Λουτσέσκου: «Κάνουμε ανασυγκρότηση στον ΠΑΟΚ»

Μια διαφορετική συνέντευξη του τεχνικού του Δικεφάλου

Μια συνέντευξη για τη ζωή του έδωσε ο Ράζβαν Λουτσέσκου που κατά τη διάρκεια αυτής αναφέρθηκε σε πτυχές της έως τώρα πορείας του που δεν ήταν γνωστές.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ μίλησε για τα βιώματα του έως τώρα και αποκάλυψε προσωπικές πληροφορίες που έως τώρα δεν ήταν γνωστές.

Αναλυτικά όσα είπε:

Θα προτιμούσες ο πατέρας σου να μην είναι διάσημος;

«Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με αυτό. Νομίζω ότι το γεγονός ότι ήταν γνωστός μου άνοιξε το δρόμο προς την επιτυχία στον χώρο του ποδοσφαίρου. Κάνω κάτι με αγάπη και πάθος. Για να είμαι ευτυχισμένος και επιτυχημένος, αυτός είναι ο τρόπος. Μου άνοιξε το δρόμο προς την επιτυχία ο πατέρας μου».

Θα προσπεράσει ο προπονητής Ράζβαν Λουτσέσκου τον Μιρτσέα Λουτσέσκου;

«Δεν το έχω στο μυαλό μου. Ανακάλυψα το τεράστιο πάθος μου για το ποδόσφαιρο μέσω του πατέρα μου. Ζω με τη σκέψη του επόμενου αγώνα, όχι με αυτό που θα μπορούσα να κάνω ή να συγκρίνω τον εαυτό μου με τον πατέρα μου. Δεν θέλω καν να το ακούω. Είμαι περήφανος που ήμασταν και οι δύο επιτυχημένο».

Σε πιέζει καθόλου ο πατέρας σου;

«Πλέον… όχι. Με έχει πιέσει πολύ ειδικά στην εφηβεία και μετά στην αρχή της καριέρας μου ως παίκτης και αργότερα ως προπονητής. Απλώς προσπαθούσα να εκμεταλλευτώ αυτό που είχα, αυτή την σχέση με τον πατέρα μου, αλλά ήταν λιγότερο διασκεδαστικό όταν με πίεζε. Τώρα τα θυμάμαι και χαμογελάω, αλλά έχω περάσει από πολλές απογοητεύσεις».

Πόσο δύσκολα είναι τα λόγια ενός πατέρα;

«Τα λόγια σίγουρα είναι πια δυνατά από τις… παλάμες. Παραμένουν βαθιά ενσωματωμένα στη μνήμη τα λόγια, αλλά είναι εκείνες οι λέξεις που προκαλούν και θετικές σκέψεις. Αντίθετα οι παλάμες είναι τραύματα και συχνά παράγουν αρνητικά αποτελέσματα».

Φοβάσαι τους σεισμούς;

«Όχι! Το έχω συνηθίσει και δεν το αντιλαμβάνομαι καν στην Ελλάδα. Η ιστορία του σεισμού του 1977 σημάδεψε τη ζωή μου. Αναγκαστήκαμε τότε να φύγουμε από το Βουκουρέστι. Ο πατέρας μου δεν ήταν παίκτης με πολλά χρήματα. Η ζημιά στο διαμέρισμα στην οδό Στιρμπέι Βόντα ήταν πολύ μεγάλη. Πήγα στην Χουνεντοάρα για να καλύψω τα έξοδα. Έζησα εκεί πέντε χρόνια. Μου έδωσε η οικογένεια μου την ευκαιρία να ζήσω μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, κάτι που δεν μπορούσα να έχω στο Βουκουρέστι. Είχα κι εγώ μια ευκαιρία μέσα σε όλη αυτή την τρέλα εκείνης της εποχής».

