Η FORZA «διαβάζει» τα συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο από τον μέσο όρο ηλικίας του ενεργού ρόστερ του ΠΑΟΚ όσο και από τις κατά θέση κατηγορίες
Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, υπάρχει μια σειρά αγωνιστικών δεδομένων που θα αποτελέσουν τον μπουσουλά του ΠΑΟΚ με φόντο το προσεχές καλοκαίρι και τις προσθαφαιρέσεις που θα πρέπει να γίνουν στο δρόμο της ποιοτικής ενίσχυσης του Δικεφάλου. Μια από τις παραμέτρους, που είναι σημαντική και πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν είναι η ηλικιακή κλίμακα του ρόστερ.
Το ιδανικό, που δεν είναι εύκολο να το πετύχει κανείς, είναι η ισορροπία στην ύπαρξη ποδοσφαιριστών των τριών βασικών ηλικιακών γκρουπ.
Στο πρώτο ανήκουν οι ποδοσφαιριστές μέχρι 23 ετών, στο δεύτερο όσοι είναι μέχρι 28 ετών και στο τρίτο εκείνοι που είναι από 29 ετών και πάνω. Ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο γίνεται αυτός ο διαχωρισμός έχει να κάνει και με το «εμπορικό» κομμάτι.
Οι ποδοσφαιριστές ηλικίας μέχρι 23 ετών είναι εκείνοι στους οποίους μια ομάδα καλείται να επενδύσει με δυο τρόπους. Είτε αγοράζοντας κάποιον, με στόχο να αυξήσει την αγοραστική του αξία, κερδίζοντας από εκείνον τόσο οικονομικά σε μια ενδεχόμενη πώληση, όσο και αγωνιστικά.
Οι ποδοσφαιριστές στο γκρουπ 24-28 ετών έχουν επίσης δυο δρόμους όταν φτάνουν προς την έξοδο του συγκεκριμένου γκρουπ καθώς είτε μπαίνουν στη βιτρίνα για να φέρουν χρήματα, είτε γίνονται εκείνοι οι πλέον ακριβοπληρωμένοι της ομάδας, με ένα συμβόλαιο που θα τους κρατήσει στον σύλλογο μέχρι την είσοδο στο τρίτο ηλικιακό γκρουπ, εκεί που οι πιθανότητες πώλησής τους είναι σαφώς μικρότερες.
Το τρίτο ηλικιακό γκρουπ είναι αυτό που κοστίζει τα περισσότερα και φέρνει τα λιγότερα. Και αυτό διότι, όπως προαναφέραμε, η προοπτική πώλησης ενός ποδοσφαιριστή, που είτε πέρασε, είτε βρίσκεται στο κατώφλι των 30 ετών, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Την ίδια στιγμή, η εμπειρία του είναι υπερπολύτιμη για ένα γκρουπ, για τα αποδυτήρια μιας ομάδας.
ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ
Βάλαμε στο μικροσκόπιο τις ηλικίες των 16 πρώτων σε λεπτά συμμετοχής ποδοσφαιριστών των τριών πρώτων ομάδων της βαθμολογίας της φετινής Σούπερ Λιγκ αναζητώντας τον μέσο όρο της ηλικίας εκείνων στους οποίους η κάθε ομάδα στηρίχθηκε στις μέχρι τώρα αγωνιστικές τις υποχρεώσεις.
Και οι τρεις ομάδες βρίσκονται στο όριο του δεύτερου ηλικιακού γκρουπ. Ο μέσος όρος ηλικίας των 16 πρώτων του ΠΑΟΚ σε λεπτά συμμετοχής είναι στα 28 χρόνια, με τον αντίστοιχο του Ολυμπιακού να είναι στα 27 χρόνια και της ΑΕΚ στα 27,75. Αν απομονώσει κανείς τους πέντε πρώτους σε συμμετοχή για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό θα πέσει επάνω σε μια πολύ περίεργη και σπάνια «ισοβαθμία» καθώς ο μέσος όρος των ηλικιών αυτών των ποδοσφαιριστών είναι τα 25,8 χρόνια!
