Θα ανοίξουν τα γήπεδα ώστε να βρεθούν θεατές στα παιχνίδια των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ; Η UEFA δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για την απόφαση που θα λάβει.
Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας με φάιναλ-8, που διεξήχθησαν σε Πορτογαλία και Γερμανία, χωρίς την παρουσία θεατών.
Κι αυτό παρά το γεγονός πως αυτές οι δύο χώρες που επιλέχθηκαν θεωρούνται, τηρουμένων των αναλογιών, ασφαλείς με την πανδημία του κορωνοϊού να μην δείχνει σημάδια κάμψης σε κάποιες άλλες.
Το ερώτημα που τίθεται πια είναι τι θα συμβεί τη νέα σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ… Όλοι οι προκριματικοί γύροι ως τώρα, αλλά και τα πλέι οφ της τρέχουσας και της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν σε άδεια γήπεδα και άπαντες περιμένουν την απόφαση της UEFA για τις αναμετρήσεις των ομίλων, που θα αρχίσουν στις 20 Οκτωβρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ και στις 22 του ίδιου μήνα για το Γιουρόπα Λιγκ.
Τέλη Αυγούστου η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε να υπάρχει κόσμος την προσεχή Πέμπτη στο παιχνίδι της Μπάγερν με τη Σεβίλλη για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ: θα επιτραπούν φίλαθλοι σε ένα ποσοστό έως το 30% της «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης, που έχει χωρητικότητα 67.215 θεατές. Τότε, η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία είχε διευκρινίσει πως όλοι οι άλλοι αγώνες των διοργανώσεών της θα συνεχίσουν να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι κληρώσεις των ομίλων. Ως τότε θα πρέπει η UEFA να έχει αποφασίσει αν θα επιτρέψει ένα ποσοστό φιλάθλων στα γήπεδα σε αυτούς τους αγώνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo Deportivo» το θέμα είναι ακόμα υπό εξέταση καθώς υπάρχει ακόμα έντονος προβληματισμός.
Και είναι λογικό. Σε κάποιες χώρες η έξαρση της πανδημίας είναι ακόμα σε υψηλότατο επίπεδο και είναι αδύνατον να επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Σε άλλες υπάρχει ύφεση και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατόν να… ευνοηθούν οι ομάδες αυτών των χωρών και να έχουν οπαδούς στο πλευρό τους.
Επιπλέον, οι άνθρωποι της UEFA δεν θα ήθελαν με τίποτα να επαναληφθούν τα φαινόμενα της περσινής σεζόν, όταν κάποια από τα παιχνίδια εξελίχθηκαν σε… υγειονομικές βόμβες για την μετάδοση του κορωνοϊού.
Και από την άλλη υπάρχουν οι πιέσεις… Αναφέρεται ως παράδειγμα η Γερμανία, όπου σιγά σιγά οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα σε παιχνίδια της Μπούντεσλιγκα. Υπάρχουν σύλλογοι που ενδεχομένως θα διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, με δεδομένο ότι θα μπορούσαν να παίξουν παρουσία φιλάθλων, αλλά αυτό δεν θα γίνει;
Στην UEFA δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, αλλά φαίνεται πως θα προτιμήσουν την… ισότητα. Ή φίλαθλοι σε όλα τα γήπεδα ή σε κανένα. Και, μάλλον, θα επικρατήσει το δεύτερο.
Πηγή: sdna