Το πρωτάθλημα νέων της Κ-19 διακόπηκε λόγω κορονοϊού δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του, ωστόσο ο ΠΑΟΚ είχε προλάβει να εξασφαλίσει και μαθηματικά την κατάκτηση της πρώτης θέσης.
Η FORZA σας… συστήνει δύο από τους βασικούς συντελεστές της φετινής πετυχημένης προσπάθειας, που κατέβαλε συνολικά η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία, τους Κυριάκο Γιαξή και Παναγιώτη Παναγιώτου. Οι δύο ποδοσφαιριστές αναλύουν τη σεζόν σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, εκφράζοντας παράλληλα τα όνειρα, τις φιλοδοξίες αλλά και για τις αγωνίες τους για την επόμενη ημέρα, που αργά ή γρήγορα, θα βρει αυτούς και τους συμπαίκτες τους στην Κ-19 του ΠΑΟΚ στο χώρο του ανδρικού ποδοσφαίρου.
ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ… ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
Με 22 συμμετοχές στις συνολικά 24 αγωνιστικές, που διεξήχθησαν στο πρωτάθλημα νέων πριν τη διακοπή λόγω κορονοϊού, ο Κυριάκος Γιαξής ήταν από τους στυλοβάτες της φετινής πετυχημένης προσπάθειας της Κ-19. Κι αν δεν είχε κάποιους μικροτραυματισμούς, θα έκανε το απόλυτο σε συμμετοχές.
Πώς εξελίχθηκε η φετινή σεζόν;
«Πολλά πρόσωπα άλλαξαν στην ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά, χάρη στην καλή δουλειά που έγινε, δημιουργήσαμε ένα δυνατό σύνολο, με αποτέλεσμα να κατακτήσουμε την πρώτη θέση, χωρίς να χάσουμε από κανένα. Μέτρησε εξίσου και το γεγονός ότι είχαμε πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια».
Είσαι ευχαριστημένος από την ατομική σου εξέλιξη;
«Η φετινή είναι η δεύτερη σεζόν μου στον ΠΑΟΚ. Πέρσι ήταν μια μεταβατική χρονιά. Δεν ήταν μόνο ότι άλλαξα ομάδα και περιβάλλον, αλλά και το γεγονός ότι τελείωνα το λύκειο και έπρεπε παράλληλα να ετοιμαστώ και για τις πανελλήνιες εξετάσεις (σ. σ. πέτυχε την εισαγωγή του στα ΤΕΦΑΑ Σερρών, όπου προσπαθεί να παρακολουθεί όσο το δυνατό περισσότερο, παρά το πρόβλημα της απόστασης). Ο συνδυασμός αυτός των δύο λειτούργησε, ως ένα βαθμό, αγχωτικά για μένα. Πέρσι ήμουν και από τους μικρότερους σε ηλικία, σε σχέση με άλλου συμπαίκτες μου, αν και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Φέτος τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Και με τον Χάρη Τσιγγάρα, με τον οποίο έχουμε πολύ καλή σχέση και εκτός γηπέδων, προσπαθήσαμε για το καλύτερο ως δίδυμο, αγωνιζόμενοι στο κέντρο του γηπέδου».
Για να καταλήξεις να παίζεις κυρίως ως 8άρι, πέρασες από πολλές θέσεις.
«Στην ακαδημία του Πανσερραϊκού και αργότερα στον Πήγασο, που είναι θυγατρική του ομάδα, έπαιζα ως επιτελικές χαφ, ενώ είχα αγωνιστεί ακόμη και ως εξτρέμ. Μετά γύρισα ως κεντρικός χαφ. Ήδη από τα 16 μου χρόνια είχα συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του Πανσερραϊκού στη Β΄ εθνική, αν και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ με είχαν δει πιο νωρίς, όταν ακόμη έπαιζα στα πρωταθλήματα νέων. Στον ΠΑΟΚ φέτος, στην αρχή της περιόδου, είχα κάποιες συμμετοχές και ως στόπερ».
Πόσο αυστηρός κριτής σου είναι ο πατέρας σου, που είναι προπονητής στην ακαδημία του Πανσερραϊκού;
«Είναι αρκετά αυστηρός, τόσο για πράγματα που αφορούν τις επιδόσεις μου μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και μακριά από το γήπεδο. Αλλά το κάνει με… ωραίο τρόπο, με την έννοια ότι μου δίνει το κίνητρο για να βελτιώνομαι και να παρουσιάζομαι ολοένα και καλύτερος».
Ποιες συμβουλές σου δίνει ο Πάμπλο Γκαρσία, που έκανε καριέρα αγωνιζόμενος στη δική σου θέση;
«Ο προπονητής συχνά μας λέει ιστορίες από την δική του καριέρα ως παίκτης και μας δίνει παραδείγματα για το πώς πρέπει κι εμείς να συμπεριφερόμαστε στη διάρκεια ενός αγώνα. Κι αφού μας δίνει το κίνητρο για δουλειά, μας ζητά να δίνουμε κάθε φορά το 100% των δυνάμεων μας. Προσωπικά, έχω ακόμη πολλά πράγματα να βελτιώσω στο παιχνίδι μου, ακόμη και σ΄ εκείνα τα στοιχεία, που θεωρητικά, είναι τα «δυνατά» μου».
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» ΣΤΑ 14 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Παναγιώτης Παναγιώτου δεν ήταν ούτε 14 ετών, όταν άφησε πίσω στα Γιάννενα την οικογένεια του για να εγκατασταθεί στο Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ και ν’ αρχίσει την καριέρα του φορώντας την ασπρόμαυρη στολή.
Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες στην αρχή της θητείας σου στην ακαδημία του ΠΑΟΚ;
«Οντως στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα για μένα, μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους. Είχα έρθει σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον, δεν γνώριζα σχεδόν κανέναν. Αλλά δεν άργησα να μπω στο κλίμα και να συνηθίζω τη νέα κατάσταση. Με βοήθησαν σ’ αυτό οι λίγο μεγαλύτεροι συγκάτοικοι μου, μ’ έκαναν να εξοικειωθώ γρήγορα με τον ξενώνα, με όλες τις καθημερινές συνήθειες, με προστάτευαν. Άλλωστε, είχα έρθει για ένα σκοπό, να παίξω ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι της ομάδας με είχαν παρακολουθήσει στα παιχνίδια των μεικτών Ενώσεων. Ακολούθησαν δοκιμαστικές προπονήσεις με την Κ-13, καλοκαιρινή προετοιμασία με την Κ-14, μέχρι που το Σεπτέμβριο του 2015, όταν άρχιζα τη Β΄ Γυμνασίου, εγκαταστάθηκα μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, αρχίζοντας τη θητεία μου στον ΠΑΟΚ».
Πώς έγινε η αλλαγή θέσης και από αμυντικό χαφ αγωνίζεσαι πλέον ως κεντρικός αμυντικός;
«Στον ΑΟ Γιάννινα αγωνιζόμουν όλα τα χρόνια ως αμυντικός χαφ, αλλά γύρισα ως στόπερ, όταν αγωνιζόμουν με την Κ-17 του ΠΑΟΚ. Στην αρχή δυσκολεύτηκα λίγο σε θέματα τακτικής, αλλά στην πορεία συνήθισα. Το σίγουρο είναι ότι η προηγούμενη εμπειρία μου ως χαφ με βοήθησε πολύ ως στόπερ ως προς το κατέβασμα της μπάλας, τη δημιουργία παιχνιδιού από την άμυνα. Ηταν στοιχεία του παιχνιδιού, που τα είχα διδαχθεί ως αμυντικός μέσος».
Και φέτος ο ΠΑΟΚ ήταν ασυναγώνιστος στο πρωτάθλημα της Κ-19. Πως τα καταφέρατε;
«Η αλήθεια είναι ότι είμασταν μια σχεδόν νέα ομάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Και κάποιοι αμφέβαλλαν για το κατά πόσο θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε τις επιτυχίες προηγούμενων χρόνων. Με σκληρή δουλειά και με τη βοήθεια των πιο έμπειρων παικτών, όπως ήταν οι Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας, Δούμτσης και Σαλαμούρας στο τέλος πετύχαμε το στόχο μας. Προσωπικά ωφελήθηκα και από τη συνεργασία με τον Μιχαηλίδη, που ήδη κάνει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Εννοείται ότι ήταν σημαντική η συμβολή και του προπονητή μας. Ο κ. Γκαρσία υπήρξε παίκτης υψηλού επιπέδου και γνωρίζει τις δικές μας ανάγκες. Αυτό που συνεχώς μας ζητά είναι να δουλεύουμε σκληρά και να κυνηγάμε μόνο τη νίκη».
Το πρωτάθλημα διακόπηκε… βίαια λόγω κορονοϊού. Πως βίωσες αυτήν την κατάσταση;
«Αν μη τι άλλο, βγήκαμε από τις συνήθειες μας. Αλλά σίγουρα προέχει η υγεία. Και, πλέον, κάνουμε υπομονή για να μπούμε ξανά σε δράση από τη νέα σεζόν. Προσωπικά, προετοιμάζομαι και για τις πανελλήνιες εξετάσεις, στοχεύοντας την εισαγωγή μου σε σχολή ΤΕΦΑΑ».
ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ποια είναι η επόμενη ημέρα, για τους παίκτες, που ολοκληρώνουν την παρουσία τους στην Κ-19; «Είναι κάτι που, ασφαλώς, μας απασχολεί όλους. Αλλά δεν ξέρω και τι μας περιμένει. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να δοθεί συνολικά μεγαλύτερη προσοχή στις ομάδες νέων, όπου υπάρχει μπόλικο ταλέντο προς αξιοποίηση» τονίζει ο Γιαξής.
«Κάθε παίκτης που βρίσκεται στην ακαδημία του ΠΑΟΚ έχει στόχο να παίξει στην πρώτη ομάδα. Προσωπικά, ένιωσα μεγάλη χαρά όταν τον περασμένο Νοέμβριο αγωνιστικά στο παιχνίδι κόντρα στη Δόξα Δράμας, έστω κι αν ήταν φιλικού χαρακτήρα. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη η μετάβαση στο ανδρικό ποδόσφαιρο, ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα επιπέδου του ΠΑΟΚ. Το ενδιάμεσο βήμα είναι ο δανεισμός σε κάποια άλλη ομάδα, προκειμένου ο νεαρός παίκτης να πάρει παιχνίδια στα πόδια του» απαντά ο Παναγιώτου στο ερώτημα με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει καλύτερα η μετάβαση των νέων παικτών στο ανδρικό ποδόσφαιρο.
πηγή: FORZA