Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τις ζωές όλων και από τις επιπτώσεις της δεν μπορούσε να ξεφύγει το ποδόσφαιρο. Οι πρώτες ομάδες συνεχίζουν κανονικά τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, έχοντας ωστόσο ξεχάσει πως είναι να παίζεις μπροστά σε γεμάτες εξέδρες.
Από τις επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και τα ηλικιακά τμήματα των ομάδων, που είδαν στα πρωταθλήματα τους να μπαίνει «στοπ» μετά την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ο ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια ρίχνει μεγάλο «βάρος» στις ακαδημίες του και αυτό φαίνεται όσο από τις επιτυχίες των τμημάτων υποδομής του, όσο και από τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους τροφοδοτούν την πρώτη ομάδα.
Πως έχει επηρεάσει λοιπόν το δεύτερο Lockdown τις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες; Αρχικά, τις λιγότερες «απώλειες» βιώνει η, άκρως επιτυχημένη, Κ19 του ΠΑΟΚ, καθώς είναι μοναδική ομάδα (πέραν της πρώτης) που συνεχίζει κανονικά τις προπονήσεις στη Νέα Μεσήμβρια, απολύτως νόμιμα και ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί, ενώ φυσικά το πρωτάθλημα της Super League έχει διακοπεί.
Άλλωστε οι προπονήσεις για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές επιτρέπονται κανονικά, την στιγμή που τα περισσότερα μέλη της Κ19 έχουν επαγγελματικά συμβόλαια με τον Δικέφαλο, άρα και το δικαίωμα να προπονούνται υπό των οδηγιών του Στέλιου Μαλεζά και του νέου τεχνικού τιμ της ομάδας.
Παράλληλα τα περισσότερα παιδιά της Κ19 δεν κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη, αρά παραμένουν στο «σπίτι» των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, στο οποίο και τηρούνται ευλαβικά όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι κανόνες ασφαλείας.
Άλλωστε τα παιδιά μικρότερων κατηγοριών που έμεναν στις εγκαταστάσεις του Δικεφάλου έχουν επιστρέψει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους από την έναρξη της δεύτερης καραντίνας.
Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες, από την Κ17 και κάτω, οι προπονήσεις προφανώς και έχουν διακοπεί, με τους προπονητές των τμημάτων να αποστέλλουν συχνά τα προγράμματα που πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο να παραμείνουν τόσο σε αξιοπρεπή φυσική κατάσταση, όσο και σε ψυχολογική, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους ανθρώπους της ομάδας.
Επιπλέον των προγραμμάτων γίνονται συχνά μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης από τους προπονητές, ούτως ώστε να μην χαθεί η επαφή τόσο με το ποδόσφαιρο, όσο και με την ομάδα, σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, αφού το πότε θα επιτραπεί να επιστρέψουν όλοι σε προπονήσεις και αγώνες είναι ακόμα στον… αέρα.
Παράλληλα ο κορονοϊός έχει βάλει «στοπ» και σε ένα νέο πρότζεκτ του ΠΑΟΚ, για την επαναλειτουργία της Κ16. Ο Δικέφαλος το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να δημιουργήσει εκ νέου ένα τμήμα που υπήρχε και στο παρελθόν, με σκοπό οι νεαροί ποδοσφαιριστές του κάτω των 16 θα έχουν περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους.
Το αρχικό πλάνο των επιτελών του ΠΑΟΚ ήταν τα παιδιά (που μερικά εξ αυτών είχαν χρόνο συμμετοχής και στην μεγαλύτερη Κ17) να αγωνίζονται πέραν του ηλικιακού πρωταθλήματος της Super League και στις διοργανώσεις της ΕΠΣΜ. Η νέα έξαρση της πανδημίας ωστόσο δεν επέτρεψε να συνεχιστεί η αγωνιστική σεζόν και να τεθεί στην πράξη το πλάνο σε εφαρμογή.