inpaok.cominpaok.cominpaok.com
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
Font ResizerAa
inpaok.cominpaok.com
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
Follow US
inPAOK Next Level
inPAOK Next Level
Π.Α.Ο.Κ.Ποδόσφαιρο

«Η πόλη που εφευρίσκει συνεχώς τον εαυτό της»

Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει το Αϊντχόφεν

Παναγιώτης Κυρικλίδης
26.11.2020 14:39
Share
SHARE

Μέσα σε λιγότερα από 200 χρόνια, το χωριό των 170 σπιτιών, μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή φουτουριστική πόλη, κέντρο της τεχνολογίας της Ολλανδίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενεργειακή πολιτική και την αισθητική. Το Αϊντχόβεν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μόλις 30χλμ από τα σύνορα με το Βέλγιο και αριθμεί 220.000 κατοίκους.

To Αϊντχόβεν οφείλει την ύπαρξή του στην οικογένεια Philips, η οποία εκεί που άλλοτε ήταν ένα μικροσκοπικό χωριό, επέλεξε να ιδρύσει την εταιρεία Philips & Co.

Το 1891 τα αδέρφια Gerard και Anton Philips ίδρυσαν ένα μικρό εργοστάσιο που έφτιαχνε λάμπες και αναπτύχτηκε τόσο πολύ ώστε να είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρονικών παγκοσμίως. Η πόλη είναι επίσης παγκοσμίως γνωστή για την βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων D.A.F., αλλά φυσικά και για την ποδοσφαιρική της ομάδα.

Για τον μυημένο ταξιδιώτη, ωστόσο, αυτή η πόλη του ολλανδικού νότου, τόσο διαφορετική από τις άλλες, είναι πολλά περισσότερα.

Design υψηλού επιπέδου στην πιο hi-tech πόλη της Ευρώπης, πλήθος πολιτιστικών χώρων και ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα, συνυπάρχουν αρμονικά με ιστορικά κτίρια, μουσεία, πάρκα, πλατείες κι αγορές που σφύζουν από ζωή μέρα και νύχτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Αϊντχόφεν διαθέτει 140 καταγεγραμμένα διατηρητέα μνημεία και ότι σε κάθε κατοικία, αντιστοιχούν περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου! Παράταιρο για την πόλη που αποτελεί τον πυλώνα της τεχνολογικής και βιομηχανικής παραγωγής της Ολλανδίας;

Κάθε άλλο. Είναι τόσο αρμονική η συνύπαρξη σε κάθε επίπεδο, που δικαίως το Αϊντχόβεν χαρακτηρίζεται ως η πιο «ακομπλεξάριστη» πόλη εργατών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, καταγράφοντας ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μειονοτήτων της Ολλανδίας, καθώς ένας στους τρεις κατοίκους είναι μη Ολλανδός.

Μουσείο Φαν Άμπε (Ηet Van Abbemuseum)

Σπουδαίο μουσείο μοντέρνας τέχνης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έργα των Πικάσο, Καντίνσκι, Σαγκάλ και Μοντριάνι. Ιδρύθηκε το 1936 και μία από τις ιδιαιτερότητές του είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα, να δεις, να αγγίξεις, αλλά και να μυρίσεις τα εκθέματά του.

Η Αγία Αικατερίνη

Ρωμαιοκαθολική εκκλησία νεογοτθικού ρυθμού, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1861 και 1867 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Pierre Cuypers. Τη χαρακτηρίζουν οι δύο μεγάλοι πύργοι της εισόδου, με ύψος 73 μέτρα ο καθένας, που φέρουν τα ονόματα Δαυίδ και Μαρία. Διαθέτει εντυπωσιακό καριγιόν (μουσικό όργανο, το οποίο αποτελείται από 23 τουλάχιστον καμπάνες) από το 1966, δωρεά του προσωπικού της Philips και ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα της Ολλανδίας, με 5723 αυλούς!

