ΟΣΦΠ: Μέχρι και υποβιβασμός για απειλές-εκφοβισμούς

Τι λένε οι νόμοι για όσα ισχυρίστηκε ο Σεμέδο

Στο έλεος της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον ο Ολυμπιακός που έχει γλιτώσει στο παρελθόν για όλες τις καταγγελίες από ουδέτερους ή αντιπάλους αλλά βρίσκεται για πρώτη φορά να κινδυνεύει μέχρι και με αφαιρέσεις βαθμών από καταγγελία δικού του παίκτη!

Ο Ρούμπεν Σεμέδο κατήγγειλε απίστευτες καταστάσεις, σε συνέντευξη του σε ραδιόφωνο της χώρας του, κάνοντας λόγο για επίθεση και απειλές από παράγοντες του Ολυμπιακού πριν από μία εβδομάδα, χωρίς να αποκλείει το γεγονός να συνδέονται και με την επίθεση που δέχθηκε από τρεις κουκουλοφόρους, πριν από λίγα 24ωρα.

Καταστάσεις πρωτόγνωρες που αν μη τι άλλο θα δυσφιμήσουν το ποδόσφαιρο της χώρας μας, εντός και εκτός των τειχών και θα αποτελέσουν αντικείμενο αρνητικών σχολίων ενώ παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες περί απειλών εμπίπτουν στους πειθαρχικούς κανονισμούς και αποτελούν κίνδυνο για τον Ολυμπιακό ενώ οι ποινές που προβλέπονται φτάνουν μέχρι και τον υποβιβασμό ή την αφαίρεση βαθμών.

Τα δε, πειθαρχικά όργανα, η Επιτροπή Δεοντολογίας ή και η Πειθαρχική Επιτροπή, μπορούν να παρέμβουν είτε αυτεπάγγελτα, είτε έπειτα από καταγγελία του ποδοσφαιριστή (που θεωρητικά έχει γίνει ήδη), είτε έπειτα από δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα.

Οι απειλές και ο Πειθαρχικός Κώδικας

Στο άρθρο 19 του Πειθαρχικού Κώδικα περί «Απειλών ή εκφοβισμών» υπάρχει μια σημαντική αλλαγή από το προηγούμενο καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο για την υπαίτια ομάδα προβλέπει μέχρι και υποβιβασμό (!),έχει εφαρμογή ακόμη και αν η απειλή ή ο εκφοβισμός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ.

«Το αδίκημα του παρόντος άρθρου τιμωρούνται ακόμα κι αν δεν έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ενός αγώνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο άρθρο στο οποίο σημειώνεται ότι… «Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές ή με άλλο άμεσο ή έμμεσο τρόπο, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) Ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο έως πέντε (5) έτη.

Ως εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο θεωρείται κάθε πρόσωπο που έχει οποιαδήποτε ιδιότητα εξ αυτών που προβλέπονται στο καταστατικό, στους κανονισμούς και στις προκηρύξεις της ΕΠΟ, των διοργανωτριών αρχών και των Ε.Π.Σ. καθώς και κάθε πρόσωπο που ανήκει στα όργανα ή σε υπηρεσίες αυτών με οποιαδήποτε σχέση.

Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος: α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β. αφαίρεσης βαθμών και γ. υποβιβασμού ομάδας».

Ο Κώδικας Δεοντολογίας

Τα όσα σοκαριστικά συνέβησαν εις βάρος του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού εμπίπτουν και στον Κώδικα Δεοντολογίας αφού όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο 1, Άρθρο 1 αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού «ο παρών Κώδικας καλύπτει τη γενικότερη συμπεριφορά εντός του οργανωμένου ποδοσφαίρου, ανεξάρτητα από το αν σχετίζεται ή όχι με τις ενέργειες εντός των αγωνιστικών χώρων», δεν περιορίζεται δηλαδή στο πλαίσιο ενός αγώνα.

Στο άρθρο 18 τονίζεται ότι η Επιτροπή πρέπει να ενημερώνεται για παραβάσεις του Κώδικα και ότι «κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας, τα πρόσωπα που υπάγονται στον παρόντα Κώδικα οφείλουν να συνεισφέρουν στην αποσαφήνιση των γεγονότων μίας υπόθεσης ή στην αποσαφήνιση πιθανών παραβάσεων…».

Το άρθρο 23 «Προστασία της σωματικής και πνευματικής ακεραιότητας» κάνει λόγο για σεβασμό στη σωματική και πνευματική ακεραιότητα. «Τα πρόσωπα που υπάγονται στον παρόντα Κώδικα σέβονται την σωματική και πνευματική ακεραιότητα των λοιπών εμπλεκομένων στον χώρο του ποδοσφαίρου. Διασφαλίζουν ότι τα ατομικά δικαιώματα κάθε προσώπου με το οποίο έρχονται σε επικοινωνία και επηρεάζεται από τις πράξεις τους προστατεύονται, γίνονται σεβαστά και διαφυλάσσονται» τονίζεται.

Το άρθρο 24 απαγορεύει την παρενόχληση. «Απαγορεύεται η παρενόχληση. Ως παρενόχληση νοείται η συστηματική εχθρική και επαναλαμβανόμενη πράξη σημαντικής διάρκειας, η οποία αποσκοπεί στην απομόνωση ή στην απομάκρυνση ενός προσώπου και που επηρεάζει την αξιοπρέπεια του».

