Δεν είναι η πρώτη φορά-ούτε καν η δεύτερη-που ο ΠΑΟΚ θα κάνει καλοκαιρινή προετοιμασία, έστω ολιγοήμερη, στην περιοχή του Πηλίου.
Το φημισμένο βουνό της Μαγνησίας υπήρξε ο αγαπημένος προορισμός της ομάδας του Δικεφάλου στα χρόνια, που προπονητής ήταν ο Γκιούλα Λόραντ.
Τον Ιούλιο του 1975 ο Ούγγρος προπονητής είχε επισκεφτεί αρχικά το χωριό Παναγία της Θάσου, ωστόσο η τελική του απόφαση ήταν η αποστολή της ομάδας να καταλύσει στην Πορταριά Πηλίου, σε υψόμετρο 600 μ. Εκεί βρέθηκαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ από τις 28 Ιουλίου 1975 (είχε προηγηθεί η πρώτη συγκέντρωση της σεζόν τρεις ημέρες νωρίτερα στο γήπεδο της Τούμπας), κάνοντας επί δύο εβδομάδες διπλές προπονήσεις (μοναδική μέρα της εβδομάδας που έπαιρναν ανάσες ξεκούρασης ήταν η Πέμπτη). Κάθε πρωί, εκτός των άλλων, «κατάπιναν» πέντε χιλιόμετρα ανωμάλου δρόμου, ενώ οι απογευματινές προπονήσεις διεξάγονταν στο γήπεδο της Ν. Ιωνίας, παρουσία και φιλάθλων της περιοχής.
«Για να ‘χτιστεί’ η φυσική κατάσταση ολόκληρης της σεζόν απαιτείται προετοιμασία τεσσάρων εβδομάδων» συνήθιζε να λέει ο Λόραντ. Συμβούλευε δε τους παίκτες του να κοιμούνται πολύ και να αποφεύγουν τα πολλά… τσιγάρα, προκειμένου να έχουν περισσότερες φυσικές δυνάμεις. Στη διάρκεια των προπονήσεων στην Πορταριά ενσωματώθηκε στην υπόλοιπη αποστολή κι ο Μπλάντεν Φούρτουλα, που μόλις είχε αποκτηθεί από τον Πανσερραϊκό.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η… ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Από τα κεντρικά θέματα των καθημερινών συζητήσεων μεταξύ των παικτών ήταν τα παιχνίδια που θα ακολουθούσαν σχεδόν δύο μήνες αργότερα κόντρα στη φημισμένη Μπαρτσελόνα (είχε ήδη γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κλήρωσης στην πρώτη φάση του τότε κυπέλλου ΟΥΕΦΑ). Ο Δικέφαλος θα νικούσε με 1-0 στην Τούμπα, ενώ στη ρεβάνς επί ισπανικού εδάφους θα γνώριζε την ήττα με το βαρύ 6-1.
Συνολικά δεκαοχτώ ποδοσφαιριστές είχαν βρεθεί στην Πορταριά από την πρώτη μέρα της εκεί προετοιμασίας. Αυτοί ήταν οι Στέφας, Παντελίδης, Γούναρης, Φουντουκίδης, Καπουσούζης, Χατζηαντωνίου, Βούλγαρης, Παπαδόπουλος, Κούδας, Αναστασιάδης, Σαράφης, Ασλανίδης, Παρίδης, Γκουερίνο, Ορφανός, Κερμανίδης, Μουρατίδης και Παναγιωτίδης. Οι δύο τελευταίοι ήταν ερασιτέχνες και είχαν αποκτηθεί εκείνο το καλοκαίρι από το Πολύκαστρο και το Φίλιππο Μελίκης αντίστοιχα.
Μαζί τους ήταν και ο Μιχάλης Μπέλλης (βοηθός του Λόραντ), ο μασέρ Αγριογιάννης και ένας φροντιστής. Οι Ιωσηφίδης, Αποστολίδης και Πέλλιος, που τότε υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία (είχαν υποχρεώσεις στη Σάμο), αλλά και ο Φουντουκίδης, ταξίδεψαν στο Πήλιο μια ημέρα αργότερα (μαζί με το έφορο Τασκωνίδη) σε σχέση με την υπόλοιπη αποστολή. Τελευταίος ανέβηκε στην Πορταριά ο Τερζανίδης, ο οποίος το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε ταξιδεύσει στο Εδιμβούργο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση στο μηνίσκο.
