Ο αποκαλούμενος, κατά τον Αλέξη Κούγια, «εγκέφαλος» της «Συμμορίας» Θόδωρος Κουρίδης, απολογήθηκε την Πέμπτη 17/9, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην ποινική δίκη της υπόθεσης.
Ο επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την Πρόεδρο, απολογήθηκε. «Ο Κούγιας ισχυρίζεται ότι είναι δικηγόρος. Άλλαξε τρεις φορές τις καταθέσεις. Μέχρι 10 μέρες πριν πάει στον Εισαγγελέα εγκωμίαζε τον χαρακτήρα μου.Τον Σεπτέμβριο του 2013 έπρεπε να πάρει κάποια δελτία, η Παναχαϊκή όμως είχε οφειλές 170.000 ευρώ, έπρεπε να εξοφληθούν, να πάει βεβαίωση στο λογιστήριο για να πάρει τα δελτία. Ήρθε τότε, πήγε στον πρόεδρο τον Σαρρή, του λέει «δεν μπορώ». Πήγε στον Παπανικολάου, στον Υφαντή του είπαν τα ίδια. Ήρθε σε μένα, του είπα τα ίδια. Τελικά, βρήκε και έδωσε κάποια λεφτά έναντι και μια επιταγή και πήρε τα δελτία. Από την επομένη άρχισε ο πόλεμος» είπε και συμπλήρωσε… «Ήμουν 22 χρονια στην ΕΠΟ δεν ακούστηκε ποτέ το όνομα μου, και ακούστηκε τον τελευταίο χρόνο. Ούτε σε συμμορία συμμετείχα, ούτε σε σύσταση πινάκων, ούτε σε χειραγώγηση αγώνων».
Για τις καταγγελίες Κωνσταντινέα περί επίσκεψης του στην Καλαμάτα, πριν από το Ξάνθη – Ολυμπιακός, το 2012, ο Θόδωρος Κουρίδης, έδωσε τη δική του εκδοχή. «Τέλειωσα τη δουλειά που είχα με την πελάτισσα μου και πήγα στην Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα πήγα για προσωπικούς λόγους. Τον Κωνσταντινέα τον πήρα τηλέφωνο, πήγε με πήρε, πήγα στο φούρνο του, έμεινα απέξω. Ήταν Πέμπτη, εκείνη τη στιγμή μου είπε ότι ορίστηκε στο Ξάνθη – Ολυμπιακός. Ο Κωνσταντινέας είπε ψέματα, δεν υπήρξε ποτέ ξένος διαιτητής. Είχα φύγει από την Αθήνα στις 8.30 το πρωί και ο ορισμός έγινε γνωστός στις 2 το μεσημέρι. Του είπα κοίταξε να παίξεις καλά για να κλείσεις στόματα. Επειδή τον έκραζαν οι εφημερίδες για τις διαιτησίες του. Έρχεται μετά από 21 μήνες και είπε το παραμύθι ότι τον εκβιάσαμε εγώ και ο Σταθόπουλος, είδε το φως το αληθινό μετά από 21 μήνες».
Για το πακιστανικό τηλέφωνο. «Πριν φύγω για την Πολωνία, για το Euro, ήμουν σε ένα καφέ με κάτι φίλους, δεν είχα κάνει περιαγωγή στο κινητό μου, και εκείνη τη στιγμή ήρθε η σερβιτόρα και μου είπε πάρε αυτό το τηλέφωνο, δουλεύει, νόμιζα ότι ήταν δικό της, ποιο είναι το πρόβλημα»
Για την υπόθεση της Παναχαϊκής, υποστήριξε: «Ο κ. Κούγιας έκανε μήνυση στον λογιστή του, ότι έκανε υπεξαίρεση χρημάτων στην Παναχαϊκή, έφερε έγγραφο από τον εισαγγελέα ότι δεν είχε δόλο η ΠΑΕ. Το ίδιο έγινε και στη Βέροια. Εγώ παραιτήθηκα και από αυτές τις δύο υποθέσεις επειδή συνέβη αυτό. Δεν θεωρούσα να έχουν πέσει τόσες ομάδες και αυτές οι δύο να σωθούνε, με αυτό το τέχνασμα, τη μήνυση.
