Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ξεκίνησαν σήμερα με την τελετή έναρξης και πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής για να τιμήσουν όσους έχασαν τη μάχη από την Covid-19.
Εχοντας το πνεύμα της ιαπωνικής παράδοσης, παρουσίασαν ξύλινα Ολυμπιακά δαχτυλίδια, συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964. Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής των Αγώνων χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν έξαρση. Ακόμη και η τελετή έναρξης, συνήθως μια σκηνή γεμάτη με διασημότητες, ήταν σιωπηλή, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους που παρευρέθηκαν, με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.
Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.
Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.
Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο πριν καθίσουν κοινωνικά απομακρυσμένοι.
Οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο.
Τα δαχτυλίδια φτιάχθηκαν από ξυλεία από δέντρα που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν από το Τόκιο.
Η παράσταση της ένωσης των δαχτυλιδιών ξεκίνησε με το “Kiyari Uta”, ένα παραδοσιακό τραγούδι εργασίας που τραγουδούσαν εδώ και αιώνες εργάτες.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.
Η τελετή έναρξης γίνεται χωρίς τη συνήθη μαζική χορογραφία, τεράστια σχήματα από χορευτές, ηθοποιούς και φώτα που σχετίζονται με παλιές γιορτές.
Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών βρίσκεται στην παρέλαση των ομάδων, με πολλούς να σχεδιάζουν να πετάξουν λίγο πριν από τους Αγώνες τους και να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.
Συμμετέχουν μόνο 15 παγκόσμιοι ηγέτες, μαζί με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος θα ανοίξει επίσημα τους Αγώνες όπως έκανε ο παππούς του Χιροχίτο το 1964. Μαζί του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζολ Μπάιντεν.
Πρώτη στη σκηνή του Εθνικού σταδίου του Τόκιο, μπήκε –όπως παραδοσιακά συμβαίνει- η Ελλάδα, έχοντας σημαιοφόρους τους Ολυμπιονίκες Αννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως είναι ήδη γνωστό, άλλαξε τους κανόνες και ζήτησε από κάθε έθνος να επιλέξει δύο σημαιοφόρους, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την ισότητα των φύλων στους Αγώνες του Τόκιο.
Πίσω από την Ελλάδα, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά ακολούθησε η ομάδα των Προσφύγων και στη συνέχεια η παρέλαση συνεχίζεται με βάση τα ονόματα των χωρών στην ιαπωνική γλώσσα, προτού ολοκληρώσει η Ιαπωνία, πριν από την οποία θα εμφανιστούν ΗΠΑ και Γαλλία, οι χώρες που θα υποδεχθούν τους δύο επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι πρώτες ελληνικές συμμετοχές
Κορυφαία ονόματα του ελληνικού αθλητισμού θα βρεθούν στους αγωνιστικούς χώρους του Τόκιο, λίγες ώρες μετά την Τελετή Έναρξης. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Μαρία Σάκκαρη, η ‘Άννα Ντουντουνάκη, οι Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου, ο Απόστολος Παπαστάμος, ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης θα διεκδικήσουν το ολυμπιακό όνειρό τους.
Την αρχή για τα ελληνικά χρώματα θα κάνουν οι Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου στη δίκωπο (02.30 – 04.30). Οι νεαρές πρωταθλήτριες βρίσκονται σε πολύ κατάσταση αλλά οι θα βρουν απέναντί τους δυνατά ζευγάρια από ΗΠΑ, Ρουμανία, Ιταλία και Καναδά. Απευθείας στους ημιτελικούς θα περάσουν τα τρία πρώτα πληρώματα.
Στις 05.00 θα αρχίσει την προσπάθεια της η Μαρία Σάκκαρη. θα αντιμετωπίσει την Ανέτ Κονταβέιτ από την Εσθονία και, εάν συνεχίσει, τη νικήτρια της αναμέτρησης Στογιάνοβιτς – Χιμπίνο. Την ίδια ώρα θα αγωνιστεί ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης στην ποδηλασία δρόμου.
Στις 8.30 θα αρχίσουν οι αγώνες του δεύτερου ομίλου της ενόργανης γυμναστικής. Σε αυτόν τον όμιλο μετέχει ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος θα προσπαθήσει να εκτελέσει ένα σταθερό πρόγραμμα για να περάσει στον τελικό των κρίκων. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για την προσεχή Δευτέρα.
Λίγη ώρα αργότερα (09.00) θα ξεκινήσει η προσπάθεια του Παναγιώτη Γκιώνη απέναντι στον Σέρβο Ζολτ Πέτε, στον πρώτο γύρο του ατομικού στο πινγκ πονγκ. «Θέλω να βγάλω αυτό που μπορώ, μία πολύ καλή απόδοση και να απολαύσω και αυτή τη συμμετοχή μου. Έχω δουλέψει πολύ, έχω μεγάλη εμπειρία κι αν κάνω καλή αρχή όλα μπορούν να γίνουν μετά. Θέλω πολύ ένα καλό πλασάρισμα γιατί ίσως είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες για μένα», δήλωσε ο Παναγιώτης Γκιώνης.
Το μεσημέρι, σειρά θα πάρουν οι κολυμβητές. Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 13.00 με τα 400μ. μεικτής ομαδικής. Ο πρώτος από ελληνικής πλευράς που θα μπει στην πισίνα θα είναι ο Απόστολος Παπαστάμος (13.13). Θα ακολουθήσουν τα 100μ. πεταλούδας με την Άννα Ντουντουνάκη (19.35).