Πάρκα

Παρότι πόλη του design και της τεχνολογίας, το Αϊντχόβεν προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πολλά πάρκα και δημόσιους κήπους. Είναι η πιο πράσινη πόλη από τις πέντε πρώτες σε πληθυσμό πόλεις της Ολλανδίας. Είναι εντυπωσιακό ότι περίπου το 1/3 του ανοικτού χώρου του Αϊντχόφεν είναι «πράσινο» και, στην κάθε κατοικία, αντιστοιχούν περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου! Στα σπουδαιότερα μεγάλα πάρκα περιλαμβάνονται το Δημοτικό Πάρκο ( Het Stadswandelpark), το Φίλιπς φαν Λένεπ (Het Philips van Lenneppark), το Φίλιπς ντε Γιον (Het Philips de Jongh Wandelpark), το Ερρίκος Ντυνάν (Het Henri Dunantpark) και τα πάρκα Χένεπερ (De Genneper Parken).

Το μονοπάτι του Van Gogh

Ένα μονοπάτι ποδηλασίας μήκους 600 μέτρων, που θυμίζει την Εναστρη Νύχτα, διασχίζει τον τόπο όπου έζησε ο Vincent van Gogh από το 1883 έως το 1885 και έχει ένα μοναδικό σχέδιο που αποτελείται από χιλιάδες αφρώδεις πέτρες και κομμάτια Led, που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ φωσφορίζουν. Είναι σχεδιασμένο από τον Daan Roosegaarde και άνοιξε το 2014.

Μουσείο Philips

Το μουσείο Philips κατασκευάστηκε από την βασίλισσα Βεατρίκη στο σημείο που το 1891 ο Gerard Philips κατασκεύασε τον πρώτο λαμπτήρα πυρακτώσεως.

Den Bosch

Πλακόστρωτα δρομάκια, ιστορικά κτίρια, μουσεία, αλλά κι ένας ξεχωριστός καθεδρικός ναός, μια μικρή παραμυθένια και γοητευτική πόλη, πιστή στο ολλανδικό μοτίβο, είναι το Den Bosch. Μόλις 20 λεπτά με το τρένο από το Αϊντχόβεν! Αξίζει οπωσδήποτε μια βόλτα.

*Η λέξη Eindhoven αποτελείται από τα συνθετικά Eind που σημαίνει τέλος, τέρμα και Hoeve ή Hove που σημαίνει φάρμα, αγρόκτημα.

Το high tech στολίδι του Αϊντχόβεν

Ομορφο, μοντέρνο και λειτουργικό, φτιαγμένο ώστε σχεδόν ν’ αγγίζει ο θεατής τον ποδοσφαιριστή, με 35.000 καθίσματα, που και καλύπτονται και θερμαίνονται, το Philips Stadion θεωρείται δικαίως ως ένα από τα πιο όμορφα στάδια της Ευρώπης. Το γήπεδο της PSV Αϊντχόβεν βρίσκεται στο κέντρο του Αϊντχόβεν, ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν το αθλητικό πάρκο όταν ιδρύθηκε το Philips Sport Vereniging το 1913.

Το γήπεδο εγκαινιάστηκε το 1913 και η χωρητικότητά του έφτανε τις 300 θέσεις. Μέχρι το 1941 οι θέσεις είχαν εκτοξευτεί στις 18.000. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί Ναζί κατάσχεσαν το γήπεδο και το 1944 όταν έφυγαν από την πόλη, κατέστρεψαν το στάδιο. Επιδιορθώθηκε γρήγορα και το 1958 η χωρητικότητά του έφτανε στα 22.000 άτομα.

Υπήρχαν σχέδια για την αύξηση των θέσεων σε 45.000, αλλά όταν η Ολλανδία έχασε στην ψηφοφορία για τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2018, ακυρώθηκαν. Το 2009 μάλιστα, το γήπεδο λίγο έλειψε να καταστραφεί ολοσχερώς από φωτιά. Σήμερα αριθμεί 35.000 θέσεις.Το Philips Stadion βαθμολογείται με 4 αστέρια από την UEFA.

