Ο πρώην διεθνής ρέφερι, Ηλίας Σπάθας απολογείται την Τρίτη 14/7 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, στην ακροαματική διαδικασία της «Συμμορίας» που βαδίζει στο φινάλε της.
Ο Γιάννης Αλαφούζος στην κατάθεση του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, στην πειθαρχική δίκη της «Συμμορίας» την προηγούμενη εβδομάδα, είχε καταφερθεί εναντίον του Ηλία Σπάθα κάνοντας λόγο για «άθλια, ακρότατη και στοχευμένη διαιτησία» στον αγώνα Ξάνθη – Παναθηναϊκός, της περιόδου 2013-14.
Ο πρώην διεθνής ρέφερι, που είναι στους 15 κατηγορούμενους της υπόθεσης, θα απολογηθεί το απόγευμα της Τρίτης 14/7 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, για ένα άλλο παιχνίδι, αυτό του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό (1/11/2014) που είναι στη δικογραφία.
Η εισήγηση της ερευνήτριας της Επιτροπής Παναγιώτας Σπανού, για τον Ηλία Σπάθα είναι χρηματική ποινή 60.000 ευρώ, δεκαετής απαγόρευση ενασχόληση με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης υπόθεσης, για την οποία υπάρχει, μεταξύ άλλων, εισήγηση για υποβιβασμό του Ολυμπιακού και ισόβιο αποκλεισμό του Βαγγέλη Μαρινάκη από το ποδόσφαιρο, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορούμενων και στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του μήνα, θα εκδοθεί, εκτός απροόπτου, η απόφαση.
Καλύβας στη δίκη της «Συμμορίας»: «Δεν δέχθηκα ποτέ πίεση
Στο μεταξύ, με την κατάθεση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Δημήτρη Καλύβα και του πρώην προέδρου της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Εργοτέλη, Ιωάννη Δασκαλάκη, συνεχίστηκε την Δευτέρα 13/7 στο Εφετείο, η ποινική δίκη της «Συμμορίας».
Ο Δημήτρης Καλύβας το 2014 ήταν υπεύθυνος ορισμών διαιτητών στη Super League και ρωτήθηκε από το προεδρείο αν δέχθηκε πιέσεις κατά τη θητεία του.
«Δεν δέχθηκα πιέσεις όσο ήμουν στην ΚΕΔ, ούτε υπέπεσε τίποτα στην αντίληψη μου. Το να είσαι διαιτητής είναι δύσκολη υπόθεση, το να είσαι διαιτητής στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Πρέπει να είσαι υψηλού επιπέδου. Εμείς δεν είπα ότι δεν έχουμε κάνει λάθη, κι εγώ έχω κάνει λάθη. Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις, σε μένα δεν υπήρχαν, προκαλώ κάποιον αν έχει κάτι, να έρθει εδώ και να το πει. Δεν εχω δώσει κανένα δικαίωμα στη ζωή μου για να με πλησιάσει κάποιος» απάντησε.
Για τους πίνακες της σεζόν 2012-13 που ήταν η αιτία για τις καταγγελίες, είπε: «Τότε δεν ήμουν στην ΚΕΔ και δεν ήμουν παρών στη διαδικασία το καλοκαίρι του 2012 για να ξέρω τι είχε γίνει. Θυμάμαι ότι είχαν ακουστεί διάφορα για τους πίνακες το 2012 αλλά τίποτα άλλο. Στην Ελλάδα δεν κοστίζει τίποτα το να πεις κάτι, το να το αποδείξεις είναι το δύσκολο».
Για τη διαδικασία που τηρείται στη συνεδρίαση της Επιτροπής από την οποία προκύπτουν οι πίνακες, ο Δ. Καλύβας κατέθεσε… «Στην τελική συνεδρίαση της ΚΕΔ, δεν τηρούνται πρακτικά, δεν προβλέπεται. Αν υπάρχει κάποια έντονη διαφωνία από μέλος της Επιτροπής, μπορεί να μην υπογράψει στους πίνακες ή να τους υπογράψει με επιφύλαξη. Όσα χρόνια ήμουν στην ΚΕΔ, όλα τα μέλη υπέγραφαν. Ακόμη και δεν υπογράψει τίποτα, δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τους πίνακες. Δεν μπορώ να γνωρίζω, που μπορεί να έχει διαφωνία κάποιος. Για τους συναδέλφους μου, Δούρο και Μπριάκο έχω θετική άποψη».
Ακόμη ρωτήθηκε για τη διαιτησία του Σπάθα στο Ξάνθη – Παναθηναϊκός εναντίον του οποίου καταφέρθηκε ο Γιάννης Αλαφούζος. «Δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο για να μην ορίσω τον Σπάθα, στο Ξάνθη – Παναθηναϊκός».
Για τον Κάμπαξη, για τη διαιτησία του οποίου σε αγώνα με τον Λεβαδειακό, φώναζε ο Παναιτωλικός, είπε. «Δεν απογειώθηκα με την απόδοση του».
Πρώην πρόεδρος Εργοτέλη: «Η ανακοίνωση ήταν εκτός πραγματικότητας»
Ακόμη, κατέθεσε ο Γιάννης Δασκαλάκης, πρόεδρος διοίκησης Πρωτοδικείου στον Εργοτέλη, τον Γενάρη του 2015, για ανακοίνωση διαμαρτυρίας που είχε εκδώσει η ΠΑΕ, σε παιχνίδι με την Καλλονή (3-3 ) κάνοντας μεταξύ άλλων, λόγο για «αλλοίωση αποτελέσματος».
«Είχαμε κάνει μια ανακοίνωση, υπερβολική και άδικη για τη διαιτησία του Ιωαννίδη, δεν είχαμε στοιχεία. Θέλαμε να βγάλουμε μια ανακοίνωση θεωρώντας ότι υπήρχε μια άδικη διαιτησία. Δεν είχε υποπέσει τίποτα στην αντίληψη μου, δεν έχω τίποτα να σας πω. Η ανακοίνωση ήταν εκτός πραγματικότητας, πάνω στην πίεση. Τα 4 από τα 5 μέλη της διοίκησης ήταν άπειρα. Ήταν μια ατυχής στιγμή. Πέφτανε τέσσερις ομάδες εκείνη την περίοδο, θα πέφταμε κατηγορία. Η Καλλονή ήταν λίγο πιο ψηλά από εμάς. Το πέναλτι που έδωσε εις βάρος μας, το είδα και μετά, δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί. Το βλέπαμε από τις άλλες ομάδες, όταν χάναμε φωνάζαμε. Δεν ήταν σωστό αλλά γινότανε. Κάναμε μια ανακοίνωση γιατί ήμασταν πιεσμένοι ψυχολογικά από το παιχνίδι. Δεν είχαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τον διαιτητή Ιωαννίδη. Θεωρούσαμε ότι ίσως ήταν πιο αυστηρός απ’ ότι έπρεπε με τον Εργοτέλη. Δεν εχω να καταλογίσω τίποτα σε κανέναν» κατέθεσε.
Αρχές Σεπτέμβρη ο Χιου Ντάλας
Την Τετάρτη 15/7 θα καταθέσει ο στοιχηματικός αναλυτής κ. Παναγόπουλος και ο ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού Φώτης Κωστούλας και την Πέμπτη 16/7 το πρώην μέλος της ΚΕΔ κ. Τσαχειλίδης. Το δικαστήριο στη συνέχεια θα διακόψει για το καλοκαίρι και η λίστα με τους μάρτυρες κατηγορίες θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτέμβρη με τον Χιου Ντάλας.
πηγή: sdna.gr