Συγκεκριμένα, για τον ΠΑΟΚ, οι πέντε πρώτοι σε λεπτά συμμετοχής είναι οι Γιαννούλης (24), Μίσιτς (25), Λημνιός (21), Μάτος (33), Ίνγκασον (26). Αντίστοιχα, για τον Ολυμπιακό είναι οι Σα (27), Μπουχαλάκης (26), Ελαμπντελαουί (28), Τσιμίκας (23), Σεμέδο (25).
Αν δει κανείς τους πέντε πρώτους του Δικεφάλου, καταγράφεται η επένδυση χρημάτων για την απόκτηση των Ίνγκασον και Μίσιτς που είναι σε παραγωγική ηλικία, οι περιπτώσεις Λημνιού και Γιαννούλη τους οποίους ο ΠΑΟΚ απέκτησε πριν τα 19 τους με στόχο να τους «δημιουργήσει» και ο Μάτος που είχε αποκτηθεί όταν ήδη στην τρίτη ηλικιακή βαθμίδα, για να του δώσει εμπειρία.
Οι ανισορροπίες στο πρώτο μισό του γηπέδου
«Διαβάζοντας» το ρόστερ του ΠΑΟΚ σε ηλικιακό επίπεδο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τις κινήσεις που χρειάζονται προκειμένου να βρεθούν οι ηλικιακές ισορροπίες όχι τόσο στο σύνολο, αλλά κυρίως ανά θέση.
Κάτω από την εστία ο ΠΑΟΚ διαθέτει δυο 30άρηδες. Ο λόγος για τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς και Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Και μόνο το γεγονός πως – σε αντίθεση με την περσινή σεζόν – οι συμμετοχές κάτω από τα δοκάρια μοιράστηκαν, δείχνει τον προβληματισμό που υπήρχε από την τεχνική ηγεσία. Ο Πασχαλάκης ξεκίνησε βασικός και επέστρεψε στη θέση του τον Φεβρουάριο, με τον Ζίβκοβιτς να παίρνει την σκυτάλη περίπου τον Οκτώβριο και να την παραδίδει τον Φεβρουάριο. Η θέση «1» εντάσσεται σε αυτές στις οποίες ο ΠΑΟΚ έχει ανοικτές τις κεραίες του, με το ηλικιακό θέμα τους γκολκίπερ να διαφέρει από τις υπόλοιπες θέσεις, λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει αυτή.
Στο κέντρο της άμυνας, ο ΠΑΟΚ διαθέτει δυο ποδοσφαιριστές του τρίτου ηλικιακού γκρουπ (Βαρέλα και Κρέσπο), έναν του μεσαίου (Ινγκασον) και δυο του μικρότερου γκρουπ (Μιχάι, Μιχαηλίδης). Οι «ασπρόμαυροι» θα πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις ειδικά μετά την φετινή σεζόν, με τους Βαρέλα και Κρέσπο, που αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς της τριετίας 2016-2019, να προέρχονται από μια σεζόν στην οποία αφενός δεν κατάφεραν να φτάσουν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, αφετέρου ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς που τους άφησαν για μεγάλο συνολικά χρονικό διάστημα εκτός δράσης.
Στα δυο άκρα της άμυνας, ο ΠΑΟΚ διαθέτει δυο ποδοσφαιριστές του δεύτερου ηλικιακού γκρουπ (Ροντρίγκο, Γιαννούλη) και δυο του τρίτου ηλικιακού γκρουπ (Μάτος, Βιεϊρίνια). Για μια ομάδα που θέλει να επιστρέψει σε κατάσταση συμμετοχής σε τρεις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη) θα πρέπει να έχει ισορροπία σε αυτό τον τομέα κάτι που δεν καταγράφηκε φέτος. Με τα συμβόλαια των Μάτος και Βιεϊρίνια να είναι υπό συζήτηση και τον Γιαννούλη να έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, ο ΠΑΟΚ καλείται να επανασχεδιάσει την αγωνιστική του πολιτική σχεδόν από το μηδέν σε δυο θέσεις στις οποίες τα τελευταία χρόνια είχε ποδοσφαιριστές που έκαναν την διαφορά.