Έχεις κατασκόπους στα αποδυτήρια;

«Και ναι και όχι! Ανάλογα το πώς εννοεί κανείς την… κατασκοπεία. Έχω τους βοηθούς μου, τους υπεύθυνους στην ομάδα που διατηρούν επαφή με συγκεκριμένους παίκτες. Κάποιοι παίκτες δεν είναι ειλικρινείς και προσπαθούν να λειτουργούν διαφορετικά από αυτό που νιώθουν. Πρέπει να μάθω για να λύσω το πρόβλημα και να φτάσω στην ψυχή τους. Για να τον καθησυχάσω ή να τον προκαλέσω. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η επίτευξη μιας ομαδικής ενότητας στα αποδυτήρια».

Έχει προσπαθήσει ποτέ κανείς να σας εξαγοράσει;

«Μια φορά κι έναν καιρό, ναι! Αλλά σίγουρα από εμένα, η απάντηση ήταν όχι! Δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω και δεν θα το έκανα ποτέ! Ήμουν 24-25 χρονών και δεν ήθελα καν να το συζητήσω και είναι σαν να μην το έχω ακούσει!»

Διάλεξες μια γυναίκα που μοιάζει στη μητέρα σου;

«Είναι τελείως διαφορετικές! Έχω πει στη γυναίκα μου ότι μάλλον την αγαπάω τόσο πολύ γιατί μου πρόσφερε στην πραγματικότητα 30 συζύγους σε μια! Είναι μια πολλαπλή προσωπικότητα. Παίζει περισσότερους ρόλους, αλλάζει φυσιογνωμία. Είναι απίστευτο. Έχουν περάσει 31 χρόνια σταθερής… αδρεναλίνης. Είναι πολύ συναρπαστικό και δύσκολο».

Τι σου έμαθε η μητέρα σου;

«Το να αγαπάς! Που είναι και το πιο σημαντικό. Με έμαθε να σέβομαι, να συμπονώ τους ανθρώπους και να τους βοηθάω. Έχω και ένα παράπονο να κάνω. Δεν με έμαθε να λέω όχι και να αρνούμαι όταν πρέπει, και μου είναι δύσκολο να πάρω μια απόφαση γιατί ξέρω ότι θα πληγώσω τον άλλον. Μου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα μέσα μου όλο αυτό».

Ο μπαμπάς σου σε άφησε να κερδίσεις στο Σαχτάρ-Ραπίντ;

«Ο παρατηρητής της UEFA μας κάλεσε και τους δύο και μας είπε ότι υπάρχουν πολλά στοιχήματα για τη νίκη της Σαχτάρ. Αυτή η ήττα έκανε τη Σαχτάρ να πέσει στη δεύτερη θέση και να συναντήσει μια ομάδα του Champions League και στη συνέχεια έχασε από τη Λιλ. Μάλλον θα είχαν διαφορετική ευρωπαϊκή πορεία αν νικούσαν τη Ραπίντ…  Δεν μιλήσαμε μετά το παιχνίδι για έναν μήνα. Δεν με άφησε να κερδίσω! Δεν έχει καμία σχέση με αυτό».

Πώς σε ενθαρρύνει η γυναίκα σου όταν χάνεις;

«Μου λέει ότι είμαι ο καλύτερος. Ειδικά τώρα που χάσαμε τα τρία τελευταία παιχνίδια. Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις και επιχειρούμε μια ανασυγκρότηση. Η γυναίκα μου πάντα μου θυμίζει τα θετικά πράγματα όταν τρέμω».

Τι γούρια έχετε;

«Το γκρι σκουφάκι άλλαξε χρώμα και είναι μαύρο. Μου το έδωσε η γυναίκα μου. Το γκρι ήταν από τη μητέρα μου, αλλά το 2019 το έδωσα σε ένα 11χρονο κορίτσι με τους γονείς του στο αεροδρόμιο όταν μου ζήτησαν ένα αναμνηστικό. Υπάρχουν ιστορίες, κολλάμε σε αυτές. Προσπαθείς να κάνεις τα πάντα για να πείσεις τον εαυτό σου, γιατί το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο. Δεσμεύεσαι με αυτό το αντικείμενο σαν να εξαρτάται το αποτέλεσμα από αυτό».

