Oταν βγαίνει για… ψώνια, ο ΠΑΟΚ επιλέγει κατά κύριο λόγο την αγορά της Ευρώπης (124 ποδοσφαιριστές από 33 χώρες), με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν ψωνίσει κατά καιρούς κι από τις πέντε Ηπείρους, Ασία, Αμερική (Βόρεια και Νότια), Αφρική, Ευρώπη και Ωκεανία.
Ποια είναι η «ξένη δύναμη» με τις περισσότερες παρουσίες στα αποδυτήρια της Τούμπας; Μα, φυσικά, η Βραζιλία! Από τους 205 συνολικά ξένους που έχουν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του «Δικεφάλου», οι 21 προέρχονται από τη «χώρα του καφέ». Θα γίνουν 22 με την έλευση και του Λούκας Τέιλορ.
Ο πρώτος ξένος έπαιξε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, πολύ πριν επιτραπούν οι ξένοι ποδοσφαιριστές στις ομάδες της Α’ Εθνικής κατηγορίας, ήταν ένας σπουδαστής από την Ιταλία, ο Γκαετάνο Σαλούστο, ο οποίος για δύο περιόδους (1959-60, 1960-61) κατέγραψε 16 συμμετοχές με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και πέτυχε ένα γκολ (Ατρόμητος Πειραιά – ΠΑΟΚ 1-1).
Ας επικεντρωθούμε όμως στους καλύτερους Βραζιλιάνους που πέρασαν από την Τούμπα.
ΝΕΤΟ ΓΚΟΥΕΡΙΝΟ
Από την σεζόν 1974-75 όταν και επιτράπηκαν δύο ξένοι σε κάθε ομάδα, ο «Δικέφαλος» έφτασε να έχει 205 ποδοσφαιριστές από χώρες πλην Ελλάδας και Κύπρου. Οι δύο πρώτοι ξένοι ήταν ο Ελβετός τερματοφύλακας Ρενέ Ντεκ και ο Βραζιλιάνος επιθετικός Νέτο Γκουερίνο. Ο Βραζιλιάνος ήρθε στην Ελλάδα από την Ατλέτικο Μινέιρο για τον Άρη, αλλά έγινε μόνιμος κάτοικος της Τούμπας. Αγωνίστηκε για δέκα σεζόν, πανηγύρισε την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος (1975-76) με 30/30 συμμετοχές, ενώ παραμένει ο πρώτος ξένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε συμμετοχές (287) και γκολ (65).
ΛΙΝΟ
Έπρεπε να περάσουν σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια, μετά την αποχώρηση του Γκουερίνο, για να πει ο ΠΑΟΚ ότι βρήκε έναν αξιόλογο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή. Το χειμώνα του 2009 έφτασε στην Τούμπα ο Ντορβαλίνο Μασιέλ Άλβες ή σκέτο Λίνο, μετά από εισήγηση του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ήξερε καλά τις δυνατότητες του από τη θητεία του στην Πόρτο.
Ο Βραζιλιάνος επί πεντέμισι χρόνια πρόσφερε πολλά παίζοντας σε 220 αγώνες (Νο 4 στη λίστα των ξένων όλων των εποχών του «Δικεφάλου») και πετυχαίνοντας 16 γκολ. Σπάνιοι αριθμοί για έναν αριστερό μπακ-χαφ, που αγαπήθηκε από το ασπρόμαυρο κοινό.
ΛΕΟ ΜΑΤΟΣ
Ο Λέο Μάτος μπήκε στη ζωή των φίλων του ΠΑΟΚ το Μάιο του 2016 όταν ήρθε «ινκόγκνιτο» στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο μακριά από τα φώτα και τις κάμερες. Αργότερα το συμβόλαιο επεκτάθηκε για άλλα δύο χρόνια μέχρι που ήρθε η στιγμή του αποχαιρετισμού, μετά από 168 αγώνες και 26 γκολ.
Μέσα σε μια γεμάτη από έντονες στιγμές τετραετία, πασπαλισμένη από τίτλους και πολλά (για ένα δεξιό μπακ) γκολ, ο «El Loco» δικαιωματικά ανήκει στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν και τίμησαν δεόντως την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Το όνομά του, αν μη τι άλλο, συγκαταλέγεται στην κορυφαία ενδεκάδα των ξένων ποδοσφαιριστών που πέρασαν από την Τούμπα, εκεί όπου έζησε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του.
ZΟΣΕ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ
Το όνομά του υπήρχε από το 2015 σε περίοπτη θέση στην «transfer list» του «Δικεφάλου, όμως, το κόστος της μεταγραφής του ξέφευγε αρκετά, γι’ αυτό και οι πρώτες κρούσεις έπεσαν στο κενό. Ο Μαουρίσιο επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στη Ζενίτ, αλλά οι σκάουτερ των «ασπρόμαυρων» δεν έσβησαν το όνομά του από τη μεταγραφική λίστα τους.