Για τη συνάντηση στο Χίλτον: «Επειδή την άλλη μέρα υπήρχε συμβούλιο, διευκρινίζονταν κάποια νομικά θεματα σε αυτές τις συναντήσεις για να μην βραδύνει το συμβούλιο. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση, καμία συζήτηση για εκλογές, Ούτε υπήρχε θέμα εκλογών. Ο Σαρρής εξέφρασε την επιθυμία του, τον Ιούνιο μετά τη ΓΣ της ΕΠΟ όταν ο Πιλάβιος είπε ότι μάλλον δεν θα ξανακατέβει. Τότε ο Σαρρής παρακινούμενος από προέδρους Ενώσεων είπε ότι μάλλον θα κατέβει. Οι υποψηφιότητες Σαρρή και Γκαγκάτση δηλώθηκαν στις 4/9. Ο Σαρρής ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, την επομένη που ο Πιλάβιος είπε ότι δεν θα κατέβει».
Για τη συνομιλία με τον Μαρινάκη: «Ο Μαρινάκης ήθελε να σφυρίζουν καλοί διαιτητές στη Football League για να σταματήσει να τον βρίζει ο Κούγιας. Μετέφερα στον Σαρρή, αυτό που μου είπε ο Μαρινάκης για τον Ιωαννίδη. Δεν έκανα κανέναν ορισμό. Γιατί να μην του πω, να του πω ότι δεν το λέω; Γιατί να μην το μεταφέρω, που είναι το κακό; Δεν θεώρησα κάτι κακό για να μην το μεταφέρω».
Για τον αγώνα Εθνικό Γαζόρου – Τύρναβο και την απόφαση της Εφέσεων: «Ο Ολυμπιακός ενδιαφέρονταν για τον τερματοφύλακα Γιαννιώτη από τον Τύρναβο. Για τη μεταγραφή ενδιαφερόταν όχι για τη απόφαση. Ήθελε να πουλήσει εκδούλευση στην ομάδα».
Το «Αυτοί δεν είναι μαζί μας» του Μαρινάκη και τις απομαγνητοφωνήσεις: «Άλλα τα λόγια στο βούλευμα, άλλα στις απομαγνητοφωνήσεις. Φέρεται εγώ είμαι στον Πειραιά, ότι η κεραία του κινητού εκπέμπει από τον Πειραιά ενώ είναι γνωστό από τις απομαγνητοφωνήσεις ότι είμαι στην Πολωνία; Ο Μαρινάκης είπε «αυτοί δεν είναι μαζί σας». Δεν είπε «δεν είναι μαζί μας». Με πήρε 12 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα. Δεν υπάρχουν άλλες συνομιλίες».
Και κατέληξε ο Θόδωρος Κουρίδης. «Πέντε χρόνια έχουμε κρεμαστεί στα μανταλάκια, περιμένουμε την απόφαση σας όχι μόνο να δικαιωθούμε αλλά και γι’ αυτούς που κατέθεσαν ψέματα. Πολλά είναι τα ψέματα, ήρθα εδώ για να δω αν έχουν το θάρρος να τα πουν και μπροστά μου, και τα είπανε».
