Θέμα συζήτησης σε όλη την Ελλάδα (και όχι άδικα), αποτελεί η μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO για το OPEN σε σχέση με την ανθρωπογεωγραφία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γράφει ο Κώστας Βασιλόπουλος.
Η πρώτη έρευνα σε σχέση με το ποδόσφαιρο και τις οπαδικές προτιμήσεις των Ελλήνων μετά το 2015, μας προσφέρει θέματα για συζήτηση και σαφώς τροφή για σκέψη.
Οι αναλύσεις με άξονα την έρευνα, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες καθώς –όπως ήταν λογικό- αποτελούν σοβαρό εργαλείο μελλοντικών στρατηγικών αποφάσεων για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και το σύνολο των ΜΜΕ, τις διοικήσεις Super League – ΕΠΟ και φυσικά τις εταιρίες που επενδύουν ως χορηγοί στο ποδόσφαιρο.
Υπο φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να απασχολήσει τον κ. Αυγενάκη και τους προϊσταμένους του στην κυβέρνηση, οι συνθήκες όμως δεν είναι φυσιολογικές όπως έχει αντιληφθεί και ο πλέον αφελής φίλαθλος στη χώρα.
Η δική μου ματιά μετά από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα, είναι 6 επισημάνσεις που αξίζουν –θεωρώ- ιδιαίτερης αναφοράς.
1. Ο ΠΑΟΚ αυξάνει πολύ το κοινό του και αυτό συμβαίνει καθώς κερδίζει φιλάθλους που δεν προέρχονται από οικογένειες ΠΑΟΚτσήδων. Αυτό δείχνει η διαφορά του ΠΑΟΚ σε νεανικά κοινά που είναι μεγαλύτερη από το κοινό των 65+.
2. Η επίδραση των επενδύσεων Σαββίδη και των τίτλων της ομάδας, είναι προφανές ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ασπρόμαυρης δυναμικής.
3. Σχεδόν το 60% στη Β. Ελλάδα δηλώνουν ΠΑΟΚτσήδες, με δεύτερη δύναμη τον Παναθηναϊκό. Στοιχείο που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.
4. Ο ΠΑΟΚ κεφαλαιοποιεί τις επιτυχίες των τίτλων του, που σημαίνει ότι κάνει συστηματικότερη δουλειά σ´ αυτή την κατεύθυνση σε σχέση π.χ. με την ΑΕΚ που επίσης πήρε πρωτάθλημα μετά από 25 χρόνια, αλλά αυτό δεν δείχνει να της άλλαξε το στάτους.
Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο του Κώστα Βασιλόπουλου με ένα κλικ ΕΔΩ…