Ο ΠΑΟΚ τον προσέγγισε εκ νέου όταν έμαθε ότι έμεινε ελεύθερος από τη ρωσική ομάδα, αλλά στις πρώτες συζητήσεις ο Βραζιλιάνος ζητούσε «τον ουρανό με τ’ άστρα»! Ο αποκλεισμός-σοκ από την Έστερσουντ έκανε τον Ιβάν Σαββίδη ακόμα πιο αποφασιστικό ως προς την προοπτική της ποιοτικής ενίσχυσης της ομάδας με στόχο, πλέον, τους εγχώριους τίτλους. Κάπως έτσι ήρθε στην Ελλάδα το 2017, τις τελευταίες μέρες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, με το όνομά του να φιγουράρει για μεγάλο διάστημα στο Top-3 των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ. Καθιερώθηκε από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και αγαπήθηκε από την πλειοψηφία του κόσμου, συμβάλλοντας με 92 συμμετοχές (9 γκολ, 4 ασίστ) στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και δύο κυπέλλων.
ΛΙΓΟΙ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ
Mετά τον Νέτο Γκουερίνο, ο επόμενος Βραζιλιάνος που αγωνίστηκε με τα «ασπρόμαυρα», ήταν ο Λουίς Φερνάντο. Κλασικό «δεκάρι», με κάποια παραπανίσια κιλάκια, έμεινε μόλις ένα χρόνο στην ομάδα, παρών στα δύο ιστορικά ματς με τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Σε 23 παιχνίδια σημείωσε 5 γκολ, με τους παλαιότερους ΠΑΟΚτσήδες να τον θυμούνται για την καταπληκτική εμφάνιση και τα δύο γκολ που πέτυχε εναντίον του Ηρακλή, τον Σεπτέμβριο του 1988.
Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα έμεινε επίσης ένα χρόνο (2001-2022) πριν εμφανιστεί απ’ το… πουθενά το δίδυμο Πιά και Ίντιο. Μόνον ο δεύτερος έμεινε για να αγωνιστεί σε μόλις 5 ματς στο δεύτερο μισό της σεζόν 2006-07 μέχρι να λυθεί το συμβόλαιό του. Ο Ρεϊνάλντο Ριβελίνο Zαντόζο Πιά δεν ξέχασε τις κακές του συνήθειες όταν ήρθε στην Ελλάδα και έτσι δεν πρόλαβε να φορέσει τη φανέλα του «Δικεφάλου» σε επίσημο παιχνίδι, παρά μόνο σε κάποιες προπονήσεις. Πρόλαβε, πάντως, να αφήσει το στίγμα του στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη, όταν μετά από ξενύχτι συνελήφθη από την αστυνομία και διαπιστώθηκε πως κυκλοφορούσε οδηγώντας υπό την επήρρεια αλκοόλ.
Απογοητευτικό ήταν και το εξάμηνο (2011-12) του Λεονάρντο στην Τούμπα. Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ έπαιξε ένα μόλις παιχνίδι (Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 1-0) πριν επιστρέψει στην πατρίδα του.
ΕΙΧΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΗ
Το καλοκαίρι του 2007 ο ΠΑΟΚ έφερε στη Θεσσαλονίκη δύο Βραζιλιάνους, τον Άλαν και τον Μπαϊάνο. Δύο περιπτώσεις που εμφανίστηκαν στις τελευταίες εβδομάδες της διοίκησης Βεζυρτζή, συζητήθηκαν πολύ, αλλά πρόσφεραν λίγο. Υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας πριν την έναρξη ενός φιλικού με τον Πανσερραϊκό και παρουσιαζόντουσαν ως «οι δύο ταλαντούχοι από την περιοχή Παρανά της Βραζιλίας».
Ο Άλαν Ροντρίγκο Άαλ υπέγραψε διετές συμβόλαιο και ο Μπαϊάνο Ατζενάλντο ντε Τζέζους ένα χρόνο περισσότερο, τελικά και ο μόνος που αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν, πρώτη της διοίκησης Ζαγοράκη, συμμετέχοντας σε 20 συνολικά παιχνίδια. Ο Άλαν, κεντρικός αμυντικός, είχε απογοητευτική παρουσία στην προετοιμασία της ομάδας στη Γερμανία και έλυσε το συμβόλαιό του πριν αρχίσει επίσημα η σεζόν.
Οι ελπίδες στο πρόσωπο του Μάρκος Αντόνιο (16 συμ., 1 γκολ) ήταν πολλές, ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ανάγκασε τον Βραζιλιάνο στόπερ να λύσει το συμβόλαιο του και να επιστρέψει στην Πορτογαλία.
Πολύ μικρή προσφορά (11 συμ. 1ασίστ) είχε ο Κριστιάνο Μοράες, που έπαθε ρίξη χιαστών, ο Ετό το πάλεψε και έμεινε σχεδόν μια τριετία (69 συμ., 6 ασίστ), πέρασαν και… δεν ακούμπησαν οι Ζουλιάνο Σπαντάσιο (7 συμ., 1 γκολ) και ο Ματέους Βιβιάν (11 συμ.) κάτι ανάλογο ισχύει και για τους Ζάιρο Νασιμέντο (22 συμ., 2 γκολ) και Αζεβέδο (7 συμ., 1 ασίστ).
πηγή: FORZA