Το ιδιαιτέρως σημαντικό έργο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα λίγο περισσότερα από τέσσερα χρόνια λειτουργίας της (ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017) παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση από τους ακαδημαϊκούς της Έδρας, Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και Θεοδόση Κυριακίδη.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κ. Ιβάν Σαββίδης ο οποίος εξέφρασε το καθολικό αίτημα του ποντιακού ελληνισμού ώστε η ελληνική Πολιτεία να δημιουργήσει κρατικές θέσεις στην απολύτως πετυχημένη στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευρυνθούν οι δυνατότητές, όπως να μπορεί να διοργανώσει και μεταπτυχιακό τμήμα.
Παράλληλα, η λειτουργία της Έδρας καθώς και του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης», όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης.
Ο ίδιος ζήτησε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών να μετουσιωθούν σε πόλο έλξης, ώστε γύρω από αυτά να ενωθεί ο ποντιακός ελληνισμός, τόνισε ότι το αρχείο και των δύο φορέων πρέπει να περάσουν σε ψηφιακή μορφή και σημείωσε ότι δεν πρέπει να σταματήσουν να διοργανώνονται συνέδρια για το θέμα της Γενοκτονίας, στα οποία να περιλαμβάνεται όλος ο ελληνισμός της Ανατολής.
«Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών έχουν δικαιολογήσει το δικαίωμά τους για μακροχρόνια λειτουργία. Επιλέξαμε να τα δημιουργήσουμε στην Ελλάδα, σε ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια των Βαλκανίων και στη Θεσσαλονίκη, όπου ζουν πολλοί Πόντοι. Πρέπει να είναι τέτοιοι οι ρυθμοί μας, ώστε να συμπληρώσουμε αυτά που δεν έγιναν στο παρελθόν, στα 100 χρόνια που μοιάζαμε… νυσταγμένοι. Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα και τώρα το λόγο έχει η Πολιτεία. Να γίνει η Πολιτεία ο εντολέας έρευνας των θεμάτων του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό θα γίνει με το άνοιγμα κρατικών θέσεων. Όχι επειδή εμείς δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε, αλλά για να εξυψώσουμε το στάτους τους και να διευρύνουμε τις δυνατότητές τους. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε, σαν να ζητιανεύουμε. Είμαστε στη χώρα μας, είμαστε φορολογούμενοι πολίτες, έχουμε τα δικαιώματά μας», σημείωσε ο Ιβάν Σαββίδης.
Παράλληλα, ο διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και επικεφαλής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στα τέσσερα ακαδημαϊκά χρόνια λειτουργίας της Έδρας και μέχρι τον περασμένο Ιούνιο παρακολούθησαν τα μαθήματά της συνολικά 2.481 προπτυχιακοί φοιτητές.
«Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών διαθέτει δική της σελίδα στο facebook, newsletter με το οποίο ανακοινώνουμε τις δράσεις μας κάθε εξάμηνο και κανάλι στο youtube όπου παρουσιάζουμε ενδιαφέροντα βίντεο, παραγωγές και ντοκιμαντέρ, που λειτουργούν ως διαδικτυακά μαθήματα. Ο αριθμός των 2.481 προπτυχιακών φοιτητών που παρακολούθησαν τα μαθήματά μας, είναι πολύ μεγάλος. Όλοι τους εξοικειώθηκαν με τις πηγές και πήραν μέρος σε εργασίες, ενώ πριν από τον κορονοϊό κάναμε και αποστολές. Όπως αυτήν στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελάς, σε αυτό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, αλλά στο αρχείο του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης που συντηρεί με μεγάλες δυσκολίες η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας. Παράλληλα, κάναμε και διάφορες επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτήν στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπου οι φοιτητές είδαν το Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου. Επίσης, έγιναν διάφορες συνεντεύξεις με προσωπικότητες και σεμινάρια», ανέφερε ο κ. Χατζηκυριακίδης.
