Αλλαγές στο πρωτόκολλο των αγώνων προέκυψαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, την Παρασκευή 12/3, έπειτα από προτάσεις της αθλητικής ηγεσίας.
Η σημαντικότερη από αυτές έχει να κάνει με τα τεστ παραμονές των αγώνων και με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Μέχρι τώρα, αν μια ομάδα εμφάνιζε πέντε θετικά κρούσματα στον καθιερωμένο έλεγχο πριν από τα παιχνίδια, τότε αυτόματα ο αγώνας αναβάλλονταν και ΔΕΝ λαμβάνονταν υπόψη ενδεχόμενα κρούσματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τον αγώνα και πριν από τον τελευταίο έλεγχο.
Μετά τις αλλαγές που έγιναν, στο νέο πρωτόκολλο, ο αριθμός πέντε παραμένει μόνο για το ποδόσφαιρο ενώ η… σούμα των πέντε θετικών τεστ αφορά τους δύο τελευταίους ελέγχους πριν από τον αγώνα και όχι τον έναν. Και πότε μια ομάδα θα κάνει παραπάνω από δύο τεστ πριν από έναν αγώνα; Όταν θα έχει βρεθεί κρούσμα σε μεμονωμένο έλεγχο.
Όταν μια ομάδα δηλαδή, δεν έχει κρούσμα από μεμονωμένο έλεγχο, θα κάνει έναν έλεγχο παραμονή του αγώνα και για να υπάρξει αναβολή, θα πρέπει να βρεθούν πέντε ή περισσότερα κρούσματα σε ποδοσφαιριστές στον συγκεκριμένο έλεγχο.
Όταν όμως, έχει κρούσμα από μεμονωμένο έλεγχο, η παράγραφος 3 σημειώνει ότι: «Αν το κρούσμα εντοπίσθηκε σε μεμονωμένο έλεγχο (π.χ. λόγω συμπτωμάτων) τότε όλη η ομάδα υποβάλλεται άμεσα σε μοριακό (PCR) test και μετά, ανά 3 μέρες, υποβάλλεται σε άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) για μία εβδομάδα».
Στην παράγραφο 5 σημειώνεται ότι… «Αν στην ομάδα εντοπισθούν 3 ή περισσότερα νέα κρούσματα σε αθλητές κατά τους ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ πριν τον αγώνα, τότε ο αγώνας ΑΝΑΒΆΛΛΕΤΑΙ . Ειδικά για το ποδόσφαιρο, λόγω του αυξημένου αριθμού αθλητών, ο αριθμός αυτός είναι 5».
Επίσης… «Αν στην ομάδα εντοπισθούν 3 ή περισσότερα νέα κρούσματα (5 ή περισσότερα για το ποδόσφαιρο) σε αθλητές σε δύο διαδοχικούς ελέγχους, τότε αναστέλλονται οι ομαδικές προπονήσεις για 7 ημέρες (συνεχίζεται η ατομική άθληση) και οι αθλητές επιστρέφουν στις ομαδικές προπονήσεις μετά από αρνητικό μοριακό τεστ την 7η μέρα από την ημερομηνία του τελευταίου κρούσματος. Στη συνέχεια η διαδικασία συνεχίζεται όπως πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων, με τον εβδομαδιαίο έλεγχο».
Εξίσου σημαντικό τέλος, για τις μικρές κατηγορίες κυρίως, είναι ότι τα τεστ που θα πρέπει να υποβάλλονται μπορούν να είναι rapid, ακόμη και ανήμερα του αγώνα, που σημαίνει μικρότερο κόστος σε σχέση με το μοριακό τεστ.
«Ο έλεγχος πριν από τους αγώνες μπορεί να είναι μοριακός (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα».
Το δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:
Οι επικαιροποιημένοι όροι διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων ομαδικών αθλημάτων, σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο Covid-19, προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι
– Ο εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός στη διάρκεια των προπονήσεων.
– Κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών δραστηριοτήτων πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος πριν από κάθε αγώνα ακόμα και αν υπάρχουν δύο αγώνες την εβδομάδα.
– Ο έλεγχος μπορεί να είναι μοριακός, 24-48 ώρες πριν από τον αγώνα, ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (rapid) την ημέρα του αγώνα, ή εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ωρο πριν από τον αγώνα.
– Σε περίπτωση κρούσματος, ακολουθούνται οι επικαιροποιημενες οδηγίες διαχείρισης κρούσματος.
– Αθλητές ή προσωπικό με επιβεβαιωμένο ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι έχουν αναρρώσει, δεν υποβάλλονται σε έλεγχο COVID-19 για 90 ημέρες από το επιβεβαιωμένο εργαστηριακά θετικό αποτέλεσμα. Εξαιρούνται περιπτώσεις που τίθεται υποψία επαναλοίμωξης.
– Αν υπάρχει μετακίνηση ομάδας πριν από τον αγώνα, το τεστ πρέπει να γίνεται πριν από την ομαδική μετακίνηση.
– Στις ομαδικές μετακινήσεις συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας από τα μέλη της ομάδας.
– Πριν από τον αγώνα κατατίθεται, στον αλυτάρχη/παρατηρητή του αγώνα, βεβαίωση του ιατρού της ομάδας ότι οι αναγραφόμενοι στο φύλλο αγώνα είναι αρνητικοί στον τελευταίο έλεγχο που διενεργήθηκε, ή έχουν περάσει τη νόσο και είναι εντός του τριμήνου από το επιβεβαιωμένο εργαστηριακά θετικό αποτέλεσμα.
– Τα εργαστηριακά αποτελέσματα των ελέγχων πρέπει να καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, να φυλάσσονται από τον γιατρό της ομάδας για 4 μήνες τουλάχιστον, τηρώντας όλες τις απαραίτητες διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να αποστέλλονται σε προτυποποιημένο αρχείο εβδομαδιαίως στην ΓΓΑ.
– Για τις συρροές (περισσότερα από δύο κρούσματα) σε μια ομάδα, το Σωματείο, η Ομοσπονδία ή Διοργανώτρια Αρχή αποστέλλουν άμεσα σχετική ενημέρωση προς την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ και στη συνέχεια η ΓΓΑ θα ενημερώνει αρμοδίως τον ΕΟΔΥ.