Σοβαρή υποψηφιότητα για τη διεξαγωγή του τελικού του UEFA Super Cup 2020 φέρεται να έχει θέσει το ΟΑΚΑ, με την Αθήνα να έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησης.
Τα… απόνερα του κορωνοϊού αλλάζουν τις ημερομηνίες, το σύστημα διεξαγωγής και τον τόπο που είχαν αρχικά οριστεί οι καταληκτικές φάσεις των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων στο ποδόσφαιρο.
Κυρίως το Champions League αναζητεί νέα οικοδέσποινα χώρα, προκειμένου να διεξαχθούν οι τελευταίοι επτά αγώνες μέχρι την ανάδειξη του πρωταθλητή, καθώς όλα δείχνουν ότι με την ολοκλήρωση της φάσης των «16» (στην οποία εκκρεμούν ακόμη τα ζευγάρια Μπαρτσελόνα-Νάπολι, Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου-Τσέλσι, Γιουβέντους-Λιόν) θα διεξαχθεί ένα… «Final-8».
Με το… ντόμινο αυτών των αλλαγών, όλα δείχνουν ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να ευνοηθεί φέρνοντας ένα σπουδαίο γεγονός στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση και το υφυπουργείο Αθλητισμού κάνουν συντονισμένες ενέργειες και διαπραγματεύσεις με την UEFA, προκειμένου να καταλήξει ο τελικός του UEFA Super Cup στο ΟΑΚΑ.
Η αναμέτρηση ανάμεσα στις ομάδες που θα κατακτήσουν το εφετινό Champions και το Europa League και η οποία θα ανοίξει την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική χρονιά, για την αγωνιστική περίοδο 2020-21 είχε οριστεί στο Ντραγκάο της Πορτογαλίας για τις 12 Αυγούστου. Ωστόσο μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στο καλεντάρι, αλλά και με τις εξελίξεις που έρχονται, τα δεδομένα αλλάζουν.
Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα έχει μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του τελικού του Super Cup 2020, με τις σχετικές συζητήσεις να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους αρμόδιους φορείς.
ΠΩΣ ΜΠΗΚΕ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΑΚΑ ΣΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή μία ασφαλή από τον κίνδυνο του κορωνοϊού χώρα, η οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και την καταληκτική φάση του Champions League. Ωστόσο, η έλλειψη προπονητικών εγκαταστάσεων δεν θα μπορούσε να επιτρέψει τη φιλοξενία οκτώ ομάδων ή να τη βάλει στη διεκδίκηση του, όταν υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία, που διαθέτουν σε κοντινή απόσταση πληθώρα εγκαταστάσεων. Και λόγω οργάνωσης και υποδομής και λόγω της «κληρονομιάς» που έμεινε από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που φιλοξένησαν τα τελευταία χρόνια.
Η Αθήνα και το ΟΑΚΑ, όμως, ενδείκνυνται για τη φιλοξενία ενός μόνου αγώνα, όπως ο τελικός του UEFA Super Cup. Πως προκύπτει όμως η «μετακόμιση» του συγκεκριμένου αγώνα από την Πορτογαλία στην Ελλάδα; Φυσικά από το γεγονός ότι η Λισαβόνα είναι αυτή τη στιγμή (σ.σ. ακολουθεί Νυρεμβέργη) η επικρατέστερη πόλη για τη φιλοξενία του εφετινού τελικού αλλά και του Final-8 στο Champions League.
Θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ότι ο εφετινός τελικός του Champions League που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, θα αλλάξει πόλη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το κατά πόσο θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κατά πόσο είναι ασφαλής από κορωνοϊό η Τουρκία, έχουν οδηγήσει την UEFA στην απόφαση «μετακόμισης» της διοργάνωσης, η οποία θα διεξαχθεί σε άλλη πόλη με τη μορφή -εκτός απροόπτου- του «Final-8».
Με την Πορτογαλία (Λισαβόνα) λοιπόν να χρίζεται ως υποψήφια για τη φιλοξενία του εφετινού Champions League, καθώς είναι μία χώρα αρκετά «ασφαλής» από κορωνοϊό, ανοίγει ο… δρόμος στην Αθήνα για τη μεταφορά του τελικού του Super Cup από το Ντραγκάο στην ελληνική πρωτεύουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον τελικό του Europa League, που είναι προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί στην Πολωνία (Γκντανσκ), δεν έχει (επί του παρόντος) υπάρξει σενάριο για «μετακόμιση» του σε άλλη χώρα, αλλά μέχρι να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της UEFA τα πάντα είναι στον αέρα…