Τις διαφωνίες της Super League για το νέο αθλητικό νόμο Αυγενάκη, που κατά τα λεγόμενά του θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τις επόμενες ημέρες, όπως έχουν καταγραφεί από την επιτροπή που συστήθηκε.
H διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος διαφωνεί σε πολλές διατάξεις που έχουν να κάνουν με την περιβόητη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά και με σχετικές με την «αντιμετώπιση της βίας» διατάξεις.
Όσον αφορά την ασυλία που θέλει να παράσχει ο υφυπουργός Αθλητισμού στα μέλη της ΕΕΑ που ο ίδιος ορίζει η Super League αναφέρει τα εξής: «Η παρ. 2 δημιουργεί μια υπερβολική ρύθμιση «ανεύθυνου» και «ακαταδίωκτου» των μελών της ΕΕΑ που δε βρίσκει δικαιολογητικό έρεισμα και προσιδιάζει στο θεσμό της βουλευτικής ασυλίας, χωρίς κανένα προφανή λόγο και δη για μέλη μιας αρχής που οικειοθελώς επιλέγουν να μετέχουν σε αυτή. Ως εκ τούτου προτείνεται όπως διαγραφούν οι εν λόγω προβλέψεις και όπως παραμείνει ως έχει η παρ. 2 του άρθρου 77 (* σημειώνεται πως, σε αντίθεση με όλες τις λοιπές προτάσεις μας, ως περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο, η παρούσα πρόταση δεν υπεβλήθη ομόφωνα από όλες τις ΠΑΕ – μέλη μας, αλλά κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, κατόπιν ψηφοφορίας, υπέρ αυτής ετάχθησαν 8 ΠΑΕ [ήτοι οι ΠΑΕ ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας Τρίπολης, Βόλος, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ, και Λαμία], κατά αυτής 2 ΠΑΕ [ήτοι οι ΠΑΕ Άρης και Ολυμπιακός], 3 ΠΑΕ ψήφισαν λευκό [ήτοι οι ΠΑΕ Ατρόμητος Αθηνών, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα] και 1 ΠΑΕ απουσίασε από την ψηφοφορία [ήτοι η ΠΑΕ ΑΕΛ]).
Η Super League επαναφέρει το πάγιο αίτημα για κατάργηση του ποσοστού 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που αποδίδεται υπέρ των αστυνομικών για την παρουσία τους στα γήπεδα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Στην παρ. 1, γίνεται αναφορά στο άρθρο 33 του Ν. 2800/2000 (ποσοστό 10% επί των τηλεοπτικών εσόδων υπέρ συνταξιοδοτικών ταμείων αστυνομικών υπαλλήλων). Δεδομένου ότι έχει ζητηθεί η κατάργηση της εν λόγω διάταξης, καλό είναι να απαλειφθεί από το συγκεκριμένο σημείο η αναφορά σε αυτή.»
Σχετικά με την ευθύνη της λειτουργία των λεσχών φιλάθλων η SL αναφέρει:
«Όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει η Super League, η υποχρέωση εποπτείας και ελέγχου των Λεσχών Φιλάθλων (και η σχετική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις μελών αυτών) δε μπορεί να βαρύνει τις ΠΑΕ, τα ΤΑΑ και τα σωματεία. Η σχετική εξουσία πρέπει να ανήκει μόνο στην Γ.Γ.Α. ως εποπτεύουσα αρχή (ως άλλωστε προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 41Β). Οι ΠΑΕ τιμωρούνται ήδη πειθαρχικά (και ενίοτε και διοικητικά) για πράξεις βίας όλων των φιλάθλων (εν γένει και ασχέτως του αν είναι ή δεν είναι μέλη λεσχών φιλάθλων) και μάλιστα υπό σύστημα αντικειμενικής ευθύνης κατά τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, με βαρύτατα πρόστιμα, αφαιρέσεις βαθμών κλπ. Η καθιέρωση πρόσθετης αστικής, εις ολόκληρον (και κατ΄ουσία αντικειμενικής) ευθύνης επί τη βάσει των διατάξεων περί λεσχών φιλάθλων ουσιαστικά δημιουργεί μια δεύτερη τιμωρία (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) για τα ίδια αδικήματα που ήδη τιμωρούνται πειθαρχικά. Ως εκ τούτου προτείνεται η διαγραφή των οικείων προβλέψεων, αλλά, βεβαίως και η παραμονή της ορθής υποχρέωσης των ΠΑΕ να συνεργάζονται με τις Λέσχες Φιλάθλων.
Τέλος η SL εκτιμά «ως ιδιαίτερα επαχθής και αυστηρή» η νέα διάταξη για την μετατροπή των αδικημάτων βίας στα γήπεδα σε “ιδιώνυμο αδίκημα” , δηλαδή το αμετάτρεπτο της στερητικής της ελευθερίας ποινής.
πηγή: sdna.gr