Ο ΠΑΟΚ θα δώσει το παρών στην πρώτη «έκδοση» της νεοσύστατης διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ, η οποία είναι ένα σκαλί κάτω από το Europa League, αλλά δεν είναι και… Ιντερτότο
Πριν από περίπου 25 χρόνια, υπήρχαν συνθήματα τα οποία μιλούσαν με υποτιμητικό τρόπο για το κύπελλο Ιντερτότο, μια διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ στην οποία μετείχαν, κατακαλόκαιρο, όσες ομάδες αναζητούσαν μια δεύτερη ευκαιρία για να βρεθούν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το νεοσύστατο Conference League αποτελεί την τρίτη διοργάνωση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, και μπαίνει από τη σεζόν 2021-22 στη ζωή μας. Ουσιαστικά, αυτό που έγινε δεν είναι άλλο από τον διαχωρισμό του Europa League σε δυο «ζώνες» σε μια προσπάθεια αύξησης του ανταγωνισμού, με την ΟΥΕΦΑ να δίνει κάποια έξτρα εισιτήρια, κυρίως σε χώρες που βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη ζώνη βαθμολόγησης, χωρίς όμως να τις ρίχνει στο… λάκκο των λεόντων, όπου και είτε θα έμπαιναν και θα έβγαιναν μονομιάς, είτε θα έφταναν σε κάποιο γύρο και θα είχαν «φιλική συμμετοχή».
Αυτό δεν είναι κακή σαν σκέψη. Το κακό είναι για την Ελλάδα που λόγω των εκτός συνόρων επιδόσεων των ομάδων της την τελευταία 5ετία, έχει βγει από από Europa League και έχει τρία εισιτήρια για το Conference League.
Σε αυτή τη διοργάνωση υπάρχει μια κύρια «δεξαμενή» ομάδων από χώρες που προέρχεται από την δεύτερη και την τρίτη «ταχύτητα» πρωταθλημάτων, σύμφωνα με την βαθμολόγηση της ΟΥΕΦΑ που προκύπτει από την πορεία των ομάδων στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πλην της Ελλάδας, τρεις ομάδες στο Conference League, που θα μπουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο, έχουν η Σερβία (Παρτίζαν, Τσουκαρίτσκι, Βοϊβοντίνα), η Κύπρος (Απόλλων και ΑΕΚ Λεμεσού και μια εκ των Ανόρθωση και Ολυμπιακό Λευκωσίας), η Ελβετία (με υποψήφιες τη Βασιλεία και τη Σερβέτ), η Νορβηγία (με τις… γνώριμες, Μόλντε, Ρόζενμποργκ και Βαλερέγκα), η Σουηδία (Έλφσμπουργκ, Χάκεν).
Στο τέλος της διαδρομής των προκριματικών, αυτό που δημιούργησε η ΟΥΕΦΑ είναι να «αποφορτίσει» το Europa League που είχε 12 ομίλους των τεσσάρων ομάδων, με σύνολο 48 ομάδων, και να δημιουργήσει δυο «δεξαμενές» που θα έχουν η κάθε μια από 8 γκρουπ των 4 ομάδων, με Europa και Conference League να έχουν από 32 ομάδες το καθένα στη φάση των ομίλων. Έτσι, οι 48 του Europa έγιναν 64 των Europa και Conference League. Όπως είναι κατανοητό, η «δεξαμενή» του Conference θα δέχεται συνεχώς τους «κομμένους» τόσο του Champions όσο και του Europa League, καθώς με αυτό τον τρόπο η ΟΥΕΦΑ απέφυγε να δώσει έξτρα εισιτήρια, αλλά κράτησε «ζωντανές» τις ομάδες που έχουν τις πρώτες «αποτυχίες» πολύ νωρίς στις δυο πρώτες διοργανώσεις.
Αν κάποιος θελήσει να «υποτιμήσει» το Conference League, μπορεί να το κάνει, απλά ας σκεφτεί πως αυτό πλέον είναι το σκαλοπάτι για επιστροφή τόσο στο Europa League όσο και σε επιπλέον θέσεις στα προκριματικά του Champions League, στα οποία βρίσκεται μόνο ο πρωταθλητής Ελλάδος και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, μέσα στο… λιοπύρι.
Στα προκριματικά, ο ΠΑΟΚ συνεχώς θα πρέπει να κοιτάζει τις ομάδες που θα έρχονται από το Europa League για να μπορεί να βλέπει το αν θα είναι στους ισχυρούς ή στους αδύναμους της κάθε κλήρωσης. Τόσο στον δεύτερο, όσο και στον τρίτο προκριματικό, οι πιθανότητες να βρεθεί ο ΠΑΟΚ στους αδύναμους είναι μικρές, όμως όταν θα έρθει η ώρα των πλέι οφ, πριν την είσοδο στη φάση των 32 του Conference, οι συσχετισμοί δεν μπορούν από τώρα να προβλεφθούν. Σε όλη την προκριματική διαδρομή, υπάρχει διαχωρισμός των ομάδων που θα βρεθούν από το μονοπάτι των πρωταθλητών, προκειμένου στη φάση των 32 να βρεθούν 17 ομάδες από τους μη πρωταθλητές (όπως θα είναι ο ΠΑΟΚ), 5 ομάδες από το μονοπάτι των πρωταθλητών και οι 10 ομάδες που θα αποκλειστούν από τα πλέι οφ του Europa League.
ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝΕ EUROPA
Μετά την περσινή σεζόν, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βρεθεί στην πρώτη 15άδα, εκεί που κατάφεραν να έχουν θέση χώρες η Κύπρος και η Δανία, και βρίσκεται σε ένα γκρουπ χωρών που συνωστίζονται ανάμεσα στους 26 και τους 27.000 βαθμούς, στο οποίο είναι οι: Σερβία, Τσεχία, Κροατία, Ελβετία. Πίσω της βρίσκονται οι: Ιρσαήλ, Νορβηγία, Σουηδία, Βουλγαρία. Για να επιστρέψει στην πρώτη 15άδα η Ελλάδα, και να έχει 2 ομάδες στα προκριματικά του Champions League , δυο στα προκριματικά του Europa League και μια στα προκριματικά του Conference League θα πρέπει οι ομάδες της να πάνε καλύτερα από τις αντίστοιχες αυτών των χωρών, για να μπορέσει να κερδίσει εκ νέου θέσεις.
Η σέντρα στις 22 Ιουλίου
Το μόνο σίγουρο για τον ΠΑΟΚ είναι πως, ανεξάρτητα από το αν το εισιτήριό του θα είναι αυτό μέσω πρωταθλήματος ή ως κυπελλούχος, θα δώσει το παρών στην δεύτερη προκριματική φάση του θεσμού. Η κλήρωση θα γίνει στις 16 Ιουνίου, και οι αγώνες θα γίνουν το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου, ενώ μέχρι τα πλέι οφ οι αγώνες θα είναι… νον στοπ. Έτσι όπως έχει γίνει το πρόγραμμα, ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να φτάσει στους ομίλους του Conference League δίνοντας έξι αγώνες σε έξι σερί εβδομάδες. Συγκεκριμένα, το πρώτο ματς θα είναι στις 22 Ιουλίου και το δεύτερο μια εβδομάδα αργότερα, στις 29. Νωρίτερα, στις 19 Ιουλίου, θα γίνει η κλήρωση για την τρίτη προκριματική φάση, η διεξαγωγή της οποίας ακολουθεί την ακριβώς επόμενη εβδομάδα, με τους αγώνες να είναι στις 5 και στις 12 Αυγούστου. Πριν από την τρίτη φάση (2 Αυγούστου) θα γίνει η κλήρωση των πλέι οφ , τα παιχνίδια των οποίων θα γίνουν στις 19 και τις 26 Αυγούστου
Από Νάπολι και Λάτσιο, μέχρι… Λίβερπουλ
Για όσους άρχισαν με το μυαλό τους να σκέφτονται πως το Conference League είναι μια ευκαιρία για να φτάσει μια ελληνική ομάδα σε ένα τρόπαιο, μάλλον δεν κατάλαβαν και πολλά για τη δομή του! Στη διοργάνωση, θα βρεθούν εξ’ αρχής οι ομάδες που βρίσκονται στη 6ή ή την 7η θέση (ανάλογα με την εξέλιξη του εγχώριου κυπέλλου) της βαθμολογίας στην Ισπανία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Από την Πρέμιερ Λιγκ, αυτή τη θέση… προσπαθούν να αποφύγουν η Τότεναμ, η Λίβερπουλ του Κλοπ και η Έβερτον, καθώς θέλουν ένα καλύτερο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Από την Ιταλία, υποψήφιες είναι η Νάπολι και η Λάτσιο, από την Ισπανία τη θέση θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα η Μπέτις, ενώ από τη Γερμανία, η πλέον πιθανή είναι η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Από τη Ρωσία υπάρχουν τέσσερις υποψήφιες, και μιλάμε για ομάδες όπως η Ρουμπίν Καζάν, η Ντιναμό αλλά και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς και η ομάδα του Σότσι. Ενώ από την Ολλανδία, η πλέον πιθανή φαντάζει η Φέγενορντ. Και αυτές είναι όσες θα βρίσκονται εξ’ αρχης στον θεσμό, καθώς πριν τη φάση των ομίλων θα έρθουν οι «κομμένοι» των πλέι οφ του Europa League.
* Για να βρεθεί στη φάση των ομίλων, ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να δώσει έξι αγώνες σε διάστημα έξι εβδομάδων. Όλα θα κριθούν σε έξι διαδοχικές Πέμπτες, από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 26 Αυγούστου σε μια διαδικασία χωρίς… ρεπό.
* Από τους 8 ομίλους του Conference League, η πρώτη ομάδα κάθε ομίλου προκρίνεται απ’ ευθείας στη φάση των 16. Οι δεύτεροι θα κληρωθούν με τους τρίτους των ομίλων του Europa League.
* Στο τέλος αυτής της μεγάλης διαδρομής, ο τελικός της πρώτης διοργάνωσης έχει οριστεί να γίνει στα Τίρανα, στο «Ερ Αλμπάνια Στάντιουμ».
Πηγή : FORZA