Σας λείπει η ιδέα να προπονήσετε ξανά ομάδα στην Ρουμανία;

«Οποιαδήποτε απάντηση δεν θα είναι εντάξει! Είμαι ειλικρινής κάθε φορά και σου λέω ότι δεν μου λείπει. Νιώθω καλά εκεί που βρίσκομαι και θέλω να δουλεύω στο εξωτερικό όσο περισσότερο γίνεται. Έχω φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο και θα ήταν δύσκολο για μένα να επιστρέψω στη Ρουμανία γιατί θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω».

Θα ήθελες ο γιος σου να παίξει ποδόσφαιρο;

«Όχι! Ξέρω πόσα βάσανα και δυσκολίες υπήρξαν για μένα. Θα ήταν πέντε φορές πιο δύσκολο για αυτόν με τον πατέρα και τον παππού του. Αν ένιωθα ποτέ ότι είχε πάθος για το ποδόσφαιρο, θα τον είχα πιέσει. Ο πατέρας μου επέμενε γιατί ήθελε τη συνέχιση της παράδοσης της οικογένειας Λουτσέσκου στο ποδόσφαιρο. Ο Ματέι είχε τη Μαριλού, τη μητέρα του που δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και μεγάλωσε σε άλλο περιβάλλον. Επηρεάστηκε κι έτσι έμεινε σπίτι και σπούδασε».

Πώς συμφιλιώνεται ο Ράζβαν Λουτσέσκου με τη γυναίκα του;

«Δίνοντάς της την ελευθερία να κάνει αυτό που νιώθει. Αν έχει νεύρα ή θέλει να φύγει από το σπίτι, να κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει μια σύγκρουση μαζί μου. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας και αυτό έρχεται με τον καιρό. Δεν είναι πολύ απλό. Το πρώτο μέρος της ιστορίας μας ήταν νεανικός ενθουσιασμός, μετά επήλθε η ηρεμία και ακολούθησε μια πιο δύσκολη περίοδος. Ο σεβασμός μεγάλωσε και η σχέση βάθυνε. Αγαπάμε ο ένας τον άλλον πολύ!»

Για το χαρτζιλίκι που έπαιρνε ως παιδί: «Οι γονείς μου με χάιδευαν. Δεν είχα ελλείψεις, δεν με αρνήθηκαν. Είναι αλήθεια ότι ο πατέρας μου, όντας λιγότερο αναμεμειγμένος στη ζωή μου, ένιωθε υποχρεωμένος να με ευχαριστήσει ή να μην μου πει όχι σε τίποτα. Αυτή που ήταν πραγματικά πίσω του ήταν η μητέρα μου. Στα 14 μου επέτρεπαν να πάω με ταξί, αν είχα αργήσει στην προπόνηση».

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Αυτό το Κύπελλο, το είχανε ταγμένο…

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις του ο ΠΑΟΚ!

«Ενδιαφέρον Ολυμπιακού για Πέλκα»

Γ.Σ. στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ!

Ακολουθεί τον… Ολυμπιακό ο Άρης

Ο αποχαιρετισμός του Goldkeeper (video)

Εθνική με δύο «ασπρόμαυρες»!

Φερέιρα: «Στον ΠΑΟΚ έγινα καλύτερος»

Βαρέλα: «Για τον πατέρα μου, Ράζβαν…»

«Ρώσος» ο Ίβιτς;

Βαρέλα: «Ευχαριστώ, δεν το περίμενα!»

Αποφασίζει για Γκαρσία ο Μπότο

Δεν υπάρχει σωτηρία!

