ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΓΑΤΙΔΗΣ
Ο Ράζβαν Λουτσέσκου χτίζει τον νέο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία. Ο Ρουμάνος τεχνικός μετά από 12 ημέρες προετοιμασίας μίλησε στο INPAOK κάνοντας ένα πρώτο… ταμείο για όσα έχουν γίνει έως σήμερα.
Ο 52χρονος προπονητής στη συνέντευξη του κάνει αναφορά στο μεταγραφικό κομμάτι, σε όσα έχουν αλλάξει στον ίδιο, αλλά και στον παίκτη που τον έκανε να αλλάξει τελείως άποψη για αυτόν.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για το θέμα του Τζιοβίνκο, τις μεταγραφές που έχουν γίνει έως τώρα, αλλά και τους λόγους που τον έκαναν να γυρίσει πίσω στον ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά όσα είπε ο Ράζβαν Λουτσέσκου:
Αυτό που έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι η μεγάλη του επιθυμία για να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το νταμπλ. Το τονίζει συνεχώς. Είναι κάτι στοχευμένο το γεγονός πως το λέει συνεχώς;
«Ναι είναι κομμάτι της στρατηγικής, επειδή πρέπει να μάθουν ότι είναι εδώ για να παλέψουν για το πρωτάθλημα, για το Κύπελλο και για να πετύχουν τους στόχου μας. Από την άλλη πιστεύω πολύ στη δουλειά μας.
Πιστεύω στο γκρουπ των παικτών που έχω. Πιστεύω στο γκρουπ των παικτών που ήταν εδώ όταν κατακτήσαμε το νταμπλ. Περάσανε φανταστικές στιγμές και ξέρουν πως όλα είναι πιθανά όταν δουλεύουμε σωστά.
Ίσως αν ήμουν εδώ χωρίς την εμπειρία της προηγούμενης θητείας, ίσως να μην το έλεγα, ίσως να μην είχα τόση αυτοπεποίθηση. Ίσως να ήμουν πιο ισορροπημένος γιατί θα πίστευα πως αν τους το έλεγα συνεχώς θα δημιουργούσα περισσότερη πίεση. Πιστεύω πολύ στο γκρουπ που έζησε την εμπειρία του νταμπλ και ξέρουν ότι όλα είναι πιθανά όταν είμαστε όλοι μαζί».
Τι έχει αλλάξει στον ψυχισμό του, αλλά και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, καθώς πλέον κουβαλάει μια διαφορετική αύρα και δείχνει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση;
«Αλήθεια είναι αυτό. Είναι λογικό να έχω αλλάξει. Κέρδισα πολλά τα τελευταία χρόνια και κατέκτησα σημαντικούς τίτλους. Με τον ΠΑΟΚ 2 Κύπελλα και Πρωτάθλημα αήττητο. Πήγα στην Σαουδική Αραβία και κατέκτησα το Champions League Ασίας, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο και μάλιστα είχαμε κάνει ρεκόρ στη βαθμολογική συγκομιδή και στα γκολ.
Όλα αυτά με έκαναν να καταλάβω ότι όλα είναι πιθανά όταν θες κάτι πολύ και δουλεύεις με αποφασιστικότητα και όταν ως προπονητής μπορείς να μεταφέρεις αυτή την αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Έχω την αυτοπεποίθηση και τη θέληση και ξέρω πως όλοι θα με ακολουθήσουν γιατί υπάρχουν παίκτες που έχουν ζήσει αυτή τη χαρά και θα θέλουν να τη ζήσουν και οι άλλοι».
Ποιους παίκτες θεωρεί προσωπικά στοιχήματα και ποιοι έχουν βελτιωθεί έως τώρα και τον έχουν κάνει να τους δει με άλλο μάτι;
«Ένας παίκτης που δεν ήταν κομμάτι της φιλοσοφίας μου είναι ο Άντερσον Εσίτι. Ωστόσο, με έχει εντυπωσιάσει η διάθεση του να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του. Έχω δει τεράστια βελτίωση από αυτόν. Έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα χρειαστούμε ως ομάδα και τώρα προσπαθεί να παίζει όπως θέλουμε να παίζει και μας δίνει επιπλέον επιλογές.
Ένας άλλος είναι ο Μιχαηλίδης, που δουλεύει πολύ. Είναι πάντα 100% συγκεντρωμένος αναφορικά με το να μάθει νέα πράγματα που θα τον κάνουν καλύτερο.
Έχω ένα… πρόβλημα και θα είμαι ειλικρινής με εσάς. Ο Χρήστος Τζόλης είναι ταλαντούχος, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θέμα μαζί του. Χρειάζεται να αποβάλλει την πίεση που έχει και το μοναδικό που θα πρέπει να τον πιέζει είναι το να παίζει στο γήπεδο και να βελτιώνεται. Είναι πολύ νέος, στο ξεκίνημα της καριέρας του και έχει τεράστια ποιότητα.