Μέχρι και υποβιβασμός

Στην ενότητα 2 «Πειθαρχικές Ποινές», στο άρθρο 6, αναφέρει τις ποινές για τις παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας που μπορεί να είναι ακόμη και υποβιβασμός ή αφαίρεση βαθμών.

«Οι παραβάσεις του παρόντος Κώδικα από πρόσωπα που υπόκεινται σε αυτόν, τιμωρούνται με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες ποινές: α) προειδοποίηση, β) επίπληξη, γ) χρηματική ποινή, δ) επιστροφή των τροπαίων/ δώρων ή χρηματικών ποσών, ε) αγωνιστικό αποκλεισμό, στ) απαγόρευση εισόδου στα αποδυτήρια και/ή στον πάγκο των αναπληρωματικών, ζ) απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο ή στον αγωνιστικό χώρο, η) απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, θ) υποβιβασμός, ι) αφαίρεση βαθμών».

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Αυτό το Κύπελλο, το είχανε ταγμένο…

Γ.Σ. στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ!

Ακολουθεί τον… Ολυμπιακό ο Άρης

Ο αποχαιρετισμός του Goldkeeper (video)

Εθνική με δύο «ασπρόμαυρες»!

Φερέιρα: «Στον ΠΑΟΚ έγινα καλύτερος»

Βαρέλα: «Για τον πατέρα μου, Ράζβαν…»

«Ρώσος» ο Ίβιτς;

Βαρέλα: «Ευχαριστώ, δεν το περίμενα!»

Αποφασίζει για Γκαρσία ο Μπότο

Δεν υπάρχει σωτηρία!

Στο «σφυρί» ο Νεϊμάρ

Ο απολογισμός του Τζόλη στη Νόριτς

SL: Στην οκτάδα Άκπομ και Πασχαλάκης

Να ενισχυθεί ποιοτικά ενόψει της νέας χρονιάς

TV με τελικό Conference League

Αυτό το Κύπελλο, το είχανε ταγμένο…

Σελούκ: «Γιατί όχι στον ΠΑΟΚ ο Τζιούμπα;»

Τέταρτος πιο ισχυρός στο ECL ο ΠΑΟΚ

Επαφή ΠΑΟΚ-Άκπομ!

Με το βλέμμα στην επόμενη σεζόν ο Ζαμπά

Τελειώνει από τη Φενέρ ο Πέλκας

Δεν έχει αφήσει το θέμα Κοτάρσκι ο ΠΑΟΚ

Κύριε Ζερβά όλα καλά στο ΟΑΚΑ;

Αυτοί που ξεχώρισαν τη φετινή σεζόν

Η αστυνομία έθεσε σε κίνδυνο ζωές ΠΑΟΚτσήδων

Ανοίγει ξανά ο φάκελος συμβόλαια

Ο Λουτσέσκου έστειλε μήνυμα αντεπίθεσης!

To ξέσπασμα μετά την κλοπή! (pics)

Δεν πέρασε καλά ο Νέσμπεργκ

Ξεχώρισαν Κούτσιας-Κωνσταντέλιας

Ποτέ δεν λες αντίο (pics)

Αν. Ζίβκοβιτς: «Τα καλύτερα έρχονται!»

«Αποζημίωση για τους θεατές του τελικού» (vid)

«Συνάντηση Μπότο- Μπεσίκτας»

Οπαδοί της Σίτι επιτέθηκαν στον Όλσεν! (videos)

Αντίδραση ΠΑΟΚ για τον τελικό-ντροπή!

Καμία ντροπή ο Αϊτόρ (video)

Δεν συμπληρώνει ούτε ενδεκάδα η Εθνική

Το… ταμείο του Πέλκα

O ευρωπαϊκός «δρόμος» και οι πιθανοί αντίπαλοι!

Ελλάς Ελλάς η χώρα της…

Μόνο ντροπή (video)

«Δεν έγινε killer ο Άκπομ»

Ο αποχαιρετισμός του Goldkeeper (video)

Βαρέλα: «Για τον πατέρα μου, Ράζβαν…»

Βαρέλα: «Ευχαριστώ, δεν το περίμενα!»

Αποφασίζει για Γκαρσία ο Μπότο

Το μεγαλύτερο όφελος της ευρωπαϊκής πορείας

SL: Στην οκτάδα Άκπομ και Πασχαλάκης

Να ενισχυθεί ποιοτικά ενόψει της νέας χρονιάς

Γ.Σ. στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ!

Εθνική με δύο «ασπρόμαυρες»!

Απέκτησε 15χρονο ταλέντο ο ΠΑΟΚ! (pic)

Αλλαγή προσέγγισης και πλάνου για τον ΠΑΟΚ

Λοβ: «Φέτος δεν είχαμε χημεία»

ΚΑΕ: «Μεγάλε ΠΑΟΚ απόψε είναι η βραδιά σου!»

Ντιλίο: «Ευχαριστώ ΠΑΟΚ και Θεσσαλονίκη!» (pic)

«Ρώσος» ο Ίβιτς;

Στο «σφυρί» ο Νεϊμάρ

Ο απολογισμός του Τζόλη στη Νόριτς

Επίσημο: Αλλάζει ιδιοκτησία η Τσέλσι

Ακολουθεί τον… Ολυμπιακό ο Άρης

Οριστικά στην Ευρώπη ο Άρης

Γιοβάνοβιτς: «Είχαμε την τύχη με το μέρος μας»

Καμία ντροπή ο Αϊτόρ (video)

Του χαρίζουν Κύπελλο και… γήπεδο!

Απίστευτες προκλήσεις από τον Αϊτόρ! (video)