Τα οικονομικά δεδομένα του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, οι θέσεις εργασίας-προσωρινές και μόνιμες-που θα δημιουργηθούν, οι συνολικές παρεμβάσεις στην αλάνα της Τούμπας και όλα τα επόμενα βήματα μέχριτην έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Μετά την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, γνωμοδότησε θετικά ως προς τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ
Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θ’ απασχολήσει ξανά το δήμο Θεσσαλονίκης μετά από δύο-τρεις μήνες, όταν και θα κληθεί να εξετάσει τους πολεοδομικούς όρους, το πού δηλαδή θα γίνει το κολυμβητήριο, το νηπιαγωγείο κτλ. Και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η τελική γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο τελικός φάκελος θα σταλεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και υπολογίζεται ότι σ’ ένα χρόνο από τώρα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θα έχουν στα χέρια τους την οικοδομική άδεια. Προς το παρόν, εκκρεμεί η κήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την τελική επιλογή της εταιρίας, που θα κατασκευάσει το γήπεδο. Υπολογίζεται ότι από την ημέρα έναρξης των εργασιών μέχρι την παράδοση του έργου θ΄ απαιτηθεί διάστημα δύο-τριών χρόνων.
«Ν’ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ Τ’ ΟΡΑΜΑ»
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρενέβησαν και δύο εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ. «Πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί το όραμα για το νέο γήπεδο. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μόνο προς το καλό της πόλης έχουν να κάνουν» ανέφερε ο Γιάννης Δημογιάννης, υπεύθυνος εγκαταστάσεων και ανάπτυξης κτηριακών υποδομών της ΠΑΕ (ο ΠΑΟΚ έχει δεσμευτεί για παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο και υπόγειο πάρκινγκ).
ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025
Οσο για τον Δημήτρη Δούμα, τον αρχιτέκτονα μηχανικό, που σχεδίασε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη νέα Τούμπα, τόνισε ότι πρέπει να λυθούν μια σειρά από πολεοδομικά θέματα, ενώ αναφέρθηκε στη μερική υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους, που θα «επιτρέπει την απρόσκοπτη κυκλοφορία στους δρόμους της Τούμπας και την ταυτόχρονη ανεμπόδιστη άφιξη των φιλάθλων και των ομάδων με τα οχήματά τους προς τους υπόγειους χώρους στάθμευσης του νέου γηπέδου». Ειδικότερα θα χωροθετηθούν περίπου 900 θέσεις στάθμευσης, που θα συμπληρώνονται από το χώρο στάθμευσης ο οποίος βρίσκεται επί της οδού Α. Παπαναστασίου στο ύψος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Προσδιόρισε τη χωρητικότητα του νέου γηπέδου μεταξύ 30 και 35 χιλιάδων θέσεων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2025.
«Το έργο, συνολικής επένδυσης 140 εκ. ευρώ, θα συνεισφέρει στην περιοχή της Τούμπας και συνολικά στη Θεσσαλονίκη. Θα δημιουργήσει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής του και 7.000 θέσεις εργασίας την επομένη της λειτουργίας του» τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Γιώργος Αβαρλής εξήγησε ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο χωρίζεται σε δύο ενότητες: στην πρώτη περιλαμβάνονται πολιτιστικές εγκαταστάσεις και πράσινο και στη δεύτερη κοινωνική πρόνοια, σχολεία, νηπιαγωγεία και θρησκευτικοί χώροι.
Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της πόλης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» ζήτησε τροποποιήσεις στο σημείο που θα καταλήγει η υπογειοποίηση της Κλεάνθους, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κυκλοφοριακοί φόρτοι της περιοχής.
«Ξεκάθαρα υπερψηφίζουμε το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε την έγκαιρη υλοποίηση και την ανταπόδοση στην κοινωνία» υπογράμμισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός αναρωτήθηκε αν «είναι εφικτό να πεζοδρομείται η Κλεάνθους τις ώρες που θα διεξάγεται ένας αγώνας, όπως γίνεται σε γήπεδα του εξωτερικού», ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης» στάθηκε στην ανάγκη για επιπλέον χώρους στάθμευσης.
«Να δούμε εάν οι επισημάνσεις μπορούν να βελτιώσουν την επίδραση που θα έχει το έργο σε ολόκληρη την περιοχή» παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης,
«Λέμε ‘ναι’ για νέο γήπεδο στον ΑΣ ΠΑΟΚ και για όλα τα τμήματά του» τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που ζήτησε την «αξιοποίηση του χώρου της αλάνας με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για ελεύθερο χώρο, για πράσινο, για άθληση και για παιδεία».
Ο Αντώνης Γαζάκης, επικεφαλής της «Πόλης Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», σημείωσε ότι «για τον ΠΑΟΚ ίσως ήταν προτιμότερο να αποκτούσε ένα γήπεδο εκτός αστικού ιστού, δεδομένου και του γεγονότος ότι αυξάνεται ως μέγεθος», ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σάκης Τζακόπουλος ανέφερε ότι «η αλάνα και το γήπεδο της Τούμπας είναι ένα τοπόσημο σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη».
Η γνωμοδότηση υπερψηφίστηκε με 40 θετικές ψήφους και τρία «λευκά», των κ.κ. Ζαριανόπουλου, Γαζάκη και Κωνσταντινίδη.
Πηγή: FORZA