Πάνω κάτω βλέπω αυτά που περίμενα. Το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθεί η ομάδα ως προς την νοοτροπία της και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Αυτό που έλειπε από τον ΠΑΟΚ τα 2 χρόνια αυτά είναι η αυτοπεποίθηση πως μπορεί να κερδίσει τον τίτλο.
Όσον αφορά τον Καγκάβα, είναι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής, που έπαιζε στο κορυφαίο επίπεδο. Οπότε περιμένω από αυτόν να δω βελτίωση, Ήξερα ότι ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο για αυτόν και την ομάδα σε μια κακή ατμόσφαιρα και πως δεν έπαιζε λόγω ενός τραυματισμού.
Όταν ένας παίκτης πρέπει να προσαρμοστεί και δεν έχει την αυτοπεποίθηση είναι δύσκολο για αυτόν. Ξέρω ότι με τον διαφορετικό τρόπο δουλειάς θα μας βοηθήσει με την εμπειρία του.
Ένα σχόλιο για τις νέες μεταγραφές του ΠΑΟΚ:
«Είναι παίκτες που κολλάνε στον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε και στη φιλοσοφία μας. Οπότε όλοι τους θα μας βοηθήσουν πολύ. Ο Τέιλορ είναι στα δεξιά με τον Ροντρίγκο και σε κάθε θέση χρειαζόμαστε παίκτες στο ίδιο επίπεδο. Ο Τέιλορ χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί γιατί έρχεται από ένα άλλο περιβάλλον, από μια ομάδα που έπαιζε κυρίως άμυνα και κόντρα επίθεση. Τα χαρακτηριστικά του μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα ιδιαιτέρως αν βελτιωθεί.
Όσον αφορά τον Νέλσον σας είπα ήδη πως είναι ένας παίκτης που διαβάζει σωστά το παιχνίδι, που κινείται ανάμεσα στις γραμμές, που έχει την ποιότητα να κρατήσει τη μπάλα και να ανοίξει το παιχνίδι. Είναι δυνατός και μπορεί να μας βοηθήσει. Είναι ένας παίκτης που έχει ισχυρή προσωπικότητα και ξέρει πως να τη χρησιμοποιήσει υπέρ της ομάδας.
Το ίδιο μπορώ να πω και για τον Κούρτιτς. Ο Γιασμίν ήρθε από το κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου και είναι έμπειρος, Αυτό θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί γρηγορότερα. Είναι ένας μέσος που έχει καλή κίνηση στο γήπεδο, είναι δυναμικός και θα προσαρμοστεί εύκολα στον τρόπο παιχνιδιού μας. Είναι… για την «βρώμικη» δουλειά, με την καλή έννοια. Νομίζω ότι δεν είχαμε τέτοιου είδους παίκτες. Ίσως τέτοιος να είναι ο Σβαμπ. Έχουν βελτιώσει αρκετά την ποιότητα του γκρουπ».
Αν το πρότυπο του φετινού ΠΑΟΚ θα είναι η εθνική Ιταλίας που δεν είχε κάποιον σταρ, αλλά… έλαμπε ως σταρ το γκρουπ;
«Πάντα είναι έτσι στο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες που κερδίζουν είναι τα αστέρια. Ακόμα και στη Μπαρτσελόνα, ο Μέσι ήταν ο πιο ποιοτικός παίκτης, αλλά έπαιζε για την ομάδα και με την ομάδα. Η Μπάγερν κατέκτησε το Champions League ως ομάδας και με την ποιότητα των παικτών βέβαια.
Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League και το πρωτάθλημα όντας πάνω από όλα ομάδα και κάνοντας κάθε ποιοτικό παίκτη να παίζει για την ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τη Μάντσεστερ Σίτι, που παρά το γεγονός πως δεν έχει κερδίσει Champions League είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, αλλά το ποδόσφαιρο που παράγουν και οι τίτλοι τους στην Αγγλία δείχνουν το επίπεδο τους.
Οπότε ναι, πιστεύω πως ένας οργανισμός όπως είναι μια δεμένη ομάδα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παικτών. Αν όμως ένας παίκτης δεν παίζει για την ομάδα, αλλά για τον εαυτό του δεν θα κερδίσει τίποτα.
Για το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει τεχνικό διευθυντή:
«Όλες οι ομάδες έχουν τεχνικό διευθυντή. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ μας. Ο ιδιοκτήτης, η Μαρία, οι αντιπρόεδροι, το τμήμα σκάουτινγκ, όλοι αρχίζουμε να έχουμε έναν καλό και δυνατό δεσμό. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά αυτό μας βοηθά να χτίζουμε μια καλή ατμόσφαιρα για τους παίκτες. Έτσι κερδίσαμε όσα κερδίσαμε πριν 2 χρόνια. Έχοντας δυνατούς δεσμούς όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και με όσους ήταν γύρω μας».
