Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, γνωστός νομικός με εμπειρία σε εκδικάσεις του CAS, στάθηκε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, στα διάτρητα σημεία της έκθεσης της ΕΕΑ για την φερόμενη πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ – Ξάνθης.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γρηγόρης Ιωαννίδης στην έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, υπάρχει παράλειψη βασικών αρχών του αθλητικού δικαίου, τονίζοντας ότι η υπόθεση που αφορά τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, είναι μια από τις κορυφαίες που έχουν φτάσει στο CAS.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
«Είναι μία από τις κορυφαίες υποθέσεις που έχουν φτάσει στο CAS. Υπήρχαν και άλλες στο παρελθόν που απασχόλησαν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή είναι σημαντική και για την επιστήμη του αθλητικού δικαίου. Θα εξεταστεί για ποιον λόγο αφαιρέθηκε από το δίκαιο της ΕΠΟ η πολυϊδιοκτησία και αν η έκθεση της ΕΕΑ μπορεί να υιοθετηθεί από την ΕΠΟ. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα.
Δεν είμαστε μέσα στην διαδικασία για να ξέρουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια τέτοια υπόθεση. Υπάρχει ένα πρόβλημα στην ερμηνεία, ζητείται από το CAS να εξετάσει έναν δίκαιο αγώνων που δεν έχει κανόνα για πολυϊδιοκτησία. Μόνο το πάνελ των δικαστών ξέρει, πάντως, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες το ενδεχόμενο να πει ότι είναι αναρμόδιο. Αυτό είναι και το επικίνδυνο σημείο για τον ΠΑΟΚ, αν και γίνεται η εξέταση μπορεί στο τέλος να πει δεν έχω δικαιοδοσία. Δεν μπορώ γιατί δεν υπάρχει αυτός ο κανόνας στο δίκαιο κανόνων της ΕΠΟ. Εξαρτάται πως θα το θέσει η πλευρά του ΠΑΟΚ. Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί».
Υπογράμμισε ότι: «Εφόσον δεχθεί ότι έχει δικαιοδοσία θα εξετάσει την ουσία και νομίζω την εξετάζει σήμερα. Δεν έχουμε άλλη απόφαση, πλην της επιτροπής, γιατί η ΕΠΟ, ουσιαστικά, δεν αποφάσισε. Εφόσον μπουν στην ουσία το σημαντικότερο είναι ποια στοιχεία υπάρχουν που να αποδεικνύουν την κατηγορία. Θα κοιτάξει τα στοιχεία και θα εξετάσει τους μάρτυρες. Αν δεχθεί το πόρισμα της Επιτροπής θα δει ότι έχουν παραλειφθεί κάποια στοιχεία. Δεν έχει δοθεί, για παράδειγμα, σημασία στο βάρος της απόδειξης.
Ο κανόνας για πολυϊδιοικτησία της UEFA μιλάει για ένα συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών, θα κοιτάξει αν υπάρχει κυριαρχική επιρροή, έτσι έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Η μετάφραση, βέβαια, αλλάζει στα αγγλικά και μπορεί να χαθούμε λίγο, έχει μία άλλη έννοια. Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στην αναλογία που ορίζει τις ποινές. Αν έχει κοιτάξει τις ποινές σε σύγκριση με τον νόμιμο σκοπό που έχει ο νομοθέτης. Η UEFA θέλει να απαγορεύσει να έχει ένας ιδιοκτήτες δύο ομάδες, δεν υπάρχει ο κανόνας αυτός για να καταστρέφει τις ομάδες. Αφού είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, πιο αναλογική είναι η ποινή του προστίμου. Είναι διάτρητη η έκθεση της Επιτροπής, ενώ είναι εκτενέστατη. Υπάρχει παράλειψη βασικών αρχών του αθλητικού δικαίου».