Η λήξη (2 Αυγούστου) της θερινής μεταγραφικής περιόδου του 2004 είχε βρει τον ΠΑΟΚ μόνο με δύο νέα πρόσωπα, τον Πάρη Ανδράλα και τον Νίκο Σκαρμούτσο. Κι ας είχε μπροστά του την πρόκληση της παρθενικής συμμετοχής στον τρίτο-και τελευταίο-προκριματικό γύρο του Champions League.
Στην ουσία, εκείνο το καλοκαίρι είχε ολοκληρωθεί για το Δικέφαλο με μία μεταγραφή, μια και η απόκτηση του Ανδράλα από την Προοδευτική είχε συμφωνηθεί έξι μήνες νωρίτερα, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου 2004. Ο δε Σκαρμούτσος είχε αποκτηθεί από την Καλλιθέα, με την οποία είχε σκοράρει δώδεκα φορές στο πρωτάθλημα.
Η είχε ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου 2004 κι ο ΠΑΟΚ τερμάτιζε στην τρίτη θέση με 60 βαθμούς, πίσω από Παναθηναϊκό (77 β.) και Ολυμπιακό (75 β.) και μπροστά από ΑΕΚ (55 β.), Αιγάλεω (52 β.), Πανιώνιο (47 (β.) και Χαλκηδόνα (45 β.). Η μεταγραφολογία, βέβαια, είχε ήδη αρχίσει. Mεταξύ των ονομάτων, που είχαν ακουστεί, ήταν και του Βασίλη Λάκη, ο οποίος ολοκλήρωνε την εξαετή παρουσία του στην ΑΕΚ. Η υπόθεσή του δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι δεν βρήκε ομάδα, συνεχίζοντας έξι μήνες αργότερα στην Κρίσταλ Πάλας.
ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ… ΜΙΣΗ ΑΕΚ
Ενας ακόμη παίκτης, που έπαιζε στην ΑΕΚ, είχε εμπλακεί σε μεταγραφικά σενάρια. Ο λόγος για τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος θα παρέμενε για άλλη μια χρονιά στην Ενωση. Ενδιαφέρον υπήρξε και για τον Εντβιν Μουράτι, που τελικά παρέτεινε τη θητεία του στον Ηρακλή. Παρελθόν από το Γηραιό θ’ αποτελούσε ο Παναγιώτης Μπαχράμης, ο ΠΑΟΚ είχε φθάσει κοντά σε συμφωνία μαζί του, αλλά τελικά ο παίκτης θα συνέχιζε την καριέρα του στην ΑΕΛ (τον Αύγουστο του 2010 έχασε τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε από ταχύπλοο σκάφος κι ενώ έκανε υποβρύχιο ψάρεμα).
Βέβαια, το πιο «μεγάλο» όνομα, που είχε απασχολήσει, ήταν του Νίκου Λυμπερόπουλου, που μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ. Η αθηναϊκή ομάδα είχε να επιλύσει πολλά προβλήματα οικονομικής φύσης, που είχαν οδηγήσει τον ικανό επιθετικό σε κατάθεση προσφυγής. Ο ΠΑΟΚ μπορούσε να τον αποκτήσει μόνο ως ελεύθερο, αλλά τελικά ο Λυμπερόπουλος έμεινε στην ΑΕΚ.
Στις 30 Ιουλίου γίνονταν γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ επρόκειτο ν΄ αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ το νικητή του ζευγαριού Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ελσίνκι, ενώ πέντε ημέρες αργότερα οριστικοποιούνταν ότι ο Δικέφαλος θα έπαιζε κόντρα στους Ισραηλινούς. Παραμονές του πρώτου αγώνα, παρουσία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, οι παίκτες επέστρεψαν για προπόνηση στην ανακαινισμένη Τούμπα μετά από δυόμισι μήνες.
Για το παιχνίδι της 10ης Αυγούστου είχαν κυκλοφορήσει 26 χιλιάδες εισιτήρια, παραδόξως όμως δεν είχαν εξαντληθεί (είχαν διατεθεί τα 20.655). Παρουσία και του Οτο Ρεχάγκελ, που σχεδόν ένα μήνα πριν είχε οδηγήσει την εθνική μας ομάδα στην κατάκτηση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1. Το σοκ μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μια ημέρα μετά, όταν έγινε γνωστή η αντικανονική συμμετοχή του Λουκά (ήταν τιμωρημένος με κάρτες), με αποτέλεσμα να χαθεί το παιχνίδι στα χαρτιά με 0-3 και να υποβάλλει παραίτηση ο Διονύσης Γιαννόπουλος, υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος (είχε γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση, την ίδια στιγμή που οι ποδοσφαιριστές με ανακοίνωση τους ζητούσαν την επιστροφή του).
