Η FORZA θυμίζει, ενόψει του αγώνα ρεβάνς με την Κράσνονταρ, τις πιο σπουδαίες εντός έδρας επιτυχίες, που έχει να επιδείξει ο ΠΑΟΚ στην ευρωπαϊκή του διαδρομή
Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι πολύ σημαντικές εντός έδρας προκρίσεις, που έχει εξασφαλίσει ο ΠΑΟΚ στην ευρωπαϊκή του ιστορία. Την Τετάρτη, πάντως, θα διεκδικήσει, κόντρα στην Κράσνονταρ, έστω και στην άδεια Τούμπα, την πιο μεγάλη πρόκριση…
Οι φετινές επιτυχίες επί της Μπεσίκτας και της Μπενφίκα διεύρυναν τη μικρή, είναι η αλήθεια, λίστα σημαδιακών ευρωπαϊκών επιτυχιών, που καταγράφηκαν στην Τούμπα. Αντιθέτως, είναι πολύ περισσότεροι οι εντός έδρας αγώνες ρεβάνς, που ο ΠΑΟΚ δεν στάθηκε συνεπής στο ραντεβού του με την ιστορία…
Η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή στην Τούμπα στήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1973, όταν η ομάδα του Λες Σάνον υποδέχτηκε τη Λέγκια, στη ρεβάνς του 1-1 της Βαρσοβίας. Κυπελλούχος Πολωνίας, η Λέγκια είχε στη σύνθεσή της παίκτες, όπως οι Κάζιμιρ Ντέινα και Ρόμπερτ Γκάντοχα, που το επόμενο καλοκαίρι έλαμψαν στα γήπεδα της Γερμανίας με την εθνική ομάδα της Πολωνίας (τερμάτισε στην 3η θέση).
Πριν τη ρεβάνς της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ έδωσε δύο εκτός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος. Επέστρεψε νικητής από την Κύπρο με 3-2 επί του ΑΠΟΕΛ, αλλά τρεις ημέρες πριν το δεύτερο ματς με τη Λέγκια έκανε κακή εμφάνιση στο Αιγάλεω, όπου γνώρισε την ήττα με 3-1.
Η… ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το παιχνίδι με τους Πολωνούς ήταν πολύ μεγάλο. Και η τελική καταμέτρηση έδειξε 36.711 εισιτήρια, ενώ οι εισπράξεις έφθασαν τα 2.835.407 δραχμές. Την παραμονή του αγώνα, κατόπιν εντολής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η ΕΙΡΤ είχε στείλει στη Θεσσαλονίκη το συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων, προκειμένου το μεγάλο παιχνίδι να καλυφθεί, εκτός από ραδιοφωνικά, και τηλεοπτικά. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ αντέδρασε, δεν επέτρεπε την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, αλλά τελικά οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν. Και πάλι καλά, γιατί πολλοί από αυτούς, που δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν εισιτήριο του αγώνα, συγκεντρώθηκαν έξω από καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι από τηλεοπτικούς δέκτες. Άλλες εποχές, άλλες συνήθειες, άλλες πρακτικές…
ΑΠΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΔΑ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Σάνον ήταν η απουσία του τιμωρημένου Κούδα, που είχε αποβληθεί ένα χρόνο νωρίτερα στον αγώνα ρεβάνς με τη Ραπίντ Βιέννης. Αλλά ακόμη και χωρίς τον ηγέτη του (τον αντικατέστησε ο Λάζος), ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από τους φιλοξενούμενους. Κι αφού στο 36΄ ο Σαράφης είχε προσπάθεια στο δοκάρι, έντεκα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, ο Παρίδης πέτυχε το μοναδικό γκολ του παιχνιδιού.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Για τους νικητές είχαν αγωνιστεί οι Στέφας, Φουντουκίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλλιος, Λάζος, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης και Ασλανίδης.