Φιλοξενεί αγώνες της Εθνικής Ολλανδίας, το 2006 διεξήχθη εκεί ο τελικός του UEFA Cup (Σεβίλλη – Μίντλεσμπρο 4-0) και το 2000 φιλοξένησε τρεις αγώνες του Euro (Πορτογαλία-Αγγλία 3-2, Σουηδία – Τουρκία 0-0 και Ιταλία- Σουηδία 2-1).

Το «χωριό της Philips»

Το 1910, η εταιρία Philips έχτιζε νέα σπίτια για να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ανάγκη για τη στέγαση των εργαζομένων της. Η περιοχή ονομαζόταν το «χωριό της Philips» και χτίστηκε σε κοντινή απόσταση από τα εργοστάσια της, που βρισκόταν στα περίχωρα του Αϊντχόβεν. Έτσι δημιουργήθηκαν και οι πρώτοι χώροι αναψυχής και αθλητισμού, μαζί με το γήπεδο Φίλιπς.

Η εταιρία ίδρυσε και μια ομάδα ποδοσφαίρου για τους υπαλλήλους της, που ονομάστηκε Philips Elftal. Ο πρώτος αγώνας της μάλιστα αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του γηπέδου, το 1911. Η Philips Elftal συνέχισε να παίζει στο γήπεδο για δύο σεζόν και το 1913 την διαδέχθηκε η PSV Αϊντχόβεν.

Eύκολη πρόσβαση

Το στάδιο είναι προσβάσιμο σε 20 λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αϊντχόβεν και 10 λεπτά με τα πόδια από το σιδηροδρομικό σταθμό Eindhoven Strijp-S. Με το λεωφορείο 401 μπορεί να μεταβεί κανείς απευθείας από το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν στο γήπεδο.

Σε περίπτωση μεγάλων ποδοσφαιρικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων, το γήπεδο διαθέτει τη δική του σιδηροδρομική πλατφόρμα, τον σιδηροδρομικό σταθμό Eindhoven Stadion. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μόνο μέσω μιας γέφυρας πεζών που συνδέεται απευθείας με το στάδιο!

Business χρήσεις

Το Philips Stadium διατίθενται για κάθε είδους συνέδριο, εκδήλωση, αλλά και συναυλίες. Πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει το γήπεδο ως το ιδανικό σκηνικό για τα γραφεία ή τα καταστήματά τους. Διαθέτει τέσσερις Business Suites, 46 Business Rooms και 1186 Business Seats για επιχειρηματικές σχέσεις. Ακόμα στους χώρους του λειτουργεί μουσείο, μπουτίκ, εστιατόρια, καφέ.

πηγή: paokfc.gr

Ποδόσφαιρο

Η πρώτη ή αλλιώς η τρίτη του Μεϊτέ (video)

Μάνος Τσαλγατίδης
28.06.2025 23:55

Βιεϊρίνια: «Ο ΠΑΟΚ το καλύτερο… βραβείο της καριέρας μου!»

Μάνος Τσαλγατίδης
28.06.2025 23:32

Μπάμπα σε Μεϊτέ: «Επιτέλους κάνεις προετοιμασία!»

Μάνος Τσαλγατίδης
28.06.2025 23:47

Επικό αντίο στον Γκρεγκ Τέιλορ

Μάνος Τσαλγατίδης
28.06.2025 21:53

Κι όμως: Ο Μεϊτέ έκανε και προπόνηση!

Μάνος Τσαλγατίδης
28.06.2025 21:29

Οριστική εξέλιξη με Τισουντάλι

Μάνος Τσαλγατίδης
28.06.2025 23:32

Μπάσκετ

Στη λίστα του ΠΑΟΚ ο Κάναντι

Γιάννης Σωτηρίου
28.06.2025 21:17

Αντίστροφη μέτρηση για τα διαρκείας στον ΠΑΟΚ

Ευαγγελία Σαράντη
28.06.2025 20:27

Έντονες συζητήσεις για τη παραμονή Φόρεστερ!

