Ο διδάκτωρ Αθλητικού Δικαίου, Γρηγόρης Ιωαννίδης, ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασης που πάρθηκε από το CAS, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο ουσιαστικά έστειλε μήνυμα ότι υπάρχει πρόβλημα με την δικονομική εγκυρότητα της αρμόδιας επιτροπής της ΕΠΟ.
Αναλυτικά η ανάλυση του Γρηγόρη Ιωαννίδη:
«Η απόφαση του CAS να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ η οποία επέβαλε την ποινή αφαίρεσης των 7 βαθμών κατά του ΠΑΟΚ, στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας, είναι εύστοχη και έχει εν δυνάμει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, κυρίως για τα διοικητικά όργανα και τις πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ.
Αν και ο υπογράφων είναι της άποψης ότι το CAS θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να αποφασίσει και επί της ουσίας, με αυτήν του την απόφαση το CAS ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει πρόβλημα με την δικονομική εγκυρότητα της αρμόδιας επιτροπής της ΕΠΟ, το οποίο πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα.
Με αυτήν του την απόφαση το CAS (η οποία θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα καθώς η ΕΠΟ έχει αποδεχτεί τους κανόνες της ΦΙΦΑ για σεβασμό στις αποφάσεις του CAS), στέλνει έναν οδηγό στην ΕΠΟ και μια υπενθύμιση ότι η ΕΠΟ οφείλει να εφαρμόζει το κανονιστικό της δίκαιο και να τηρεί τις βασικές αρχές του Αθλητικού Δικαίου.
Επί της ουσίας, η απόφαση του CAS δεν κρίνει τον κανόνα της πολυιδιοκτησίας, αλλά την δικονομική εγκυρότητα της διαδικασίας στην Ελλάδα. Το CAS δεν αποφάσισε αν ο ΠΑΟΚ έκανε παράβαση, ή αν ο Ολυμπιακός έχει δίκιο, αλλά αν η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ ακολούθησε τις διαδικασίες. Το CAS αποφάσισε ότι η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ δεν αποφάσισε. Έκρινε λοιπόν, σύμφωνα πάντοτε με την νομολογία του και με μια μορφή δικαστικού ελέγχου (judicial review) ότι τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ έχουν υποχρέωση να αποφασίζουν καταρχάς σε εθνικό επίπεδο πριν μια υπόθεση παραπεμφθεί για να τελεσιδικήσει στην Λοζάνη.
Ωστόσο, το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό αυτής της απόφασης αφορά στην κρίση του CAS ότι η έκθεση της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτική. Όπως είχε δηλώσει ο υπογράφων στην τηλεοπτική εκπομπή ‘Δίκη της Δευτέρας’ στις 6 Ιουλίου 2020 στον κ. Θωμαΐδη, η ΕΕΑ είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο, ως εκ τούτου, χωρίς εξουσία εφαρμογής ποινών και οι εκθέσεις της δεν είναι δεσμευτικές.
Συνοψίζοντας, η ΕΠΟ έχει την ευκαιρία τώρα να οργανώσει σωστά την διαδικασία, να βελτιώσει την δικονομία της πειθαρχικής διαδικασίας και να στείλει το μήνυμα ότι η ισονομία και η εφαρμογή των κανόνων δικαίου της είναι απαράβατες και άνευ όρων»