Oταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ… απευθύνθηκαν, σε ιστορικά δύσκολες στιγμές, στον αγαπημένο Άγιο των παιδιών για να ζητήσουν «δώρα» και χάρες για την ομάδα τους
Στα προηγούμενα χρόνια, που δεν υπήρχε κορονοϊός και επιτρέπονταν η παρουσία του κόσμου στα γήπεδα, οι οπαδοί μπορούσαν να… εκφράσουν, στο τέλος της ημερολογιακής χρονιάς, τα «αιτήματά» τους προς τον Αϊ-Βασίλη.
Στον ΠΑΟΚ, άλλωστε, ήταν… διαχρονική η ευχή-μέχρι την έλευση του Ιβάν Σαββίδη- για την εύρεση ενός, οικονομικά, πολύ ισχυρού παράγοντα.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2005 ο Δικέφαλος υποδέχονταν τον ΟΦΗ. Η Τούμπα είχε πολύ λίγο κόσμο (είχαν διατεθεί μόλις 2.704 εισιτήρια), συνέπεια της μετριότατης πορείας του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, αλλά και της έλλειψης προοπτικής για το κοντινό μέλλον. Το παιχνίδι είχε λήξει 2-0 με τα τέρματα των Χριστοδουλόπουλου και Σαλπιγγίδη, όμως, αν υπήρχε ένας ξεχωριστός λόγος, για να θυμάται κάποιος εκείνο το ματς, ήταν ένα πανό, που είχε κρεμαστεί στα κάγκελα των θυρών 5 και 6, το οποίο ανέγραφε: «Αγιε μου Βασίλη πάρε τους κακοδιαχειριστές Γούμενο-Πανελούδη και φέρε μας επενδυτές». Ο Γιάννης Γούμενος συμπλήρωνε δύο χρόνια στη διοικητική ηγεσία της ΠΑΕ και η φθορά του ήταν ήδη μεγάλη, μια και, όντας οικονομικά αδύναμος, δεν μπορούσε να εγγυηθεί καλύτερες ημέρες. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στην ομάδα του μπάσκετ, όπου ο Τάκης Πανελούδης αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
«ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ, ΜΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ»
«Ο λαός του ΠΑΟΚ απαιτεί, κανένας να μη φύγει, με μεταγραφή» φώναζαν οι οπαδοί στο ματς της 21ης Δεκεμβρίου 1997 κόντρα στη Βέροια (3-1). Η απαίτησή του, πάντως, δεν είχε αποδέκτη τον Αϊ-Βασίλη, αλλά τη διοίκηση του Γιώργου Μπατατούδη. Ο ΠΑΟΚ πετύχαινε σ’ εκείνο το παιχνίδι την 6η συνεχόμενη νίκη της, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το υπόλοιπο της σεζόν. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, ο Ζαγοράκης θα συνέχιζε την καριέρα του στη Λέστερ…
«ΠΑΡΟΝΤΟΣ» ΤΟΥ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ
Η φιγούρα ενός οπαδού του ΠΑΟΚ ντυμένου ως Αϊ-Βασίλη ξεχώριζε κατά την είσοδο των παικτών του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ για το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα της 16ης Δεκεμβρίου 2001. Το προ-χριστουγεννιάτικο ντεκόρ συμπληρώνονταν από τη χιονόπτωση, που πύκνωνε περισσότερο όσο περνούσε η ώρα. Στο τέλος οι λίγοι θεατές του αγώνα (είχαν κοπεί 1.884 εισιτήρια) είχαν φύγει «γεμάτοι» από τη θεαματική ανατροπή, που είχε πετύχει η ομάδα τους (μέχρι το 54΄ ο ΟΦΗ προηγούνταν 2-0, αλλά στο διάστημα 55΄-67΄ σκόραραν διαδοχικά οι Κωνσταντινίδης, Οκκάς και Γιασεμάκης.
