Πίσω από κάθε ερώτηση που υπάρχει, η απάντηση ήταν, είναι και θα είναι πάντα η ίδια: «ακολούθησε την ροή του χρήματος». Η είδηση πέρασε στα ψιλά, λόγω της πανδημίας, αλλά οι οικονομικές συνέπειες του Covid-19 είναι αυτές που επιτάχυναν τις διαδικασίες και βοήθησαν να επωαστεί η ιδέα. Με ομόφωνη απόφαση οι 25 σύλλογοι της βελγικής Pro League έδωσαν το πράσινο φως για την περαιτέρω μελέτης για την σύσταση της BeNeLeague, αρκεί να βρεθεί μία φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλες τις ομάδες και θα εγγυάται την πρόοδο του βελγικού ποδοσφαίρου.
Η πρόοδος είναι κάτι το σχετικό, το αφηρημένο. Αυτό που είναι χειροπιαστό είναι το χρήμα. Εδώ και αρκετούς μήνες (για να μην πούμε χρόνια) τα δύο «αδελφάκια» στο βορειο-δυτικό κομμάτι της Ευρώπης, η Ολλανδία και το Βέλγιο εξετάζουν τον τρόπο να ιδρύσουν μία ενιαία ποδοσφαιρική λίγκα, που δεν θα είναι όμως αποκομμένη από τις υπόλοιπες εθνικές κατηγορίας.
Το Big-6 της Eredivisie (Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ, Άλκμααρ, Φίτεσε, Ουτρέχτη) μαζί με το Big-5 του Βελγίου (Άντερλεχτ, Μπριζ, Γάνδη, Γκενκ, Σταντάρ Λιέγης) έχουν κάνει ουκ ολίγες μυστικές και φανερές συναντήσεις σε μία προσπάθεια να θεσμοθετήσουν αυτό που ορέγονται όλοι.
Μία πιο ελκυστική, ανταγωνιστική, δυνατή λίγκα που θα πολλαπλασιάσει τα έσοδα και τα οφέλη για τις ομάδες. Οι πρώτες διαρροές αναφέρουν ότι τα 175 εκατομμύρια ευρώ που αποφέρουν συνολικά στις ομάδες των δύο χωρών αθροιστικά η πώληση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων μπορεί να φτάσει άμεσα στα 400 με την δημιουργία της BeNeLeague, που θα αποτελέσει ένα πολύ πιο ελκυστικό προϊόν για πολύ περισσότερες αγορές.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε και προκαλεί αμηχανία στην UEFA, διότι μπορεί να αποτελέσει τροχιοδεικτικό για νέες συμμαχίες, νέες λίγκες και μία ριζική αλλαγή των εθνικών πρωταθλημάτων. Από την εξέλιξη του εγχειρήματος, μπορεί να κριθεί το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τουλάχιστον στις μη «προηγμένες» λίγκες.
Τι θα γίνουν με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια σε ότι αφορά τους βελγικούς και τους ολλανδικούς συλλόγους; Τι είδους αναδιαρθρώσεις θα χρειαστούν για να βολευτούν οι υπόλοιπες ομάδες; Πως θα δημιουργηθεί το σύστημα προβιβασμών και υποβιβασμών. Τα ερωτήματα είναι ακόμα πολλά, ωστόσο οι βελγικοί σύλλογοι έδωσαν την έγκριση, το πράσινο φως, ώστε διάφορες ομάδες εργασίας να ψάξουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Αν βρεθεί χρήμα (χορηγοί, τηλεοπτικά) είναι δεδομένο ότι οι απαντήσεις θα βρεθούν και μάλιστα εύκολα.
Διαβάστε ολόκληρο το blog του Σωτήρη Μήλιου ΕΔΩ.