Στα 36 του χρόνια ο Στέλιος Μαλεζάς κάνει τα πρώτα του βήματα στην προπονητική, όντας για δεύτερη σεζόν στον πάγκο της Κ-19 του ΠΑΟΚ.
Ο προπονητής της ομάδας νέων του Δικεφάλου μιλάει στη FORZA για την επόμενη φουρνιά της ομάδας νέων, τις συνέπειες της πανδημίας, το «ζωντανό» παράδειγμα του Τζόλη και τη σχέση της ομάδας νέων με τον ΠΑΟΚ Β΄
Η φετινή Κ-19 είναι εντελώς ανανεωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Τι περιμένεις από το πρωτάθλημα;
«Η ομάδα μας έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας παικτών από κάθε άλλη στο πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τίποτα. Στόχος του ΠΑΟΚ είναι ο πρωταθλητισμός, έστω κι αν οι παίκτες μας θα παίζουν κόντρα σε, ηλικιακά, μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές. Εμείς προσπαθούμε να εξελίξουμε τους παίκτες μας, ταυτόχρονα όμως θα κυνηγάμε τη νίκη σε κάθε παιχνίδι».
Η περσινή σεζόν ήταν προβληματική για τις Ακαδημίες όλων των ομάδων εξαιτίας της πανδημίας. Εχεις διαπιστώσει να υπάρχουν, ας πούμε, κενά στην εκπαίδευση των παικτών;
«Δυστυχώς αυτές οι ηλικίες έχουν υποστεί τις περισσότερες συνέπειες από την περσινή χρονιά, τη χρονιά της καραντίνας. Οι 16χρονοι και οι 17χρονοι ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε μια κρίσιμη, μεταβατική ηλικία. Και η βελτίωσή τους έρχεται μέσα από προπονήσεις, αλλά, κυρίως, μέσα από τα παιχνίδια, μόνο που, όπως γνωρίζετε, το περσινό πρωτάθλημα ουσιαστικά δεν διεξήχθη, αφού έγιναν μόλις πέντε αγωνιστικές. Κι αυτό το γεγονός θ’ αφήσει, αναπόφευκτα, αρκετά κενά. Ελπίζουμε, πάντως, ότι αυτό δεν θα συμβεί σε τέτοιο βαθμό, που θα εμποδίσει την εξέλιξη των παικτών, όπως αυτοί θέλουν και μπορούν να την πετύχουν».
Βλέπουμε παίκτες ν’ ανεβαίνουν από την Κ-19 στην πρώτη ομάδα, φέτος είχαμε και την πώληση του Τζόλη στη Νόριτς. Είναι πράγματα που αφήνουν το αποτύπωμά τους στους παίκτες της νεότερης φουρνιάς, τα συζητάνε μεταξύ τους;
«Όλα αυτά θα πρέπει ν’ αποτελέσουν κίνητρα για όλους εμάς στην ακαδημία του ΠΑΟΚ, και για τους προπονητές, και για τους ποδοσφαιριστές. Σ΄ εμάς τους προπονητές για να βελτιώνουμε και να εξελίσσουμε τα παιδιά, που έχουμε μαζί μας. Και θα είναι πιο εύκολο να τα βελτιώνουμε, όταν ένας παίκτης καταφέρει, όχι μόνο ν’ ανέβει στην πρώτη ομάδα, αλλά και να πάρει συμμετοχές εκεί, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Τζόλη. Αλλά και για τα παιδιά είναι ευκαιρία ζωής, προκειμένου ν’ αποδείξουν, κατ’ αρχήν στους εαυτούς τους και μετά σ’ όλους τους υπόλοιπους, ότι μπορούν κι αυτοί να πετύχουν αρκετά πράγματα στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Κι αν όχι στον ΠΑΟΚ, σε κάποια ομάδα της Σούπερ Λιγκ, όπως, άλλωστε, το έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν».
Η Κ-19 του ΠΑΟΚ κερδίζει συνεχώς το πρωτάθλημα τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους πίεση στη φετινή ομάδα;
«Είναι γεγονός ότι η Κ-19 έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες. Αλλά δημιουργεί και παίκτες νικητές, παίκτες πρωταθλητές, κάτι που ο ΠΑΟΚ το χρειάζεται απόλυτα».