Παρ’ όλα αυτά, ο Αναστασιάδης δεν έχανε την αισιοδοξία του. «Εάν η διοίκηση δεν αλλάξει νοοτροπία, τότε ο ΠΑΟΚ θα πετύχει σπουδαία πράγματα», «όσοι χάρηκαν, χάρηκαν με τα όσα συνέβησαν. Τώρα αρχίζει η χρονιά για εμάς. Και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί που θα φθάσει ο ΠΑΟΚ» και «στόχος μας είναι το πρωτάθλημα. Μόνο η Παναγιά μπορεί να με διώξει από τον ΠΑΟΚ» τόνιζε σε δηλώσεις του. Οι μετέπειτα εξελίξεις, όμως, δεν τον δικαίωσαν. Ηττα με 1-0 στη ρεβάνς με τη Μακάμπι, ήττα και στο εντός έδρας παιχνίδι με 3-2 από την Αλκμααρ για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Αναστασιάδης είδε την πόρτα της εξόδου στις 26 Σεπτεμβρίου 2004, μία ημέρα μετά την εκτός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο με 2-0.
ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, ΚΟΥΣΑΪ
Ο,τι δεν είχε κάνει η ΠΑΕ ολόκληρο το καλοκαίρι, επιχείρησε να το πετύχει στα τέλη Αυγούστου, όταν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο 23χρονος Ιρακινός χαφ Μουνίρ Κουσάι, με την προοπτική να ενταχθεί στο ρόστερ από τον επόμενο Ιανουάριο. Για την ακρίβεια, ο παίκτης ήταν ήδη στη Θεσσαλονίκη, όντας μέλος της ολυμπιακής ομάδας της χώρας του, με την οποία είχε παίξει στο Καυτανζόγλειο τον ημιτελικό αγώνα με την Παραγουάη (1-3) και το μικρό τελικό με την Ιταλία (0-1). Από την αρχική συμφωνία είχε υπαναχωρήσει τελικά ο Ασιάτης παίκτης, που επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για να επιστρέψει άμεσα στην πατρίδα του, κοντά στον άρρωστο πατέρα του.
*** Ποια ήταν η σύνθεση της διοίκησης εκείνο το καλοκαίρι; Πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος ο Βασίλης Παγώνης, αναπληρωτής πρόεδρος ο Γιάννης Γούμενος, α΄ αντιπρόεδρος ο Νίκος Παπαβραμίδης, β΄ αντιπρόεδρος ο Δημοσθένης Στάμος, γ΄ αντιπρόεδρος ο Γιώργος Τσολακίδης, μέλη οι Νίκος Ζελομοσίδης και Γιάννης Καραγιαννούδης. Επιπλέον, την 1η Ιουνίου είχαν ανακοινωθεί η πρόσληψη του Σάκη Λάιου ως υπεύθυνου επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ…
Η πρώτη συγκέντρωση είχε διεξαχθεί τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού. Τέσσερις ημέρες αργότερα, η αποστολή αναχωρούσε για το Μπρουσόν της Ιταλίας. Οι 24 παίκτες, που είχε ο Αναστασιάδης στη διάθεσή του, ήταν οι Αμαφούλε, Φερνάντεζ, Χάγκαν, Σπάσιτς, Ανδράλας, Ατματζίδης, Βαγγελής, Βόκολος, Γαρπόζης, Γιασεμή, Εγκωμίτης, Ζησόπουλος, Θεοδωρίδης, Καραδήμος, Κούτσης, Λαμπάκης, Λούκα, Μαλαδένης, Μάρκος, Σαλπιγγίδης, Σκαρμούτσος, Τοχούρογλου, Χασιώτης και Καρυπίδης (φωτ.), νυν διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι Φουτσίνι και Ουντέζε θα ενσωματώνονταν αργότερα, μια και είχαν υποχρεώσεις με Καμερούν και Νιγηρία αντίστοιχα.
….ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Το βασικό στάδιο προετοιμασίας συνεχίστηκε επί γαλλικού εδάφους, όπου ο ΠΑΟΚ έδωσε σειρά φιλικών, χάνοντας 1-0 από Λιόν, Μπαστιά και Τουλούζ. Είχε ηττηθεί ακόμη από την Μπορντό με 2-1, ενώ κόντρα στη Μονακό ήρθε ισόπαλος με 1-1. Την Κυριακή 25 Ιουλίου η αποστολή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, έχοντας συμπληρώσει 23 ημέρες παραμονής στο εξωτερικό. Ένα απρόσμενο, πάντως, γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια παραμονής στο Αλμπερτβίλ της Γαλλίας. Ο Χρήστος Λαμπάκης (φωτ.) εγκατάλειψε την αποστολή και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να λύσει το συμβόλαιο του, καθώς δεν άντεξε το συναγωνισμό με τους Τοχούρογλου, Ατματζίδη και Φερνάντεζ. Τελικά, έμεινε ελεύθερος, υπό τον όρο να μην μετακινηθεί σε ομάδα του πρώην ΠΟΚ (έξι μήνες μετά συμφώνησε με την Κέρκυρα).
Η τελευταία μεγάλη αλλαγή της Τούμπας
Το καλοκαίρι του 2004 η Τούμπα δεν ήταν διαθέσιμη για προπονήσεις. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης χρήσης του γηπέδου του ΠΑΟΚ (όπως και των υπόλοιπων γηπέδων της Θεσσαλονίκης) ως ολυμπιακού προπονητηρίου για το τουρνουά ποδοσφαίρου, που θα άνοιγε την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Για εκείνο το λόγο είχαν γίνει μια σειρά από βελτιώσεις των εγκαταστάσεων, με σημαντικότερη βέβαια την ανέγερση του τετραώροφου κτιρίου (τοποθετήθηκε, επίσης, και νέος χορτοτάπητας). Προς στιγμή, είχε υπάρξει ανησυχία για το αν οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν στην ώρα τους ή αν ο ΠΑΟΚ θα υποχρεώνονταν ν’ αναζητήσει άλλη έδρα για το κρίσιμο ευρωπαϊκό του παιχνίδι. Ήδη, όμως, από τον Ιούνιο γνώριζαν στον ΠΑΟΚ ότι δεν θα χρειάζονταν να ξεσπιτωθούν. Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, είχαν αιτηθεί στην ΟΥΕΦΑ να δώσουν τη ρεβάνς στην Τούμπα, κάτι που δεν είχε γίνει αποδεκτό από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Και στην ΠΑΕ έσπευσαν από νωρίς ν’ ανακοινώσουν τις τιμές στα διαρκείας, που ήταν αυξημένες σε σχέση με τη σεζόν, που είχε προηγηθεί: 600-800 ευρώ (θύρα 1), 500 ευρώ (θύρες 2-3), 350 ευρώ (θύρες 5-6), 250 ευρώ (θύρα 4). Οσο για τα τηλεοπτικά, είχε υπάρξει συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι για τέσσερα χρόνια αντί οχτώ εκατομμυρίων ευρώ.
Ανανεώσεις επί ανανεώσεων
Η μεταγραφική δραστηριότητα της διοίκησης Γούμενου ήταν πολύ φτωχή, υπήρξαν ωστόσο αρκετές ανανεώσεις συμβολαίων. Νέο τριετές είχε υπογράψει ο Φουτσίνι, ο δε Μάρκος είχε επεκτείνει τη συνεργασία του για άλλα δύο χρόνια. Αλλά και οι Τοχούρογλου, Σπάσιτς, Καραδήμος, Χάγκαν και Ζαβαντίας είχαν επεκτείνει τα συμβόλαια τους με τον ΠΑΟΚ.
Οι δύο τελευταίες ανανεώσεις εκείνου του καλοκαιριού ήταν των Γιασεμή και Εγκωμίτη. Ο πρώτος είχε απορρίψει την αρχική προσφορά, διαφωνώντας με τους όρους και τη χρονική διάρκεια του προτεινόμενου συμβολαίου. Τελικά, στις 27 Ιουλίου 2004 έβαζε την υπογραφή του σε νέο τετραετές συμβόλαιο. Την ίδια ημέρα υπέγραφε (για ένα συν ένα χρόνο) κι ο Εγκωμίτης, ο οποίος χάριζε το 40 % των οφειλόμενων, κάνοντας δεκτή και μείωση αποδοχών του στο νέο συμβόλαιο.
Αντίθετα με τους παραπάνω, οι Πουρλιοτόπουλος και Καπαγιαννίδης αποχωρούσαν από το ρόστερ.
Πηγή : FORZA