Στους μεσοαμυντικούς, ο ΠΑΟΚ διαθέτει έναν από κάθε ηλικιακό γκρουπ, τους Αουγκούστο (23), Εσίτι (25), Βέρνμπλουμ (33) όμως ο Σουηδός είναι ανενεργός εδώ και 1,5 χρόνο.
Στο πρώτο μισό του γηπέδου, ο ΠΑΟΚ καλείται να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό που να περιέχει και το ηλικιακό κριτήριο στις αναζητήσεις του για να μπορέσει να έχει ένα σωστά δομημένο ρόστερ και σε αγωνιστικό αλλά και σε ηλικιακό επίπεδο.
ΟΙ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Όλα εκείνα που λείπουν
Από τη μεσοεπιθετκή γραμμή και μέχρι την κορυφή της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων και των άκρων, ο ΠΑΟΚ διαθέτει μεν ποδοσφαιριστές σε κάθε ηλικιακή βαθμίδα όμως οι προσθαφαιρέσεις είναι απαραίτητες με βάση και την αγωνιστική τους παρουσία. Στη θέση των εσωτερικών μέσων ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε φέτος στους Μίσιτς, Μαουρίσιο και Ελ Καντουρί, με τον πρώτο να ανήκει στην δεύτερη ηλικιακή βαθμίδα και τους άλλους δυο στην τρίτη. Οι δυο τελευταίοι έχασαν μέρος της σεζόν λόγω προβλημάτων τραυματισμού, με τον Μίσιτς να… τραβάει το κουπί, κάτι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Μεσοεπιθετικά, ο ΠΑΟΚ είχε τους Μπίσεσβαρ και Στοχ από την τρίτη ηλικιακή βαθμίδα, τον Πέλκα στην δεύτερη και τους Λημνιό, Ζαμπά, Λάμπρου από την πρώτη. Οι δυο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στη τρίτη ηλικιακή βαθμίδα δεν μπόρεσαν φέτος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, με τον Ολλανδό να είναι αγνώριστος σε σχέση με πέρυσι και τον Σλοβάκο να μην καταφέρει να δικαιολογήσει την επιστροφή του στην Τούμπα. Στα άκρα, και συγκεκριμένα στα δεξιά, ο Δικέφαλος διαθέτει ποδοσφαιριστές μόνο της πρώτης ηλικιακής βαθμίδας και αυτή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Το ίδιο συμβαίνει και στην κορυφή της επίθεσης εκεί που ο ΠΑΟΚ έχει δυο ποδοσφαιριστές της ίδιας ουσιαστικά «φουρνιάς» με τον Σφιντέρσκι στα 23 και τον Άκπομ στα 24. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να τους προωθήσουν στη «βιτρίνα» τους, όμως θα κληθούν να αναζητήσουν παίκτες της δεύτερης ηλικιακής βαθμίδας, στους οποίους θα πρέπει να επενδύσουν για να αποκτήσουν σε αυτό το κομμάτι ισορροπία.
Το παζλ των έξι των πλέι οφ
Η λίστα με τον μέσο όρο ηλικίας των πέντε πρώτων ποδοσφαιριστών σε συμμετοχές για τις έξι ομάδες που βρέθηκαν στα φετινά πλέι οφ έχει ως εξής. Την ώρα που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι στα 25,8 χρόνια, με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί με μέσο όρο ηλικίας τα 26 χρόνια στους πέντε πρώτους σε συμμετοχή. Ο ΟΦΗ ακολουθεί με 26,6 χρόνια και η ΑΕΚ έχει έναν μέσο όρο ηλικίας της πρώτης της πεντάδας τα 27,6 χρόνια. Ο Άρης είναι ο τελευταίος στη λίστα και μάλιστα είναι και αρκετά απομακρυσμένος καθώς ο μέσος όρος των πρώτων πέντε παικτών είναι τα 30 χρόνια.
Πηγή: FORZA