Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Θοδωρής Ζαγοράκης αναφέρθηκε στην Ολιστική Μελέτη στην έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ που είναι σε εξέλιξη. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης την χαρακτήρισε «κάπως αυστηρή» αλλά «έχει και πολλά κομμάτια που είναι για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Κρίσιμη ημέρα για την Ολιστική Μελέτη της UEFA για την ΕΠΟ που συζητείται στην έκτακτη ΓΣ της Ομοσπονδίας που είναι σε εξέλιξη.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας θέλει να περάσει χωρίς αλλαγές στο Καταστατικό και σε διαφορετική περίπτωση προτείνει οικονομικό εμπάργκο, ενώ οικονομικές κυρώσεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει προαναγγείλει και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης χαρακτήρισε την Ολιστική Μελέτη «κάπως αυστηρή» αλλά «έχει και πολλά κομμάτια που είναι για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Η ομιλία του Θοδωρή Ζαγοράκη.
«Έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με UEFA , FIFA , ελληνική κυβέρνηση. Το έχω μεταφέρει ότι δεν είμαι πρόεδρος Ενωσης για να μπορώ να γνωρίζω τα πραγματικά προβλήματα ενώσεων, έχω πάρει θέση για την ολιστική μελέτη αλλά θεωρώ ότι οι πρόεδροι των ΕΠΣ είναι οι κατάλληλοι που θα αναλύσουν τα θέματα, να σας πουν που διαφωνούν.
Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Η ολιστική μελέτη είναι κάπως αυστηρή θα έλεγα αλλά έχει και πολλά κομμάτια που είναι για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το καταστατικό και η Ολιστική Μελέτη είναι εισήγηση αλλά μετά από συζητήσεις αρκετά θέματα είναι σε κουβέντα για να λυθούν. Μας διαβεβαίωσαν ότι όλες οι Ενώσεις θα έχουν από μια ψήφο. Αυτό χρειάζεται να συζητάμε, έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Για το ΔΣ θα ισχύουν από το 2024».
Δημητρίου: «Εκεί διαφωνούμε…»
Ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου αναφέρθηκε στα άρθρα της Ολιστικής Μελέτης όπου υπάρχει διαφωνία.
«Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε δύο τηλεδιασκέψεις, μια με Αυγενάκη και μια με ΟΥΕΦΑ έπειτα από αίτημα της ΟΥΕΦΑ. Το καταστατικό έχει 83 άρθρα και η Εκτελεστική διαφωνεί σε 4-5 άρθρα.
Το άρθρο 10 αναφέρεται στη δημιουργία νέων Ενώσεων, προτείνει 4-5 νέες Ενώσεις, εκεί που διαφωνούμε είναι στη δημιουργία Ένωσης διαιτητών, είμαστε αντίθετοι.
Το άρθρο 22 αναφέρεται στους ψήφους Ενώσεων. Όλες οι ΕΠΣ έχουν από μια ψήφο. Στην πλειονότητα των Νέων ΕΠΣ η ΟΥΕΦΑ θέλει 2 ψήφους σε αυτές τις Ενώσεις. Πως είναι δυνατόν να έρχεται η UEFA και να επιβάλει σε αυτές τις νέες Ενώσεις δύο ψήφους, η Ένωση Άμμου, Διαιτητών, Προπονητών. Είμαστε πλήρη αντίθετοι σε αυτό το άρθρο. Στη Σούπερ Λίγκα 2 προτείνει έξι ψήφους κι εμείς προτείνουμε μια.
Το άρθρο 33 αναφέρεται στο ΔΣ της ΕΠΟ που αποτελείται από 17 μέλη. Η UEFA προτείνει να μειωθούν τα μέλη των Ενώσεων και προτείνει να τοποθετηθεί μια γυναίκα για την οποία από το 2024 δεν έχουμε αντίρρηση. Επίσης, να μειωθεί ένα μέλος και να μπει ένα μέλος από Διαιτησία. Εμείς προτείνουμε να μπει ένα μέλος της ΚΕΔ χωρίς δικαίωμα ψήφου, να αναφέρει τα προβλήματα και η ΕΠΟ να αποφασίζει.
Στο άρθρο 47 με τον ερχομό των ξένων στην ΚΕΔ έπαψε να εγκρίνεται από την ΕΠΟ ο Κανονισμός Διαιτησίας. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε λόγο. Θέλουμε η οποιαδήποτε τροποποίηση να έχει λόγο και η ΕΠΟ.
Στο άρθρο 53, Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Η UEFA θέλει να παίρνει αποφάσεις η Επιτροπή και να μη δίνει αναφορά στην ΕΠΟ. Η απόφαση της Ομοσπονδίας είναι να έχει εισηγητικό χαρακτήρα και την απόφαση να την παίρνει η ΕΠΟ.
Στο άρθρο 55 για τον Εκτελεστικό Διευθυντή η UEFA προτείνει να διοικεί την ΕΠΟ χωρίς να δίνει λόγο. Η απόφαση της ΕΠΟ είναι οι αποφάσεις του να εγκρίνονται από τον πρόεδρο. Πρέπει την τελική απόφαση να την παίρνει ο πρόεδρος.
Το άρθρο 82 λέει ότι αν υπάρχει παραίτηση ή έκπτωση μέλους της ΕΠΟ, να μπει τώρα μια γυναίκα ενώ η ΕΠΟ λέει να μπει το 2024 και να μπει τώρα ο αναπληρωματικός που έχει προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές. Η UEFA λέει, τώρα, η μία να είναι γυναίκα και ο άλλος διαιτητής.
Η UEFA δήλωσε ότι αν δεν περάσει η Ολιστική Μελέτη ως έχει θα κάνει οικονομικό εμπάργκο στην ΕΠΟ, το ίδιο δήλωσε και ο Αυγενάκης για τις παροχές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο από το Στοίχημα».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου, είπε μεταξύ άλλων. «Πιστεύω ότι με την ΟΥΕΦΑ θα υπάρξει μια καλύτερη προσέγγιση, όμως η στάση του Αυγενάκη ήταν ξεκάθαρη ότι ο νόμος δεν αλλάζει. Υπάρχουν πράγματα στο νόμο που ο κοινός πολίτης δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα».