Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παικτών Ποδοσφαίρου, FIFPro, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της με αφορμή τα πρωταθλήματα που ξαναρχίζουν, μετά την παύση λόγω κορονοϊού.
Ο διευθυντής της ιατρικής επιτροπής της FIFPro, Βενσάντ Γκούτεμπεργκ, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Reppublica», αναφέρθηκε στα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ποδοσφαιριστές. «Χρειαζόμαστε τη μέγιστη επαγρύπνηση σε αυτό το ζήτημα: ο κίνδυνος η σεζόν που τελειώνει να πλησιάσει πολύ σε αυτήν που θα αρχίσει, μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ επιβαρυντικό πρόγραμμα. Και χωρίς τους απαραίτητους χρόνους προετοιμασίας για τα νέα πρωταθλήματα και κύπελλα. Επιπλέον, χωρίς τους απαραίτητους χρόνους αποκατάστασης. Οι παίκτες δεν είναι μηχανές. Η υγεία τους αποτελεί προτεραιότητα. Οι προπονήσεις και οι αγώνες πρέπει να ακυρωθούν και να προγραμματιστούν εκ νέου όταν υπερβαίνουν τους 32 ° Κελσίου, της λεγόμενης σύνθετης θερμοκρασίας, όπου γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας στον αέρα, της υγρασίας και της ταχύτητας του ανέμου», δήλωσε.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε άλλωστε το γεγονός ότι μετά από την πρώτη μόλις αγωνιστική στην Bundesliga, καταγράφηκαν 14 τραυματισμοί. Σε σχετική έκθεση που συνέταξε η FIFPro με τίτλο «At the Limit», επισημαίνει ότι «οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μπορούν να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τους, μόνο όταν είναι σε καλή υγεία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η υπερφόρτωση του διεθνούς ημερολογίου έχει σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία τους. Και, τελικά, στην αθλητική τους απόδοση».
Η ίδια έκθεση συνεχίζει: «Η συχνότητα και η ένταση των αγώνων, μπορεί να προκαλέσει τραύμα και κόπωση για έως και 72 ώρες μετά τους αγώνες. Οι συχνοί αγώνες σχετίζονται με μειωμένη απόδοση και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Ενώ όταν το διάστημα απόστασης ανάμεσα σε δύο αγώνες είναι πέντε ή περισσότερες ημέρες, η πιθανότητα τραυματισμού μειώνεται. Το να παίζεις δύο παιχνίδια την εβδομάδα, με μόλις 72 ή 96 ώρες ανάπαυσης, συνεπάγεται υψηλό σωματικό κίνδυνο».