Ποια θα είναι η σχέση της Κ-19 με τον ΠΑΟΚ Β΄; Οι δύο ομάδες θα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία;
«Αυτό θα εξαρτηθεί, σε τελική ανάλυση, και από την πληρότητα του ρόστερ της δεύτερης ομάδας. Αν, για διάφορους λόγους, το ρόστερ του ΠΑΟΚ Β΄ παρουσιάσει ελλείψεις, τότε θα είναι δύσκολο να κατεβαίνουν παίκτες στην Κ-19. Αντίθετα, θα είναι πιο εύκολο ν’ ανεβαίνουν παίκτες στη δεύτερη ομάδα, αν έτσι το κρίνει η τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ Β΄».
Πέρσι ανέλαβες την τεχνική ηγεσία της Κ-19 στα τέλη Οκτωβρίου και αμέσως μετά διακόπηκε το πρωτάθλημα. Θα χαρακτηρίζατε τη φετινή ως πρώτη ‘κανονική’ σεζόν ως προπονητής;
«Πέρσι ήμουν για αρκετό καιρό, αλλά, βέβαια, για πολλούς μήνες δεν είχαμε παιχνίδια λόγω καραντίνας. Aν βάλουμε τους οχτώ μήνες της περσινής σεζόν και τον ένα-ενάμιση μήνα της καλοκαιρινής προετοιμασίας, για μένα προσωπικά είναι ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο αποκτώ πολύτιμες εμπειρίες, βελτιώνομαι, μαθαίνω από τα λάθη μου. Σε κάθε περίπτωση, η σεζόν που αρχίζει, θ΄ αποτελέσει ένα διαρκές μάθημα και για μένα».
Εκτός από παίκτες, η Κ-19 αναδεικνύει παίκτες και για την πρώτη ομάδα. Το είδαμε με τις περιπτώσεις των Βλάνταν Ιβιτς και Πάμπλο Γκαρσία, δύο πρώην συμπαικτών σου. Μπορεί να είσαι ο… επόμενος;
«Αυτό που κοιτάω τώρα είναι να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι, τόσο με τη βοήθεια των συνεργατών μου στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας νέων, όσο και των ποδοσφαιριστών μου. Αυτό που με ρωτάτε είναι κάτι πολύ μακρινό, κάτι που δεν ξέρουμε αν θα συμβεί και ποτέ. Ο δικός μου στόχος είναι διαρκώς να βελτιώνομαι και ν’ αντιμετωπίζω κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι ως ένα βήμα για την περαιτέρω εξέλιξή μου».
Ποιες είναι οι επιρροές σου από προπονητές, με τους οποίους συνεργάστηκες ως ποδοσφαιριστής;
«Υπήρξα τυχερός στην καριέρα μου γιατί δούλεψα με πολύ καλούς προπονητές, όπως ήταν οι Σάντος, Λουτσέσκου, Χάβος, αλλά και ο Ιβιτς, με τον οποίο ήμουν και συμπαίκτης. Βέβαια, όπως κάθε άνθρωπος, έτσι κι αυτοί είχαν θετικά κι αρνητικά στοιχεία. Με τα δικά μου πιστεύω και την προσωπικότητά μου επιχειρώ να βλέπω και να συγκρίνω πράγματα με το δικό μου το μυαλό και, μ’ αυτόν τον τρόπο, να δημιουργώ τη δική μου προπονητική ταυτότητα».
Και με ποιο σύστημα θα δούμε φέτος την Κ-19 ν’ αγωνίζεται;
«Σίγουρα δουλεύουμε με μια τακτική φιλοσοφία, την οποία, ανάλογα με το παιχνίδι, που κάθε φορά θα έχουμε μπροστά μας και ανάλογα και με τον αντίπαλο, θα αλλάζουμε, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό. Κατά κανόνα θ’ αλλάζουμε κάποιες λεπτομέρειες, προκειμένου ν’ ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες του κάθε αγώνα. Είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά και ωφέλιμο για μένα και για τους παίκτες, που δεν μπορεί να μάθουν μία και μόνο τακτική προσέγγιση».
πηγή: FORZA