Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ένωση Παικτών (PFA) στην Αγγλία, όσον αφορά την βοήθεια που έχουν ζητήσει ποδοσφαιριστές για ζητήματα όπως κατάθλιψη, στρες, κατάχρηση αλκοόλ, ακόμα και ενδοοικογενειακή βία, αποτέλεσμα της αποχής και της καραντίνας.
Τα νούμερα σίγουρα τρομάζουν ενώ μπορεί να είναι και μεγαλύτερα αφού αρκετές ομάδες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ψυχολογικές ομάδες για να βοηθήσουν τους παίκτες τους.
Συνολικά 258 ποδοσφαιριστές, εν ενεργεία και μη, ζήτησαν την βοήθεια της Ένωσης τις δύο τελευταίες εβδομάδες, θα να βρουν λύση στο πρόβλημα της κατάθλιψης λόγω της διακοπής των αγώνων και της καραντίνας. Το νούμερο είναι ανεβασμένο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Οι 64 είναι ποδοσφαιριστές των μεγάλων κατηγοριών, ενώ 13 υποθέσεις έχουν χαρακτηριστεί ως… υψηλού κινδύνου.
Οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν αρκετά ψυχολογικά προβλήματα, γι’ αυτό και ομάδες της Premier League όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ δημιούργησαν ένα ειδικό τμήμα βοήθειας προς τους παίκτες του.
Την ίδια ώρα, μία νέα μελέτη της παγκόσμιας ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, αποκαλύπτει πως υπάρχει απότομη επιβάρυνση στην ψυχολογική υγεία και των Γάλλων παικτών, η οποία οφείλεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού.
Προ ημερών, μία παρόμοια έρευνα που διεξήγαγε η FIFPro, είχε δείξει ότι σχεδόν το 10% των ερωτηθέντων, παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης. Σύμφωνα, όμως, με την πιο πρόσφατη, που διεξήχθη με την συμμετοχή 1.513 επαγγελματιών από 16 χώρες (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων και 356 από την Γαλλία), προέκυψε πως το 28% των ανδρών και 50% των γυναικών από την Γαλλία, που παίζουν ποδόσφαιρο, εμφανίζουν σημάδια ήπιας ή/και πιο σοβαρής κατάθλιψης.
«Περιμέναμε μία αύξηση, αλλά όχι σε τέτοιον βαθμό», δήλωσε σχετικά ο ιατρικός διευθυντής της FIFPro, Βενσάν Γκουτεμπαρζ, ενώ ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (UNFP), Φιλίπ Λαφόν, πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους παίκτες και τους συλλόγους, για αυτά τα ψυχολογικά προβλήματα και την υποστήριξη που μπορούν να βρουν. Αλλά θεωρείται πάντα ως αδυναμία σε αυτό το περιβάλλον».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο του ιατρικού πρωτοκόλλου που συμβουλεύουν οι γιατροί των συλλόγων και επικυρώνονται από την Λίγκα (LFP), με σκοπό την επιστροφή στις προπονήσεις, συνιστάται μια ψυχολογική εξέταση για κάθε παίκτη. Οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για αυτές τις επιπτώσεις με το 59% εξ΄ αυτών, να ανησυχούν για το μέλλον τους.