Για τους φιλοξενούμενους είχαν παίξει οι Μάβλικ, Τοπόλσκι, Λετζούλκα, Σάμεκ, Ζίγκμουντ, Πιέτοκο, Πατσόχα (75′ Τομπρόφσκι), Σμίκεβιτς, Μπιάβας, Ντέινα και Γκάντοχα.
Μετά τη λήξη του αγώνα χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες ξεχύθηκαν στους δρόμους (είχαν κυριολεκτικά ερημώσει στη διάρκεια του ματς, αφού όλοι είχαν στηθεί μπροστά στις τηλεοράσεις) για να πανηγυρίσουν, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τη σπουδαία πρόκριση επί της φημισμένης πολωνικής ομάδας.
Μαθήματα ποδοσφαίρου!
Αμέσως μετά τη Λέγκια, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε ν’ αντιμετωπίσει τη Λιόν. Και το 3-3 του πρώτου ματς επί γαλλικού εδάφους δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες μεταξύ των ανθρώπων του Δικεφάλου, που ανυπομονούσαν για τη ρεβάνς της 7ης Νοεμβρίου 1973.
Στο δεύτερο παιχνίδι με τους Γάλλους ο ΠΑΟΚ ήταν ασυγκράτητος. Και με τα γκολ των Παρίδη (25΄, 58΄), Ασλανίδη (38΄ με πέναλτι) και Τερζανίδη (80΄) διέλυσε τη Λιόν με 4-0, αποδίδοντας ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών. Για τους φιλοξενούμενους κάθε προσπάθεια να αντισταθούν έμοιαζε μάταιη. Και γρήγορα συμβιβάστηκαν με την ιδέα του αποκλεισμού. «Μέσα στην παραζάλη τους οι παίκτες της Λιόν έδιωχναν την μπάλα σε κόρνερ, ακόμη και σε στιγμές, που δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη πίεση» έγραφε η εφημερίδα «Μακεδονία» στην κριτική του αγώνα.
Από τους θριαμβευτές κανείς δεν είχε υστερήσει σε απόδοση. Τον τίτλο του κορυφαίου, όμως, δικαιούνταν ο Παρίδης, που έκανε άνω-κάτω τη γαλλική άμυνα.
Ο Λες Σάνον είχε παρατάξει τους Στέφα, Γούναρη, Πέλλιο, Φουντουκίδη, Ιωσηφίδη, Αποστολίδη, Τερζανίδη, Σαράφη (81΄ Λάζος), Κούδα, Ασλανίδη (65΄ Κερμανίδης) και Παρίδη.
Ο ΠΑΟΚ είχε παίξει εκπληκτικό ποδόσφαιρο, κι όμως ο Σάνον δήλωνε ότι «οι παίκτες μου έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που έδειξαν κόντρα στους Γάλλους. Κι ελπίζω σύντομα να τις φανερώσουν!». Οσο για τον Aϊμέ Μινιό, τον προπονητή της Λιόν; Αφενός δεν μπορούσε παρά να παραδεχθεί την πανάξια πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της ομάδας του, αφετέρου υπογράμμισε ότι θα χαιρόταν πολύ, αν έβλεπε τον ΠΑΟΚ να φθάνει μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης.
Την αποστολή της Λιόν στη Θεσσαλονίκη είχαν ακολουθήσει συνολικά έντεκα δημοσιογράφοι. Και στις ανταποκρίσεις τους εγκωμίαζαν τον τρόπο παιχνιδιού της ελληνικής ομάδας, αναγνωρίζοντας την καταφανή ανωτερότητα της έναντι της Λιόν.
Την επόμενη ημέρα της πρόκρισης τα γραφεία του ΠΑΟΚ κατακλύστηκαν από συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, που κατέφθαναν από κάθε γωνιά της Ελλάδος. «Δια περιφανή νέον θρίαμβον, συγχαίρομεν θερμώς. Ευχόμεθα χειροκροτήσωμεν ιστορικόν σύλλογόν σας νίκην τελικού κυπέλλου Ευρώπης» ανέφερε συγκεκριμένα το τηλεγράφημα της διοίκησης του Άρη.