Στο «σφυρί» ο Νεϊμάρ

Ο απολογισμός του Τζόλη στη Νόριτς

SL: Στην οκτάδα Άκπομ και Πασχαλάκης

Να ενισχυθεί ποιοτικά ενόψει της νέας χρονιάς

Αυτό το Κύπελλο, το είχανε ταγμένο…

Σελούκ: «Γιατί όχι στον ΠΑΟΚ ο Τζιούμπα;»

Τέταρτος πιο ισχυρός στο ECL ο ΠΑΟΚ

Επαφή ΠΑΟΚ-Άκπομ!

Με το βλέμμα στην επόμενη σεζόν ο Ζαμπά

Τελειώνει από τη Φενέρ ο Πέλκας

Δεν έχει αφήσει το θέμα Κοτάρσκι ο ΠΑΟΚ

Αυτοί που ξεχώρισαν τη φετινή σεζόν

Η αστυνομία έθεσε σε κίνδυνο ζωές ΠΑΟΚτσήδων

Ανοίγει ξανά ο φάκελος συμβόλαια

Ο Λουτσέσκου έστειλε μήνυμα αντεπίθεσης!

To ξέσπασμα μετά την κλοπή! (pics)

Δεν πέρασε καλά ο Νέσμπεργκ

Ξεχώρισαν Κούτσιας-Κωνσταντέλιας

Ποτέ δεν λες αντίο (pics)

Αν. Ζίβκοβιτς: «Τα καλύτερα έρχονται!»

«Αποζημίωση για τους θεατές του τελικού» (vid)

«Συνάντηση Μπότο- Μπεσίκτας»

Οπαδοί της Σίτι επιτέθηκαν στον Όλσεν! (videos)

Αντίδραση ΠΑΟΚ για τον τελικό-ντροπή!

Καμία ντροπή ο Αϊτόρ (video)

Δεν συμπληρώνει ούτε ενδεκάδα η Εθνική

Το… ταμείο του Πέλκα

O ευρωπαϊκός «δρόμος» και οι πιθανοί αντίπαλοι!

Ελλάς Ελλάς η χώρα της…

«Δεν έγινε killer ο Άκπομ»

Μόνο ντροπή (video)

Έκανε το επόμενο βήμα ο Λύρατζης!

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις του ο ΠΑΟΚ!

Ο αποχαιρετισμός του Goldkeeper (video)

Βαρέλα: «Για τον πατέρα μου, Ράζβαν…»

Βαρέλα: «Ευχαριστώ, δεν το περίμενα!»

Αποφασίζει για Γκαρσία ο Μπότο

Το μεγαλύτερο όφελος της ευρωπαϊκής πορείας

SL: Στην οκτάδα Άκπομ και Πασχαλάκης

Γ.Σ. στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ!

Εθνική με δύο «ασπρόμαυρες»!

Απέκτησε 15χρονο ταλέντο ο ΠΑΟΚ! (pic)

Αλλαγή προσέγγισης και πλάνου για τον ΠΑΟΚ

Λοβ: «Φέτος δεν είχαμε χημεία»

ΚΑΕ: «Μεγάλε ΠΑΟΚ απόψε είναι η βραδιά σου!»

Ντιλίο: «Ευχαριστώ ΠΑΟΚ και Θεσσαλονίκη!» (pic)

«Ρώσος» ο Ίβιτς;

Στο «σφυρί» ο Νεϊμάρ

Ο απολογισμός του Τζόλη στη Νόριτς

Επίσημο: Αλλάζει ιδιοκτησία η Τσέλσι

«Ενδιαφέρον Ολυμπιακού για Πέλκα»

Ακολουθεί τον… Ολυμπιακό ο Άρης

Οριστικά στην Ευρώπη ο Άρης

Γιοβάνοβιτς: «Είχαμε την τύχη με το μέρος μας»

Καμία ντροπή ο Αϊτόρ (video)

Του χαρίζουν Κύπελλο και… γήπεδο!