Μάνος Τσαλγατίδης
28.06.2025 19:32

Έφερε κι άλλη παίκτρια από ΗΠΑ ο ΠΑΟΚ

Μάνος Τσαλγατίδης
27.06.2025 20:35

Βαγγέλη και Βασιλική να σας ζήσει! (pic)

Δημήτρης Βαφειάδης
27.06.2025 18:48

«Ο Ζντοβτς θα κρατήσει τον ΠΑΟΚ σε καλό επίπεδο»

Όλγα Χιονίδου
27.06.2025 16:30

Αντίπαλοι

Αλμέιδα: «Στη Τούμπα έχασα τον έλεγχο!»

Γιάννης Σωτηρίου
28.06.2025 19:14

Ανακοίνωσε Τσιριβέγια ο Παναθηναϊκός

Γιάννης Σωτηρίου
28.06.2025 12:15

Ουναΐ ήταν και πάει για τον Παναθηναϊκό

Γιάννης Σωτηρίου
27.06.2025 23:11

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ζ. Ζίβκοβιτς

Μάνος Τσαλγατίδης
27.06.2025 19:52

Στην Τουρκία ο Γιούρασεκ

Γιάννης Σωτηρίου
27.06.2025 14:48

Ο Γιούρασεκ θα φορέσει άλλα ασπρόμαυρα

Γιάννης Σωτηρίου
26.06.2025 23:53
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp

Δημοφιλή

Η πρώτη ή αλλιώς η τρίτη του Μεϊτέ (video)
28.06.2025 23:55
Βιεϊρίνια: «Ο ΠΑΟΚ το καλύτερο… βραβείο της καριέρας μου!»
28.06.2025 23:32
Μπάμπα σε Μεϊτέ: «Επιτέλους κάνεις προετοιμασία!»
28.06.2025 23:47
ΠΑΟΚ-Γκρμπάβσεβιτς συνεχίζουν μαζί
28.06.2025 22:43
Χαμογέλασε ο Φερέιρα: Στα προημιτέλικά του Παγκοσμίου η Παλμέιρας
28.06.2025 22:19

Blogger

ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Ένας και μόνο δρόμος υπάρχει για τον ΠΑΟΚ

Κώστας Βασιλόπουλος
21.06.2025 21:57
ΑρθρογράφοιΘόδωρος Χαστάς

Ο μοναδικός δρόμος προς τη σίγουρη αποτυχία

Θόδωρος Χαστάς
20.06.2025 14:05
ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

Ο λόγος του Πόντιου…

Σωτήρης Μήλιος
18.06.2025 10:09
ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Το συμβόλαιο του Ντέλια και η προοπτική του OPEN

Κώστας Βασιλόπουλος
16.06.2025 21:28
ΑρθρογράφοιΜάνος Τσαλγατίδης

Ζητείται ηρεμία…

Μάνος Τσαλγατίδης
15.06.2025 21:06
ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

Με… νεροπίστολα και σφεντόνες δεν μπορείς να κερδίσεις τα πυρηνικά

Σωτήρης Μήλιος
10.06.2025 16:52

KGB

KGB

Σαββίδης και ΠΑΟΚ ενοχλούν!

inpaok
03.12.2023 20:12

BLACK ROOM

Black Room

Η «πράσινη» αγωνία ενόψει Τούμπας και ο Κουλιεράκης

inpaok
29.09.2022 12:51
INPAOK.COM

Κατηγορίες

Σχετικά με εμάς

Το www.inpaok.com δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2013 με σκοπό να καλύψει το κενό στην διαδικτυακή ενημέρωση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες, χιλιάδες φίλους στα social media ενώ παράλληλα ανέπτυξε φιλανθρωπικές αλλά και αγωνιστικές δράσεις στηρίζοντας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλα αυτά τα στοιχεία το έχουν καθιερώσει ως την πιο ενημερωμένη, σύγχρονη και διαδραστική ιστοσελίδα της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Επικοινωνία

  • Αρχική
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • Εταιρία
  • Πολιτική Απορρήτου & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Διαφήμιση
  • Προϊόντα
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents
Συνεργασία

Nine Casino

Τα καλυτερα online casino

© inpaok.com | All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?