ΤΑ… ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Στις 16 Δεκεμβρίου 1998 ο ΠΑΟΚ έδωσε νοκ άουτ παιχνίδι κυπέλλου στο Αίγιο. Οι έξι χιλιάδες φίλαθλοι του Παναιγιάλειου είχαν γεμίσει τις εξέδρες και είδαν την ομάδα τους να μάχεται για την πρόκριση μέχρι την παράταση. Ο κανονικός αγώνας έληξε 1 – 1 (Κομίνχεζ 11′ – Σπανός 38′), όμως στην παράταση οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με τα γκολ των Κομίνχεζ (102′) και Καφέ (114′). «Κάθε Δεκέμβριο γίνονται δύο θαύματα, η γέννηση του Χριστού και ο… 13ος μισθός. Σήμερα, λίγο έλειψε να γίνει και τρίτο θαύμα και να αποκλείσουμε τον ΠΑΟΚ» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο προπονητής των γηπεδούχων Δημήτρης Θεοφάνης.
ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ
Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη για τους «32» του κυπέλλου της σεζόν 1984-85 είχε οριστεί στην Τούμπα στις 26 Δεκεμβρίου 1984. Συνεπώς, οι παίκτες του Βάλτερ Σκότσικ θα έπρεπε να βρεθούν στο γήπεδο για προπόνηση και την παραμονή, αλλά και ανήμερα των Χριστουγέννων. Η ΠΑΕ, πάντως, είχε φροντίσει ώστε οι παίκτες να μη στερηθούν τη συντροφιά των δικών τους ανθρώπων. Κι έτσι, το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου διοργάνωσε γιορτή, παρουσία και των μελών των οικογενειών τους, για να αισθανθούν κι αυτοί κάτι από Χριστούγεννα. Ο ΠΑΟΚ νίκησε τους «κίτρινους» με 2-0 χάρη στα γκολ των Καρασαββίδη και Αλεξανδρίδη, προσφέροντας τον μποναμά στους φιλάθλους του. Ο αγώνας αποτέλεσε επιθετικό μονόλογο των γηπεδούχων, που είχαν τις ευκαιρίες να πετύχουν και διπλάσιο σκορ (ο Πάπριτσα είχε προσπάθεια στο δοκάρι, ενώ ο Κατσιαούνης είχε αποκρούσει πέναλτι του Δημόπουλου). Στον αγώνα ρεβάνς ο Δικέφαλος ηττήθηκε με 3-1, περνώντας στους «16» χάρη στο εκτός έδρας γκολ.
Κανόνας να παίζουν μέσα στις γιορτές
ΟΤΑΝ Η ΜΠΑΛΑ ΚΥΛΟΥΣΕ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Φέτος συμπληρώνονται δεκατρία χρόνια, από την τελευταία φορά, που το πρωτάθλημα δεν είχε διακοπή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Στις 30 Δεκεμβρίου 2007 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο (πάνω φωτογραφία), γνωρίζοντας την ήττα με 2-0.
Τις περασμένες δεκαετίες ο ορισμός παιχνιδιών μέσα στις γιορτές αποτελούσε σχεδόν τον κανόνα κι όχι την εξαίρεση.
Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1979 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Πανιώνιο. Το προηγούμενο βράδυ, με πρωτοβουλία του συμβούλου δημοσίων σχέσεων Αντώνη Κρυσταλλάκου, είχε διοργανωθεί στο ξενοδοχείο Πανόραμα χριστουγεννιάτικη γιορτή, παρουσία και των οικογενειών των ποδοσφαιριστών. Ο Δικέφαλος δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα απέναντι στον Πανιώνιο, τον οποίο είχε νικήσει με 3-1 (δύο γκολ ο Γκουερίνο και ένα ο Κωστίκος).
Στις 27 Δεκεμβρίου 1987 ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε τον Αρη. Και στις εξέδρες βρίσκονταν περισσότεροι από 25 χιλιάδες φίλαθλοι. Η επικράτηση της ομάδας του Μιχάλη Μπέλλη (λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαδεχθεί τον Τάις Λίμπρεχτς) ήταν ‘καθαρή’ με 3-1 (σκόρερ οι Μπάνον, Μπορμπόκης και Ιορδανίδης). Και μετά τη λήξη του αγώνα ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Χάρης Σαββίδης ανακοίνωνε-εντός των αποδυτηρίων-στους παίκτες έξτρα πριμ ύψους 150 χιλ. δραχμών.