Το παιχνίδι με τη Λιόν δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά εξαιτίας της σχετικής άρνησης της διοίκησης του ΠΑΟΚ. Στον αγώνα διατέθηκαν 30416 εισιτήρια και οι εισπράξεις έφθασαν τις 2.958.670 δραχμές. Και, σίγουρα, κάθε ένας από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που βρέθηκε στις εξέδρες της Τούμπας, ένιωσε εαυτόν τυχερό, που είδε από κοντά την ομάδα του να παραδίδει μαθήματα ποδοσφαίρου. «Οι φίλαθλοι που πλήρωσαν ακριβό εισιτήριο, πληρώθηκαν με ένα ισάξιο νόμισμα» έγραψε ο Τύπος της εποχής.
Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Tο… πάρτι του Καμπς
O Αργεντινός μεσοεπιθετικός ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής και σκόρερ στην πρόκριση επί των Ιταλών
Κοντεύουν να συμπληρωθούν είκοσι χρόνια από την τελευταία σπουδαία εντός έδρας ευρωπαϊκή πρόκριση του ΠΑΟΚ. Ηταν στις 9 Νοεμβρίου 2000, όταν ο Δικέφαλος απέκλειε την Ουντινέζε για το β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε ηττηθεί με 1-0 στο πρώτο ματς στο Φρίουλι και το έργο της στη ρεβάνς της Τούμπας ήταν πολύ δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν ο αγώνας είχε μπει στο τελευταίο 20λεπτο και οι γηπεδούχοι δεν είχαν βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα (στο 57΄ ο Οκκάς είχε κεφαλιά στο δοκάρι). Τη λύση έδωσαν τελικά οι παίκτες, που ήρθαν από τον πάγκο. Στο 74΄ ο Καμπς (έντεκα λεπτά νωρίτερα είχε μπει στο παιχνίδι) άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Και μια ακόμη κεφαλιά του Αργεντινού μεσοεπιθετικού στο 103΄ έβαλε μπροστά την ομάδα του με 2-0. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε στο 108΄ ο Φρούσος, που επίσης είχε έρθει ως αλλαγή από τον πάγκο.
Για τους νικητές είχαν παίξει οι Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Μπράτιτς (63΄ Καμπς), Κωνσταντινίδης, Οκκάς (74΄ Φρούσσος), Ουντέζε, Ναλιτζής (119΄ Καφφές), Τετράτζε, Κουλακιώτης και Χασιώτης.
«Κάναμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Το πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν η αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών μου στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα» τόνισε ο Μπάγεβιτς στη συνέντευξη Τύπου. Οσο για το φίλαθλο κόσμο, το… πάρτι, που είχαν στήσει αρχικά στις εξέδρες της Τούμπας, μεταφέρθηκε λίγο αργότερα στην περιοχή του Λευκού Πύργου.
Στον επόμενο γύρο ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την Αϊντόφεν, από την οποία αποκλείστηκε με δύο ήττες (3-0 στην Ολλανδία και 1-0 στη Θεσσαλονίκη).
ΣΤΙΣ ΡΕΒΑΝΣ ΤΟΥ 2-1…
Μόλις δύο φορές στο παρελθόν κλήθηκε ο ΠΑΟΚ ν’ ανατρέψει στην Τούμπα ήττα με 2-1 των πρώτων αγώνων. Τη σεζόν 2002-03 για τον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ δεν είχε πρόβλημα απέναντι στην άσημη πορτογαλική Λεϊσόες, την οποία νίκησε με 4-1, με σκόρερ τους Σαλπιγγίδη (15΄), Οκκά (17΄, 79΄) και Κουτσόπουλο (57΄). Ακόμη ευκολότερα είχε νικήσει πριν πέντε χρόνια (β΄ προκριματικός Europa League) τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ με 6-0 με τα γκολ των Λούκας (3΄), Μακ (7΄, 84΄), Πέλκα (14΄), Κίτσιου (34΄) και Αντριάσεβιτς (αυτογκόλ 59΄).
Πηγή : FORZA