Παπακωνσταντίνου: «Στο Χίλτον δεν συζητήσαμε για εκλογές της ΕΠΟ»
Πριν τον Θόδωρο Κουρίδη, απολογήθηκε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, που αναφερόμενος στη συνάντηση στο Χίλτον που ήταν παρών, στα τέλη του 2011, είπε. ««Ήμουν παρών στη συνάντηση στο Χίλτον. Πιλάβιος και Σαρρής ήταν κουμπάροι μου, είχα άριστες σχέσεις και με τους δύο. Στα γεύματα ήμουν παρών. Με πήρε τηλέφωνο ο Σαρρής και μου είπε ότι ο κύριος Σάββας θέλει να έρθω. Γινόντουσαν πάρα πολλά γεύματα με παράγοντες του ποδοσφαίρου. Εγώ επειδή ήμουν αναπληρωματικός δεν ήμουν παρών σε όλα. Τρώγαμε, πίναμε κρασί, σε κάποια φάση πέρασε ο Μαρινάκης με μία παρέα, κάθισε 10 λεπτά και έφυγε. Δεν συζητήσαμε για εκλογές στην ΕΠΟ. Και στον Καρέα πηγαίναμε για φαγητό, και Ελευσίνα, και Χαλκίδα, όχι τα ίδια πρόσωπα. Παράγοντες του ποδοσφαίρου που συζητάγαμε για το ποδόσφαιρο».
Για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον ίδιο επικαλέστηκε το γεγονός ότι μέχρι τις εκλογές του 2012 ήταν αναπληρωματικό μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου. «Στην ΕΠΟ εκλέχτηκα τον Οκτώβριο του 2012. Επι προεδρίας Γκαγκάτση και Πιλάβιου ήμουν αναπληρωματικό μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου».
Για τις υποψηφιότητες των κουμπάρων του Σαρρή και Πιλάβιου, είπε. «Ο Σαρρής δεν ήταν στην πρόθεση του να κατέβει στις εκλογές, αν θα κατέβαινε στις εκλογές ο Πιλάβιος. Εγινε αναπληρωτής πρόεδρος και μετά β’ αντιπρόεδρος μέχρι τον Γενάρη του 2015, ζήτησα να παραιτηθώ εξαιτίας δύο βομβιστικών επιθέσεων. Ότι είχα να πω γι’ αυτές, τα είπα στην ασφάλεια.
Δεν γνωρίζω αν υπήρχε αμφισβήτηση για τη διοικηση Πιλάβιου, δεν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Συζητάγαμε μονο αν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, δεν μου είχε εκφράσει κάποια δυσαρέσκεια. Αυτό ήταν θέμα δικό του. Μου είχε πει ότι θέλει να πάει σε ανώτερες θέσεις στην ΟΥΕΦΑ».
Ακόμη, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Εύβοιας αναφέρθηκε στον Χρήστο Σάββα αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. «Ο Χρήστος Σάββας έχει δώσει πάρα πολλές καταθέσεις, εμένα δεν με έχει αναφέρει πουθενά. Σαν πρόεδρος θα μπορούσα να ανεβάσω όποιον διαιτητή ήθελα, δεν έγινε ποτέ όμως. Υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι κάποιοι ήθελα να ανεβάσουν διαιτητές, αλλά αυτό είναι ανέφικτο, υπάρχουν όργανα της διαιτησίας. Δεν έχω υπόψη μου κάποια περιστατικά. Ήξερα ότι με τη σύμβαση της ΟΥΕΦΑ αυτά δεν ήταν εφικτά. Απλά λεγόντουσαν. Δεν έχω άποψη ιδία. Η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ κάνει τις προτάσεις για διαιτητές. Η δικιά μου ΕΠΣ έστειλε πρόταση για τον Κάμπαξη αλλά δεν έγινε το 2012-13 αλλά την επόμενη χρονιά».
Τέλος, εξέφρασε το παράπονο του για το γεγονός ότι ενώ του έχει γίνει άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα δεν του έχει δοθεί το διαβατήριο.
«Είμαι ερασιτέχνης παράγοντας, θέλω τη δικαίωση μου, έχω πρόβλημα επαγγελματικό. Έγινε άρση απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αλλά το διαβατήριο μου δεν μου το δίνουν. Έχω πρόβλημα γιατί η οικογένεια μου μένει στο Μαϊάμι».
Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Οκτωβρίου με τις απολογίες Αρβανιτίδη, Λαναρή και των κατηγορούμενων ποδοσφαιριστών της Βέροιας, για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.