Τρία χρόνια αργότερα, ο Χρήστος Τερζανίδης θα διαδέχονταν τον Ρομπ Γιάκομπς (απομακρύνθηκε μετά το 1-1 με την ΑΕΚ). Και θα έκανε ντεμπούτο την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς του 1991 στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη. Ο Δικέφαλος έφθασε στη νίκη με 2-1, με σκόρερ τους Μαγκντί και Αναστασιάδη από το πρώτο ημίχρονο.
ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΚΑΙ… ΜΙΛΕΝΙΟΥΜ
Τρεις ημέρες πριν το …Μιλένιουμ (29 Δεκεμβρίου 1999) ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε την Προοδευτική. Και στις θέσεις των επισήμων της Τούμπας κάθονταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος από την Πρωτοχρονιά θα αναλάμβανε τις τύχες των «ασπρόμαυρων». Το παιχνίδι κρίθηκε στο φινάλε, όταν ο Ρουτζιέρης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του, με αποτέλεσμα η ομάδα του Σταύρου Σαράφη να πάρει τη νίκη.
ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΤΟΥΣ
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 1988, ώρα 14.00, Τούμπα Σε δέκα ώρες θα έμπαινε ο νέος χρόνος, αλλά οι παίκτες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού Βόλου είχαν στηθεί στη σέντρα για την τελευταία αγωνιστική υποχρέωση του έτους. Μαζί τους και κάτι λιγότερο από δέκα χιλιάδες φίλαθλοι στις εξέδρες (7.216 εισιτήρια). Μετά το τελικό 1-1 φούντωσαν οι φήμες, που ήθελαν τον Ρίνους Ίσραελ να «πληρώνει το μάρμαρο» της ισοπαλίας και να αποχωρεί από τον πάγκο, ωστόσο η ΠΑΕ έσπευσε με ανακοίνωση της να τις διαψεύσει. Στην πράξη διαψεύστηκε η ίδια, αφού τρεις εβδομάδες αργότερα προχώρησε σε λύση της συνεργασίας με τον Ολλανδό προπονητή (αμέσως μετά την εκτός έδρας ήττα από τη Λάρισα με 2-1).
Άλλες τρεις φορές είχε αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ τελευταία ημέρα ενός ημερολογιακού έτους: παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1967 είχε νικήσει 3-1 την Προοδευτική, πέντε χρόνια μετά επικράτησε εκτός έδρας της Καλαμάτας με 3-0, ενώ στη δύση του 1978 επιβλήθηκε στην Τούμπα με 4-2 της Καστοριάς.
Ακόμη πιο συχνό ήταν το φαινόμενο στα χρόνια πριν την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να διεξάγεται αγωνιστική τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Οι επιδόσεις των ‘ασπρόμαυρων’: Προοδευτική-ΠΑΟΚ 1-1 (1965), ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-0 (1966), Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 1-1 (1971), ΠΑΟΚ-Καστοριά 5-0 (1973-κύπελλο), ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 4-5 (1976) και Πανσερραϊκός-ΠΑΟΚ 1-2 (1977).
Η απόλυτη αντίθεση
Ο τελευταίος αγώνας του ΠΑΟΚ για τη χρονιά του 2019, που είχε διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου, ήταν στην Τούμπα εναντίον του Ατρόμητου. Τότε ακόμη δεν υπήρχε κορονοϊός, η Τούμπα είχε πολύ κόσμο και, στο κλίμα των εορταστικών ημερών, οι παίκτες ων δύο ομάδων, πριν την έναρξη του αγώνα, πήγαν στις θύρες 7-8 με λούτρινα αρκουδάκια στα χέρια και τα πέταξαν προς την εξέδρα, ενώ το ίδιο έγινε κι από τον κόσμο. Κάθε αρκουδάκι που πετάχτηκε, συμβόλιζε και κάποιο ποσό και το σύνολο των χρημάτων δόθηκε σε ιδρύματα με παιδιά.
Πηγή : FORZA