Ας σημειωθεί ότι στα σχέδια για εκείνο το καλοκαίρι ήταν και ένα ταξίδι στην Αυστραλία, το οποίο τελικά ματαιώθηκε, μια και δίνονταν άδεια στους συνολικά επτά στρατευμένους παίκτες της ομάδας.
*** Η ομάδα του Λόραντ παρέμεινε στην Πορταριά Πηλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου 1975. Και στο μοναδικό φιλικό παιχνίδι που έδωσε εκεί, επικράτησε 2-0 της Νίκης Βόλου χάρη στα γκολ των Ασλανίδη και Αποστολίδη.
Ας σημειωθεί ότι μόλις δύο ημέρες μετά το ταξίδι τους στην Πορταριά, οι Στέφας και Φουντουκίδης ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν τη λύση της συνεργασίας τους με το Δικέφαλο! Ο μεν Στέφας αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ και επέστρεψε στην Κόρινθο, ο δε Φουντουκίδης παρέμεινε στον ΠΑΟΚ. Έστω και αν δεν ολοκλήρωσε την προετοιμασία στην Πορταριά, αφού ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να επιστρέψει πάλι στη Θεσσαλονίκη για ν’ ακολουθήσει πρόγραμμα αποθεραπείας (το ίσιο συνέβη και με τον Ορφανό).
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1980 ΕΛΕΩ ΣΕΙΣΜΩΝ
Στους ρυθμούς των…Ρίχτερ!
Στην Πορταριά είχε διεξαχθεί και το βασικό στάδιο προετοιμασίας το καλοκαίρι του 1980, όταν ο Λόραντ είχε πλέον επιστρέψει στον πάγκο του ΠΑΟΚ.
Η απουσία του Γιώργου Κούδα ήταν το κύριο στοιχείο της πρώτης συγκέντρωσης στις 14 Ιουλίου 1980. Το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ είχε λήξει και την εμβληματική προσωπικότητα του Δικεφάλου φλέρταραν έντονα ο Ολυμπιακός, αλλά κι ο Εθνικός. Ο Κούδας, βέβαια, δεν θα μπορούσε να αποχωριστεί τους ασπρόμαυρους. Και τις ημέρες που ακολούθησαν, υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο (αντί τριών εκ. δρχ.), που ήταν και το τελευταίο στην καριέρα του.
Από την πρώτη προπόνηση της σεζόν 1979-80 (έγινε στις 8.30 το πρωί στην Τούμπα και συνοδεύτηκε με τον καθιερωμένο αγιασμό) απουσίαζε κι ο Κώστας Ορφανός. Και δύο ημέρες αργότερα, ανακοινώνονταν η παραχώρηση του στον Ολυμπιακό αντί 18, 3 εκ. δραχμών. Μάλιστα, εκείνη η μεταγραφή οδήγησε σε παραίτηση τον Νίκο Βεζυρτζή, μέχρι τότε έφορο της ομάδας.
Η πρώτη προπόνηση της σεζόν (την ίδια ημέρα ολοκληρώνονταν και η μεταγραφή του Στάθη Τριανταφυλλίδη από την Καβάλα αντί έξι εκατομμυρίων δραχμών) είχε γίνει υπό τις οδηγίες του Αρίσταρχου Φουντουκίδη, μια και ο Γκιούλα Λόραντ θα έφθανε στη Θεσσαλονίκη οδικώς από τη Γερμανία δύο ημέρες αργότερα. Και το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Πορταριά.
Η αποστολή αναχώρησε για την περιοχή του Πηλίου στις 21 Ιουλίου 1980. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για την πραγματοποίηση του ταξιδιού και την εκεί παραμονή της ομάδας εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας στο νομό Μαγνησίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 9 Ιουλίου 1980 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο τον Αλμυρό (κάτω φωτογραφία).
