Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης σχολίασε την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού να μετατεθούν οι εκλογές των ομοσπονδιών για το φθινόπωρο, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό δεν θα συμβεί τελικά.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης:
Για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο Αυγενάκης για εκλογές στην ΕΠΟ το φθινόπωρο:
«Είμαι αρνητικός στο να γίνει για άλλη μια φορά ρεζίλι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Απορώ πώς ένας υφυπουργός μιας κυβέρνησης που έχει δείξει δείγματα σύνεσης να πρότεινε στον Πρωθυπουργό κάτι τέτοιο. Γινόμαστε ρεζίλι. Έγιναν συμφωνίες τον Ιανουάριο και τον περασμένο Οκτώβριο για να γίνουν οι εκλογές σε μια ημερομηνία πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων. Επειδή η συζήτηση πήγε στο υψηλό επίπεδο και δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και υποσχέσεις, δεν νομίζω ότι θα ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση. Οι εκλογές θα γίνουν το αμέσως προσεχές δίμηνο ή τρίμηνο. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για κάποια πράγματα όπως και οι UEFA/FIFA στη συνάντηση που είχαν».
Για το αν θεωρεί την κίνηση Αυγενάκη παράβαση του αυτοδιοίκητου:
«Το αυτοδιοίκητο δεν σε απαγορεύει να μιλήσεις με την κυβέρνηση. Αυτοδιοίκητο σημαίνει πως το ποδόσφαιρο διοικείται από μόνο του, με βάση, βεβαίως, τους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε ένα θέμα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το καταστατικό της ΕΠΟ λέει πως οι εκλογές γίνονται τέσσερις μήνες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι λογικό να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, από τη στιγμή που ήρθε η πανδημία και άλλαξε το γεγονός. Αυτό το αποδεχόμαστε. Εδώ, όμως, ο Υφυπουργός ξεπερνά τα όρια και παρά τη συμφωνία για Ιούλιο-Αύγουστο πάει τις εκλογές τον Οκτώβριο. Υπάρχει μια παρέμβαση ηθική, όχι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο».
Για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ:
«Δεν μπορεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα ο Υφυπουργός, μόνο η γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Αν κάνει τέτοια παρέμβαση τότε πάμε σε άλλες εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο, δεν χρειάζονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Αυτό λένε και οι UEFA/FIFA. Αν φέρουμε το θέμα στη γενική συνέλευση μπορεί να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα. Το θέμα είναι το πώς θα γίνει αυτό. Είναι αδύνατον να ψηφίζουν πέντε χιλιάδες σωματεία. Δεν είναι μόνο οι εκλογικές γενικές συνελεύσεις. Συνελεύσεις γίνονται κάθε χρόνο. Φανταστείτε να ψηφίζουν τόσοι άνθρωποι για κάθε θέμα. Γι’ αυτό υπάρχουν οι Ενώσεις και τα εκλεγμένα πρόσωπα».
Για την ειδική αθλητική αναγνώριση:
«Έρχεται ο Υφυπουργός και μιλά για ειδική αθλητική αναγνώριση των αθλητικών σωματείων και το θέτει ως βάση για να επιδοτήσει τα ερασιτεχνικά σωματεία. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Δεν είναι θέμα επιδότησης. Αλλού έχει το στόχο του. Για ποιον λόγο να γίνει αυτό όταν υπάρχουν οι ενώσεις; Είναι μεγάλη η αποτυχία της ύπαρξης του Υφυπουργού. Είχε καλές προθέσεις στην αρχή, το πήγαινε καλά το έργο, δεν ξέρω τι στράβωσε στην πορεία».
Για τις προθέσεις Γραμμένου ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ:
«Τα δεδομένα είναι ανοιχτά για όλους. Και για την τωρινή διοίκηση και για κάποιους άλλους που θέλουν να εμπλακούν. Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε πριν την αναγγελία των υποψηφιοτήτων ποια άτομα θα εμπλακούν. Δεν ξέρω αν ο Γραμμένος θα είναι υποψήφιος. Είναι άνθρωπος που ό,τι είναι να πει το λέει την τελευταία στιγμή».
Για την παραίτηση Βρακά:
«Είναι αξιόλογος παράγοντας με εξαιρετικό έργο στα Γιάννινα. Λέει πως ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε. Όπως καταλαβαίνω, διαβάζοντας την τοποθέτησή του, δεν παραιτείται άμεσα, απλά μετά το τέλος της θητείας του δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Το ότι μετείχε στο να βρεθεί ο νέος προπονητής της Εθνικής, με τα αποτελέσματά του και ο τρόπος ανάπτυξης των υποδομών καθιστούν εξαιρετικό το έργο του».
Για τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ:
«Είναι ευκαιρία να αλλάξει πρόσωπο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Λόγω του… ξαφνικού θανάτου του ποδοσφαίρου εξαιτίας του κορωνοϊού έπρεπε να βρούμε τρόπο κάποιες ομάδες να ανεβάσουμε και κάποιες να υποβιβαστούν. Μεγαλύτερος στόχος μας είναι η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου, να δούμε για ποιον λόγο δεν ασχολούνται νέοι παράγοντες, για ποιον λόγο δεν έχουμε κόσμο στο γήπεδο. Με ποιον τρόπο μπορούμε να ωφελήσουμε τα σωματεία; Κατάντησε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ένα πολύ ακριβό σπορ. Δεν ξέρω αν ευθύνεται αυτός που τα δίνει ή αυτός που τα παίρνει. Θέλουμε να βάλουμε την έννοια του ερασιτεχνισμού στη βάση του. Στόχος μας είναι η μικρότερη ηλικία στη μεγαλύτερη κατηγορία. Να δώσουμε όραμα στα παιδιά που παίζουν στις μικρές ηλικίες πρώτα να παίξουν στην ομάδα που ανήκουν στην μεγάλη τους κατηγορία και μετά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν τους δοθεί η δυνατότητα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια Α1 στην οποία το 80% να μην είναι παιδιά 16 ετών».
Για τις αναδιαρθρώσεις:
«Θα γίνουν αναδιαρθρώσεις ανά κατηγορία. Θα έχουμε δύο ομίλους στην Α1, ανάλογο σύστημα στην α’ κατηγορία, έξι όμιλοι στη β’ και λιγότεροι στη γ’ κατηγορία. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο το Πρωτάθλημα του χρόνου να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, καθώς δεν ξέρουμε τι μεγέθους οικονομικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι παράγοντες λόγω του κορωνοϊού. Είναι μια απόφαση που ελήφθη καθαρά λόγω κορωνοϊού, θα ισχύσει για έναν χρόνο και μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από αυτή τη συμπεριφορά των ομάδων να πάρουμε και τις αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια