισήγηση της συγκεκριμένης επιτροπής για την υπόθεση ΠΑΟΚ/Ξάνθη ΔΕΝ είναι δεσμευτική. Αφήνω κατά μέρους ότι ο Δικέφαλος “παρακαλάει” να δικαστεί επί της ουσίας και δεν μπορεί να τα καταφέρει. Αφήνω κατά μέρους το ότι η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ήρθε εν καιρώ πανδημίας, καραντίνας και Μεγάλης Εβδομάδας. Αφήνω κατά μέρους ότι και εδώ είχαμε αντικαταστάσεις μελών, όπως και στην ΕΕΑ, και νέο πρόεδρο, λίγο πριν εκδικαστεί η πολυσυζητημένη υπόθεση.
Πάμε στο πιο απλό από όλα: Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ λοιπόν σήμερα -Μεγάλη Τρίτη- ΔΕΝ αποφάσισε, ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 2-1, ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένοχος για κάτι. Αποφάσισε, ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 2-1, ότι είναι δεσμευτική η γνωμοδότηση της ΕΕΑ. Το να υπάρχει διαφωνία ή διχογνωμία ή διάσταση απόψεων των δικαστών επί της ενοχής ή όχι του κατηγορουμένου είναι το πλέον σύνηθες σε πλήθος υποθέσεων που εκδικάζονται. Μάρτυρες εξετάζονται, στοιχεία εξετάζονται, κίνητρα εξετάζονται, πρότεροι βίοι εξετάζονται. Η γενική εικόνα που μπορεί να αποκομίσει το κάθε μέλος της έδρας ενδεχομένως να διαφέρει. Το να παρατηρείται διαφωνία όμως για το αν υπάρχει ένας νόμος ή όχι, για το αν κάποιος έχει τη δικαιοδοσία ή όχι, για το τι ακριβώς προβλέπεται και ορίζεται από το ίδιο το δικαστικό και νομοθετικό σύστημα το οποίο υπηρετούν, αυτό δεν έχει ξαναγίνει!
Mε απλά λόγια, τρεις τακτικοί δικαστές που κρίνουν ζωές ανθρώπων σε κανονικές δικαστικές αίθουσες, επέλεξαν (γιατί κανονικά θα έπρεπε να μπουν στην ουσία της υπόθεσης και επ’ αυτού να βγει η απόφαση) να αποφανθούν για το αν το τελάρο που έχουν μπροστά τους είναι μαύρο ή κόκκινο. Οι δυο είπαν κόκκινο και ο ένας μαύρο! Απίθανο! Πραγματικό έργο τέχνης! Το μόνο που δεν κατέγραψαν στο σκεπτικό τους ήταν από πίσω… αχνοφαίνεται ένας δαφνοστεφανωμένος έφηβος. Τότε, δικαίως θα τους απολαμβάναμε κι αυτούς σε επανάληψη κάθε μεσημέρι στον ΑΝΤ1…
Facebook Page: Θόδωρος Χαστάς
Twitter: Thodoros Hastas
Instagram: theohastas