Όπως όλα δείχνουν, ο Ζοσέ Μπότο θα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ. Ο 55χρονος Πορτογάλος με τη… βαριά από ονόματα και επαφές ατζέντα, αλλά και ένας mastermind των μεταγραφών έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει τον Δικέφαλο να χτίσει μια ομάδα πρωταθλήτισμου.
Ο πρώην Chief Scout των Μπενφίκα και Σάχταρ Ντόνετσκ, είναι… ειδικός στο να ξεχωρίζει ποδοσφαιριστές πριν καν κάνουν το… ξεπέταγμα τους, όπως λένε όσοι τον έχουν ζήσει.
Πώς όμως το κάνει αυτό; Ποιο είναι το μυστικό του; «Προσπαθώ να βάζω τον παίκτη ως μονάδα στο μυαλό μου. Δεν κοιτάω το τακτικό κομμάτι συνήθως δεν με ενδιαφέρει. Προσπαθώ να σπάσω το γήπεδο στους χώρους κίνησης του παίκτη που εξετάζω. Αναλύω τι μπορεί να δώσει στην ομάδα μου ο ποδοσφαιριστής που παρακολουθώ και ποια μπορεί να είναι εξέλιξη του.
Κοιτάς τα πάντα, ακόμα και πως αντιδρά στην παραμικρή εντολή του προπονητή. Πρέπει να κάνει ένα ψυχολογικό προφίλ του παίκτη μέσα στο γήπεδο», έχει πει παλαιότερα.
Ίσως να ακούγεται υπερβολικό, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι καταλαβαίνει το ταλέντο ενός ποδοσφαιριστή από το περπάτημα. Επίσης σημαντικό για αυτόν είναι ο παίκτης να έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης.
«Μπορείς να καταλάβεις πολλά για έναν παίκτη ακόμα και από το περπάτημα του!
Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ή και αθλητές κινούνται σα… ρομπότ. Ωστόσο, αν παρατηρήσεις αυτούς με το περισσότερο ταλέντο θα παρατηρήσεις ότι έχουν διαφορετικό περπάτημα, έχουν μια άλλη αύρα γύρω τους. Βέβαια, δεν τους αγοράζουμε επειδή περπατούν διαφορετικά!
Προσπαθείς κατά τη διάρκεια του αγώνα να δεις τι… σχέση έχει με τη μπάλα, το πως καταλαβαίνει και επεξεργάζεται το παιχνίδι σε συνθήκες πίεσης. Θες στο γήπεδο έναν έξυπνο παίκτη, που καταλαβαίνει τις κινήσεις των συμπαικτών, αλλά κυρίως των αντιπάλων. Για εμένα παίζουν ρόλο διαφορετικά πράγματα από τους περισσότερους σκάουτ», έλεγε σε συνέδριο σκάουτινγκ στην Πορτογαλία.
Ενδεικτικά είναι τα ονόματα που ακολουθούν, τα οποία απέκτησε η Μπενφίκα στα χρόνια που ο Μποτό θήτευσε στην ομάδα ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα στον τομέα του σκαόυτινγκ:
Ρομπέρτο (Από Ατλέτικο Μαδρίτης)
Νικολάς Γκαϊτάν (Από Μπόκα Τζούνιορς)
Άξελ Βίτσελ (Από Σταντάρ Λιέγης)
Εζεκιέλ Γκαράι (Από Ρεάλ Μαδρίτης)
Νεμάνια Μάτιτς (Από Τσέλσι)
Αντρέ Αλμέιδα (Από Λέιρα)
Όλα Τζον (Από Τβέντε)
Εντουάρντο Τοτό Σάλβιο (Από Ατλέτικο Μαδρίτης)
Βίκτορ Λίντελεφ (Από Βαστεράς)
Αντρέ Γκόμες (Από ακαδημίες)
Πίτσι (Από Ατλέτικο Μαδρίτης)
Λαζάρ Μάρκοβιτς (Από Παρτιζάν)
Ταλίσκα (Από Μπαχία)
Ελισέου (Από Μάλαγα)
Ραούλ Χιμένεθ (Από Ατλέτικο Μαδρίτης)
Αλεχάντρο Γκριμάλντο (Από Μπαρτσελόνα)
Ρενάτο Σάντσες (Από ακαδημίες)
Νέλσον Σεμέδο (Από ακαδημίες)
Ράφα Σίλβα (Από Μπράγκα)
Φράνκο Κέρβι (Από Ροσάριο)
Αντρέ Καρίγιο (Από Σπόρτινγκ)
Ρουμπέν Ντίας (Από ακαδημίες)
Επίσης και στη Σαχτάρ πραγματοποίησε πετυχημένες μεταγραφές:
Τετέ (Από Γκρέμιο)
Φερνάντο (Από Παλμέιρας)
Πεντρίνιο (Από Μπενφίκα)
Μαρλόν (Από Σασουόλο)
Λασίνα Τραορέ (Από Άγιαξ)