Συνολικά 23 παίκτες ταξίδεψαν στην Πορταριά: Φούρτουλα, Φίλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλλιος, Δαμανάκης, Αναστασιάδης, Αλαβάντας, Κούδας, Σαράφης, Γκουερίνο, Βασιλάκος, , Κερμανίδης, Κωστίκος, Αλεξανδρίδης, Τριανταφυλλίδης, Σύγγας, Χριστοδούλου, Τσουρέλας, Σάλαμον, Γεωργόπουλος και Δημόπουλος (οι τρεις τελευταίοι ήταν νεοαποκτηθέντες).
Επέστρεψε πρόωρα στη βάση
Το πρωϊνό πρόγραμμα της προετοιμασίας του 1980 ήταν αφιερωμένο στους δρόμους αντοχής και στη… σουηδική γυμναστική, ενώ οι απογευματινές προπονήσεις διεξάγονταν στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας. Απών από το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας ήταν ο Κωστίκος, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στην ωμοπλάτη. Η συνεχιζόμενη, ωστόσο, σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή υποχρέωσε την αποστολή να επιστρέψει την 1η Αυγούστου 1980 στη Θεσσαλονίκη. Πρόλαβε, έτσι, να δώσει μόνο ένα φιλικό (νίκησε 2-1 τα Τρίκαλα με τα γκολ των Κούδα και Γκουερίνο και τα έσοδα από τις εισπράξεις διατέθηκαν υπέρ των σεισμοπαθών), ενώ αναβλήθηκε το προγραμματισμένο φιλικό με τον Ολυμπιακό Βόλου.
Από Ελατοχώρι μέχρι Πισοδέρι
Στη δεκαετία του 1970 ο κανόνας ήθελε τις καλοκαιρινές προετοιμασίες να διεξάγονται εντός των συνόρων.
Το 1971 η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε βρεθεί στο Πισοδέρι Φλώρινας, απόντος του Λες Σάνον. Κι όταν μετά από τέσσερις ημέρες ο Αγγλος τεχνικός συνάντησε τους παίκτες, απογοητεύτηκε από τις εκεί εγκαταστάσεις κι έδωσε εντολή οι προπονήσεις να συνεχιστούν στο γήπεδο της Φλώρινας. Δύο χρόνια αργότερα, ο Σάνον επέλεξε την Κοζάνη ως τόπο προετοιμασίας.
Τα τελευταία χρόνια σπανίζει η παρουσία του ΠΑΟΚ σε εγχώρια αθλητικά κέντρα. Κι όταν ακόμη αυτό συμβαίνει, λειτουργεί συνδυαστικά με προετοιμασία και στο εξωτερικό. Όπως συνέβη το 2014, όταν το πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας, με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε στο Ελατοχώρι Πιερίας (φωτογραφία). Ακόμη παλαιότερα, στις αρχές Ιουλίου του 2005, η αποστολή του Δικεφάλου –με προπονητή τον Νίκο Καραγεωργίου- είχε καταλύσει στα Τρία-Πέντε Πηγάδια. Στο αθλητικό κέντρο της Νάουσας είχε βρεθεί και παλαιότερα με προπονητή τον Αρι Χάαν, όπως και το 1998 επί Αναστασιάδη. Ο τελευταίος, μάλιστα, στη διάρκεια της εκεί προετοιμασίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πέτρο Καλαφάτη, κάνοντας του γνωστή την οριστική απόφασή του να παραιτηθεί, όντας ενοχλημένος από περιστατικά, όπως η γνωστοποίηση του προστίμου στους Νάγκμπε και Ολιβάρες από τον Τύπο, πριν το μάθουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές από τη διοίκηση. Κυρίως, όμως, ήταν ενοχλημένος από την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της διοίκησης και την έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού. Παρέμεινε, ωστόσο, κοντά στους παίκτες, ολοκληρώνοντας το στάδιο της επταήμερης προετοιμασίας.
Πηγή : FORZA