Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέσω του PAOK Action στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας παρουσιάζει σημαντικές πληροφορίες για την ασθένεια, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.
Αναλυτικά:
H 30η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Το paokfc.gr με το PAOK Action έψαξαν κι έμαθαν σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για την ασθένεια που ταλανίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία Χρόνια, Πολύπλοκη, Απρόβλεπτη Νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) με διαφορετική κλινική πορεία που είναι δυνατόν να οδηγήσει συχνά σε αναπηρία.
Τα άτομα που ζουν με Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορούν να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «ριζική θεραπεία». Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η μείωση της όρασης στο ένα μάτι, η διπλωπία, το μούδιασμα ή η αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα του σώματος και η αστάθεια κατά το βάδισμα.
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση αφορά άτομα οποιασδήποτε ηλικίας από την πρώτη παιδική ηλικία μέχρι και την ηλικία των 65 ετών με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως να προσβάλλονται. Στην Ελλάδα νοσούν με ΠΣ πάνω από 20,000 άνθρωποι.
Ωστόσο, η Πολλαπλή Σκλήρυνση παρουσιάζει μια έξαρση στο χρονικό διάστημα 20-40 ετών επικρατώντας στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Αξίζει να τονιστεί ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση:
Δεν είναι μεταδοτική
Δεν είναι κληρονομική
Δεν είναι ψυχική διαταραχή
Και φυσικά Δεν είναι θανατηφόρος
Είναι πρωταρχική ανάγκη η εμπλοκή του ασθενούς από την πρώτη στιγμή στην απόφαση της θεραπείας για τη δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης με το γιατρό. Με το δεδομένο ότι η πλειονότητα των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ΠΣ είναι μεταξύ 20 και 40 ετών, αντιλαμβανόμαστε ότι η νόσος επηρεάζει ανθρώπους ενεργούς στη δημιουργική τους φάση (σπουδές, οικογένεια, καριέρα).
Η συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης αποτελεί το πρώτο σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου και σε αυτό προστίθεται και ο σημαντικός ρόλος της οργανωμένης, συστηματικής και εξατομικευμένης άσκησης και της αποκατάστασης στη διαχείριση της εξέλιξης της νόσου και η επιτακτική ανάγκη διατήρησης ενός υψηλού επιπέδου λειτουργικότητας με τελικό στόχο την επίτευξη της λειτουργικής ανεξαρτησίας τους σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Dr. Βασιλική Σ. Γαροπούλου M.Sc.´s., Ph.D., P.D. – Μεταδιδάκτωρ Ιατρική Σχολή A.Π.Θ.Καθ. ΔτΠΜΣ «Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα» Ιατρική Σχολή A.Π.Θ.Καθ. Τομέα Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών – Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΙΕΚ Δέλτα 360Επ.
Συνεργάτης Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas)