Με τις δηλώσεις του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ρουμπέν Σεμέδο κατάφερε να κάνει ένα άγαρμπο και άτσαλο φάουλ προς την ελληνική κοινωνία…
Ψάχνοντας την έννοια της λέξης «δικηγόρος», δίπλα στο λήμμα βρίσκουμε τον εξής ορισμό: δικηγόρος ονομάζεται ο νομικός, ο οποίος αναλαμβάνει να παρέχει νομικές συμβουλές σε κάποιον ή να τον εκπροσωπήσει ενώπιον δικαστηρίου, έναντι αμοιβής.
Αυτό το τελευταίο, κρατήστε το. Η εκπροσώπηση (οφείλει να) γίνεται στο δικαστήριο, όχι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στα μικρόφωνα. Κι όταν αυτά βρίσκονται μπροστά του, στον δημόσιο λόγο του, ένας δικηγόρος οφείλει να είναι ακόμα πιο προσεκτικός, απευθύνεται σε μία ολόκληρη κοινωνία, τα μηνύματα που περνάει είναι πανίσχυρα.
Για την περιβόητη υπόθεση του Ρουμπέν Σεμέδο, θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Προς το παρόν υπάρχει μία καταγγελία μιας 17χρονος για ομαδικό βιασμό και το τεκμήριο αθωότητας που έχει κάθε κατηγορούμενος, μέχρι η δικαιοσύνη να αποφανθεί τελεσίδικα.
Στο μεσοδιάστημα όμως, υπάρχει και κάτι άλλο, που απαιτεί λεπτότητα και σεβασμό. Η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Κι εκεί είδαμε έναν συνήγορο υπεράσπισης με παντελή έλλειψη κοινωνικής ευθύνης.
Η δουλειά του δικηγόρου είναι να παρέχει νομικές συμβουλές, ώστε να επιτύχει την αθώωση ή την μικρότερη ποινή για τον «πελάτη» του. Συγχρόνως όμως, η δράση του θα πρέπει να έχει έναν ηθικό κώδικα, μία κοινωνική αίσθηση.
Σε μία περίοδο που η Ελλάδα συγκλονίζεται με μαζικές υποθέσεις από γυναικοκτονίες, βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις, ο συνήγορος του Ρουμπέν Σεμέδο στις δημόσιες δηλώσεις του στις κάμερες (προσοχή, έχει σημασία αυτό), προσπάθησε να αντιστρέψει τους όρους του παιχνιδιού: να… θυματοποιήσει τον πελάτη του και να κατηγορήσει εμμέσως την καταγγέλουσα: «αν τη δείτε και εσείς θα μου πείτε αν μοιάζει με 17 ή 23-24 ετών. Πρόκειται για μία παρέα που ήταν μαζί επί 15 ώρες, είναι αδιανόητο να καταγγέλθηκαν αυτά»!
Αλήθεια, αυτό είναι το θέμα; Αν ήταν 17 ή 23-24 ετών, ΕΦΟΣΟΝ αποδειχθεί ότι υπάρχει ομαδικός βιασμός;
Αλήθεια, τι σημασία έχει το πως ήταν ντυμένη, το που βρισκόταν, το αν ήπιε αλκοόλ, το αν βρέθηκε σε μία παρέα ανδρών, σε μία καταγγελία περί ομαδικού βιασμού;
Ναι, νομικά μπορεί να στέκει ένας τέτοιος συλλογισμός, μπορεί να επιφέρει μία διαφοροποίηση της ποινής, αν αποδειχθεί, αλλά αλήθεια πόσο χρήσιμή είναι μία τέτοια δημόσια τοποθέτηση, που προσφέρει ξέπλυμα, άλλοθι, ρητορική σε νοσηρά μυαλά που ορέγονται ανάλογες επιθέσεις;
Θα μπορούσε απλά να πει ότι ο πελάτης του αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ότι πρόκειται για σκευωρία. Ότι η αλήθεια θα λάμψει στο δικαστήριο. Τέτοια κλισέ υπάρχουν πολλά. Γιατί όμως να προσπαθήσει να «ξεπλύνει» με τέτοιο τρόπο ανάλογες πρακτικές;
Ο δημόσιος λόγος είναι σίδερο πυρωμένο, απαιτεί ευθύνη και τον σεβασμό σε έναν κώδικα ηθικής που ξεπερνάει τις δικαστικές αίθουσες και απλώνεται σε όλη την κοινωνία.
Ακόμα κι αν αποδειχθεί στο δικαστήριο η αθωότητα του πελάτη του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ρουμπέν Σεμέδο έκανε (ηθελημένα ή όχι) ένα άγαρμπο, άτσαλο, αντιαθλητικό φάουλ.
πηγή: sdna.gr