Ο ίδιος ζήτησε να δημιουργηθούν και κρατικές θέσεις στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών, αφού σήμερα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης», αφού διαφορετικά δεν υπάρχει η δυνατότητα, βάσει νόμου, να στηρίξει μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
«Το προπτυχιακό τμήμα μας πηγαίνει πολύ καλά, ωστόσο, σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου θα βοηθούσαν, για να δυναμώσει η φωνή μας. Η σχολή χρηματοδοτείται από ιδιώτη και άρα υπάρχει νομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στηρίξουμε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Μας λένε τα παιδιά να παρακολουθήσουμε τις εργασίες τους και τους απαντάμε ότι δεν μπορούμε βάσει νόμου», τόνισε ο κ. Χατζηκυριακίδης.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι στόχος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, σε συνεργασία με υπουργεία, τη διασπορά κτλ. και υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ για διδασκαλία του ελληνισμού του Πόντου
«Πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό»
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας, Θεοδόσης Κυριακίδης, το έτερο ακαδημαϊκό μέλος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, ο οποίος σημείωσε ότι το τμήμα διαθέτει πολύ σημαντικά για την έρευνα βιβλία και αρχειακό υλικό, τα οποία αποκτήθηκαν με χρήματα του Ιβάν Σαββίδη και με δωρεές πολιτών, εκδοτών και ακαδημαϊκών – φίλων της Έδρας.
«Έχουμε πάρα πολύ καλή και εξειδικευμένη βιβλιοθήκη και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό. Επίσης, η κ. Άννα Θεοφυλάκτου μας δώρισε το πολύ σημαντικό φωτογραφικό της αρχείο και βίντεό της, ενώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μας μεταφέρθηκε το Αρχείο Μαύρης Θάλασσας. Κάναμε πολλά συνέδρια, με πιο σημαντικό αυτό για τη Γενοκτονία, με τη συμμετοχή αφρόκρεμας γενοκτολόγων σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο κ. Κυριακίδης.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι η Έδρα Ποντιακών Σπουδών έχει συνεργαστεί για συνέδρια και εκδηλώσεις με την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και συμμετείχε σε συνέδρια του εξωτερικού, όπως σε ένα της Τραπεζούντας.
«Παράλληλα, έγιναν ακαδημαϊκές συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ σε συνεργασία με την το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κάναμε παραγωγή για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Παράλληλα, έχουμε συνεργασία με Πόντιους των ΗΠΑ, συμμετέχουμε σε συλλογικούς τόμους με άρθρα για τον ποντιακό ελληνισμό και φροντίσαμε να δημιουργήσουμε ή να συμμετάσχουμε σε τηλεοπτικές παραγωγές για τον ποντιακό ελληνισμό, όπως στο OPEN, στην TV100, στο Cosmote History και αλλού. Τέλος, γράψαμε και το κείμενο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στην ιστοσελίδα του αρμένικου μουσείου», τόνισε ο κ. Κυριακίδης.
Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών
Από την πλευρά της η ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, ανέφερε ότι το Κέντρο ιδρύθηκε τον Μάιο του 2019, δηλαδή, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πολύπλευρό έργο. Ωστόσο, συμμετείχε με φυσική παρουσία σε συνέδρια και εκδηλώσεις. «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών και οφείλουμε πολλά στον πρύτανη, ο οποίος μας παραχώρησε χώρος το κτίριο διοίκησης», είπε η κ. Ξανθοπούλου – Κυριακού.
Υπέρ της δημιουργίας κρατικών θέσεων στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι υπόλοιποι ομιλητές της εκδήλωσης. Το λόγο πήραν ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα της ιστορίας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, το μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Γεωργία Χαριτίδου, η πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, Ανέστης Οσιπίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Καζακστάν, κ. Ιορδανίδης, ο πρόεδρος της παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Μικράς Ασίας και Πόντου, Γιώργος Μαυρόπουλος, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Λυσαρίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, Παναγιώτης Στεφανίδης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Κοζάνης, Κώστας Σανίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακής Νεολαίας, Άλκης Αναστασιάδης.
«Πολύτιμη η συνεργασία μας με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών»
Στην διαδικτυακή εκδήλωση ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο οποίος χαρακτήρισε ως πολύτιμη τη συνεργασία του Ιδρύματος με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως αυτήν που εκπληρώνει τα όνειρα εκατό χρόνων του ποντιακού ελληνισμού. «Το Ίδρυμα της Βουλής έχει ήδη κάνει πρόγραμμα για τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σε αυτό η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και ο επικεφαλής της, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, είναι από τους πιο πολύτιμους συνεργάτες μας», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.