Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η εισήγηση-βόμβα από την ανακρίτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, ορισμένοι θέλησαν να υποβαθμίσουν την υπόθεση, με το αφήγημα ότι η UEFA και το CAS έχουν επιληφθεί ήδη κι ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος. Συγκεκριμένα αναφέρονταν στην προσφυγή του Παναθηναϊκού στην πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κι ακολούθως την έφεσή του στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά του Ολυμπιακού, όπου πράγματι οι “πράσινοι” δεν είχαν δικαιωθεί.
Βεβαίως, ανάμεσα στο… τότε, το μακρινό 2015 και στο σήμερα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές που κάποιοι είτε ξεχνούν είτε… δεν θέλουν -για ευνόητους λόγους- να τις βάλουν στο τραπέζι.
Αρχικά να σημειώσουμε κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν: ότι το CAS τότε δεν είχε μπει ποτέ στην ουσία της υπόθεσης κι αποφάσισε να απορρίψει την έφεση του Παναθηναϊκού, θεωρώντας ότι δεν είχε έννομο συμφέρον. Εξ ου και δεν μπήκε στη διαδικασία να ψάξει σε βάθος τις καταγγελίες των “πρασίνων”.
Γιατί όμως το CAS θεώρησε πως οι “πράσινοι” δεν είχαν έννομο συμφέρον; Επειδή προηγουμένως η πειθαρχική επιτροπή της UEFA στην οποία είχε ζήτησε ο Παναθηναϊκός τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του Ολυμπιακού, αποφάσισε να δώσει ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ άδεια στους “ερυθρόλευκους” και «μετέφερε τις όποιες πειθαρχικές διαδικασίες μετά από περαιτέρω πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές, που θα εξέταζαν το θέμα», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε η απόφαση του CAS. Όλα αυτά συνέβησαν τον Αύγουστο του 2015 (η απόφαση της πειθαρχικής της UEFA είχε βγει τον Ιούνιο του 2015).
Λίγο-πολύ, πάντως, ήταν αναμενόμενο τότε πως η πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δεν θα δικαίωνε τον Παναθηναϊκό, καθώς η υπόθεση της “Συμμορίας”, τότε ακόμα “Εγκληματικής οργάνωσης”, βρισκόταν στα… σπάργανά της και στο στάδιο της ανακριτικής διαδικασία. Η μεγάλη διαφορά λοιπόν με το σήμερα είναι πασιφανής.
Ότι πλέον δεν έχουμε υπόπτους, αλλά ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ! Ότι σήμερα υπάρχει
– και βούλευμα από το συμβούλιο εφετών
– και παραπομπή σε δίκη για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων
– και μία δίκη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη
– και φυσικά η εισήγηση του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για υποβιβασμό Ολυμπιακού-Ατρομήτου συν διά βίου αποκλεισμό των μεγαλομετόχων τους από το ποδόσφαιρο.
Όλα αυτά όμως ΔΕΝ υπήρχαν στην τότε προσφυγή του Παναθηναϊκού αφού η παραπομπή σε δίκη προέκυψε τρία χρόνια αργότερα κι ως εκ τούτου το αρμόδιο όργανο της UEFA θεώρησε πως τα υπάρχοντα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσει στις ανάλογες ποινές.
Η νέα προσφυγή στην UEFA και το ευρωπαϊκό μέλλον του Ολυμπιακού
Βάσει όλων των παραπάνω λοιπόν, καθίσταται σαφές πως σήμερα οι συνθήκες είναι ολότελα διαφορετικές. Γι’ αυτό κι ο ΠΑΟΚ έχει ήδη ενημερώσει για τις σκέψεις του και προετοιμάζεται να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της UEFA για να κυνηγήσει την τιμωρία του Ολυμπιακού, επωφελούμενος φυσικά ο ίδιος – ως έχων έννομο συμφέρον – από πιθανό ευρωπαϊκό αποκλεισμό του.
Μόνο που εφόσον η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ κάνει πράξη τις σκέψεις της, αυτή τη φορά η πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα έχει σαφώς περισσότερα στοιχεία για να εξετάσει σε βάθος την υπόθεση και να κρίνει αν υφίστανται λόγοι τιμωρίας των “ερυθρολεύκων”. Κι ακολούθως βέβαια μπορεί η υπόθεση να πάει και στο CAS εφόσον ο Ολυμπιακός ή όποια ομάδα έχει κάνει την προσφυγή, δεν καλυφθεί από την απόφαση της πειθαρχικής της UEFA.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε κάτι σημαντικό: Το τι γίνεται σε ποινικό επίπεδο, δηλαδή στα ελληνικά δικαστήρια, δεν επηρεάζει στο παραμικρό την υπόθεση στο πειθαρχικό κομμάτι. Δηλαδή ούτε η UEFA, αλλά ούτε η Επιτροπή Δεοντολογίας και η Επιτροπή Εφέσεων δεσμεύονται από τις δικαστικές αποφάσεις για να επιβάλλουν τυχόν ποινές.
Το παράδειγμα της Φενέρμπαχτσε είναι το πιο εκκωφαντικό αλλά όχι το μόνο. Ομάδες αποκλείστηκαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόνο επειδή βρίσκονταν κατηγορούμενοι οι ισχυροί άνδρες τους, χωρίς μάλιστα να έχουν πρώτα καταδικαστεί.
Από εκεί και πέρα βέβαια το CAS λειτουργεί κι ως τρίτος βαθμός δικαιοδοτικού οργάνου, ήτοι μπορεί, αν η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ επιβάλλει ποινές και η υπόθεση φτάσει στην Επιτροπή Εφέσεων, να ακολουθήσει έπειτα η προσφυγή στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) που αυτή τη φορά θα μπει στην ουσία της υπόθεσης. Τέλος να προσθέσουμε πως είθισται το CAS να μην ανατρέπει τις αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων, όπως κι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι εισηγήσεις της ερευνήτριας γίνονται δεκτές από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Αυτό όμως αφορά στην παρούσα στιγμή τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού.
Για την ευρωπαϊκή συμμετοχή του Ολυμπιακού θα επιληφθεί η αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της UEFA που έχει άπλετο χρόνο μέχρι την εκκίνηση της επόμενης σεζόν να αποφανθεί αν έχει σοβαρά ή όχι στοιχεία στα χέρια της.
πηγή:sdna.gr