Για τους Τζιοβίνκο, Ρεμπότσο, τη διαχείριση του Μπίσεσβαρ και αν θέλει εξτρέμ:
«Κοιτάξτε. Δουλεύουμε ως εξής. Συζητάμε με το τεχνικό επιτελείο μου και τη διοίκηση για το τι χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να βελτιώσουμε το γκρουπ και μετά υπάρχει επικοινωνία με το τμήμα σκάουτινγκ.
Το τμήμα σκάουτινγκ μας προτείνει παίκτες, τους αναλύουμε και πηγαίνουμε για την πρώτη επιλογή, τη δεύτερη, την τέταρτη, Μετά εξαρτάται από το οικονομικό κομμάτι. Αν σε μια στιγμή υπάρχει κάποια ειδική περίπτωση παίκτη και πραγματικά τον χρειάζομαι, τότε το ζητάω και παλεύω για αυτόν και εξηγώ τους λόγους που θέλω ειδικά αυτόν.
Τώρα για τον Τζιοβίνκο έχω πει ότι είναι φανταστικός παίκτης. Δούλεψα μαζί του, κερδίσαμε τα πάντα μαζί. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να φύγει από την Αλ Χιλάλ και να επιστρέψει στην Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Για τον Ρεμπότσο, θα δούμε.
Για τον Μπίσεσβαρ μπορούμε να μιλάμε για ώρες. Είναι ένας φανταστικός παίκτης που τον εμπιστεύομαι. Ξέρω ότι χρειάζεται ειδική διαχείριση. Είναι ένας παίκτης και μια προσωπικότητα που του αρέσει να νιώθεις σημαντικός και να του συμπεριφέρεσαι ως σημαντικό μέλος του γκρουπ και να τον πιέζεις ταυτόχρονα, Όταν έχει υποστήριξη δίνει τα πάντα. Είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα. Είναι ένας παίκτης που όταν η ομάδα δεν πάει καλά, μπορεί να ξεμπλοκάρει τα παιχνίδια. Για τα εξτρέμ θα δούμε».
Αν έχει καταλήξει για τον λόγο που ο ΠΑΟΚ δεν έκανε καλή πορεία στην Ευρώπη:
«Αρχικά η απογοήτευση για τη μη πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Στην αρχή ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα καταφέρουμε, αλλά βήμα βήμα το πιστεύαμε. Αποκλείσαμε τις Βασιλεία και Σπαρτάκ, Πήραμε καλό αποτέλεσμα στη Λισαβώνα και είχαμε πολλές ελπίδες. Όταν όμως χάσαμε το παιχνίδι εντός έδρας χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχολογίας μας αναφορικά με την Ευρώπη και η συγκέντρωση μας πήγε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Επίσης, ναι μπορώ να σας πω ότι είχαμε μια στρατηγική που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση στο πρωτάθλημα και είχαμε το Europa League σε δεύτερη μοίρα, αφού γνωρίζαμε πως αν περνούσαμε τον όμιλο, είτε στους 16, είτε στους 8 θα αποκλειόμασταν. Το πιο σημαντικό εκείνη την περίοδο ήταν κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια.
Οπότε η βασική ομάδα έπαιζε την Κυριακή και η… δεύτερη έπαιζε την Πέμπτη. Ακόμα και αν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε πως υπήρχαν 18-19 παίκτες που λογίζονταν ως βασικοί το μήνυμα που είχε περάσει ήταν πως εμείς ήμαστε το 2ο γκρουπ και πως αυτά τα ματς δεν είναι τόσο σημαντικά όσο του πρωταθλήματος. Το μυαλό των παικτών είχε κλειδώσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και για αυτό τελειώσαμε και αήττητοι, κάτι που είναι δύσκολο να το ξανακάνουμε εμείς ή κάποια άλλη ομάδα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας».
Τι τον έκανε να γυρίσει πίσω στον ΠΑΟΚ;
«Η απάντηση μπορεί να δοθεί είτε με πολλά λόγια, είτε με λίγα. Αλλά θεωρώ πως πιο σημαντικό ήταν η ιδέα. Ήρθα πίσω εδώ που έζησα τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής μου.
Θα σας πω ότι μου λείπει το Ριαντ, αν και είναι εντελώς διαφορετικό από τη Θεσσαλονίκη. Και εκεί έζησα φανταστικές στιγμές γιατί κέρδισα κάτι που ονειρευόμουν.
Κατέκτησα τρεις διοργανώσεις, κάτι που λίγοι στην ιστορία το έχουν καταφέρει. Συμμετείχα στο Παγκόσμιο συλλόγων. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τρομερά ποιοτικούς παίκτες. Το μόνο μέρος που με έκανε πραγματικά χαρούμενο όμως είναι η Θεσσαλονίκη».
Για τη δημιουργία του ΠΑΟΚ Β:
«Η δημιουργία της δεύτερης ομάδας είναι μια πολύ ιδέα και μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους νεαρούς παίκτες, που έχουν ταλέντο και μπορούν να βελτιωθούν παίζοντας δυναμικό ποδόσφαιρο και με ένταση. Θα πάρουν εμπειρίες και θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή ιδέα».