Η Serie A αναμένεται να εκκινήσει ξανά στις 13 Ιουνίου, μετά την αναστολή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μολονότι τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε πως αν έστω ένας παίκτης διαγνωστεί με κορωνοϊό, στη διάρκεια των αγώνων, τα πάντα θα σταματήσουν, τηρώντας το πρωτόκολλο.
Κι αυτό ενώ τουλάχιστον εννέα σύλλογοι της Serie A – συμπεριλαμβανομένων των Ίντερ, Μίλαν και Νάπολι – αρνούνται να κάνουν προπόνηση από τη Δευτέρα (18/5), έως ότου αλλάξει το ιατρικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με αναφορές του Sky Sport Italia.
Ο πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της χώρας (CONI), Τζοβάνι Μαλαγκό, επιβεβαίωσε πως το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 13 Ιουνίου κατά 99.9%, αλλά άσκησε και κριτική στην επιτροπή υγείας του υπουργείου: «Δεν καταλαβαίνω τη συζήτηση που κάνουν κάποιοι γιατροί. Αν ξεκινήσει, δεν ξέρουμε που θα σταματήσει, δεν έχουμε μπροστά μας κρυστάλλινη σφαίρα. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα και θα είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με απειλές».
Να σημειωθεί πως υπέρ της επανέναρξης της σεζόν στις 13 Ιουνίου τάχθηκαν οι ομάδες της Serie A, στη διάρκεια της προχθεσινής γενικής συνέλευσης, ωστόσο η τελική απόφαση θα παρθεί από την κυβέρνηση της χώρας και αναμένεται ν’ ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο, με το πιθανότερο σενάριο να είναι αυτό της 13/6.
Το ιταλικό πρωτάθλημα έχει διακοπεί από τις 9 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να έχει δώσει άδεια στους συλλόγους για να αρχίσουν ομαδικές προπονήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα (18/5). Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει αποφασιστεί εάν θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα, στη συγκεκριμένη ημερομηνία, έστω και χωρίς την παρουσία θεατών.
ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
Τουλάχιστον εννέα σύλλογοι της Serie A – συμπεριλαμβανομένων των Ίντερ, Μίλαν και Νάπολι – αρνούνται να κάνουν προπόνηση από τη Δευτέρα, έως ότου αλλάξει το ιατρικό πρωτόκολλο.
Πολλές αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των Sky Sport Italia, La Repubblica και άλλων ιταλικών ΜΜΕ, ισχυρίστηκαν ότι οι ομάδες της Serie A, η Ένωση Παικτών και η Ένωση Μάνατζερ επαναστατούν εναντίον του πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ομοσπονδίας (FIGC) και της κυβέρνησης, αυτή την εβδομάδα.
Τα ζητήματά τους έχουν να κάνουν με την αυτόματη καραντίνα των 15 ημερών για ολόκληρη την ομάδα, εάν μόνο ένας παίκτης ή μέλος του προσωπικού βρεθεί θετικός στον COVID-19. Οι σύλλογοι θέλουν να ακολουθήσουν το μοντέλο της Bundesliga, βάσει του οποίου απομονώνεται μόνο το άτομο που είναι θετικό, και στη συνέχεια γίνεται έλεγχος σε όλους τους άλλους για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει εξαπλωθεί ο ιός.
Η ομαδική προπόνηση στην Ιταλία πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα (18/5), πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος γνήσιος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν έλεγχοι θετικοί στον ιό είναι να παραμείνουν οι παίκτες και το υπόλοιπο προσωπικό (τεχνικό επιτελείο κ.α.) σε ένα μόνιμο σημείο μέχρι το τέλος της σεζόν, κάτι που στην περίπτωση ορισμένων συλλόγων είναι αδύνατο να γίνει.
Ο διευθυντής της Ίντερ, Μπέπε Μαρότα, παραπονέθηκε στη La Repubblica χθες το απόγευμα (14/5) ότι το πρωτόκολλο είναι «ανέφικτο και ανόητο», καθώς ο χώρος τους διαθέτει μόνο 27 δωμάτια. «Δεν θέλω να προκαλέσω διαμάχη, αλλά με τους κανόνες που ισχύουν, απλά δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα προπονητικό καταφύγιο».
Ο πραγματικός φόβος είναι ότι αν οι ομάδες αρχίσουν να προπονούνται κι ένα άτομο βρεθεί θετικό, ολόκληρη η σεζόν θα μπορούσε να ακυρωθεί. Σύμφωνα με πολλές πηγές, τουλάχιστον εννέα ομάδες της Serie A – Ίντερ, Μίλαν, Νάπολι, Φιορεντίνα, Κάλιαρι, Βερόνα, Αταλάντα, Σαμπντόρια και Τζένοα – αρνούνται την παραμονή στο προπονητικό κέντρο από την προσεχή Δευτέρα.
Οι προαναφερόμενες ομάδες θέλουν αλλαγή στο ιατρικό πρωτόκολλο πριν ξεκινήσουν την προσέγγιση εκούσιου «κλειδώματός» τους. Η άλλη ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση δίνει μόνη της την επιλογή να ακυρώσει τη διοργάνωση ή να αλλάξει την ημερομηνία των αγώνων της Serie A από την προσωρινή της 13ης Ιουνίου.
Η FIGC βρίσκεται τώρα υπό πίεση για να αλλάξει το ιατρικό πρωτόκολλο που είχε συμφωνήσει πριν από λίγες μέρες. Οι γιατροί των ομάδων παραπονούνται ότι δεν ζητήθηκε καν η γνώμη τους, όταν το πρωτόκολλο υπογράφηκε με την κυβέρνηση και την τεχνική επιτροπή (CTS).