Οι μεταγραφές παικτών πάντα εμπεριέχουν ρίσκο για τις ομάδες, μικρότερο ή μεγαλύτερο κατά περίπτωση. Πόσο μάλλον όταν αυτές γίνονται στα μισά της σεζόν, σε περίοδο, δηλαδή, που όλα γίνονται υπό πίεση χρόνου και η δεξαμενή παικτών, από την οποία μπορούν ν’ αντλήσουν «υλικό», είναι αναγκαστικά περιορισμένη. Μοιραία, λοιπόν, το ποσοστό επιτυχίας δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.
Είτε ως ελεύθεροι, είτε ως δανεικοί, είτε ακόμη και με μεταγραφή, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παίκτες, που αποκτήθηκαν από τον ΠΑΟΚ στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου χωρίς να… δικαιολογήσουν το λόγο της άφιξής τους στην Τούμπα.
Αναλαμβάνοντας ο Μπάγεβιτς το τιμόνι του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2000, ζήτησε την απόκτηση τερματοφύλακα. H επιλογή έγινε στο πρόσωπο του δίμετρου Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι, η οποία, όμως αποδείχτηκε… ατυχής. Απόκτημα από τη Λέγκια Βαρσοβίας, παρέμεινε κάτοικος Τούμπας μόλις για ένα χρόνο (στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2000-01 αγωνίστηκε μόνο σε ματς κυπέλλου), συνεχίζοντας ως δανεικός στη Σλασκ. Πριν κλείσει την καριέρα του στην Πολωνία, είχε περάσει και από Σκωτία (Νταντί, Χιμπέρνιαν), Αγγλία (Πρέστον), Ισραήλ (Ασντόντ) και Σλοβακία (Ντουνάισκα).
Στην ίδια μεταγραφική περίοδο είχε αποκτηθεί κι ο Θενγκότ Αμαεφούλε, προερχόμενος από την πολωνική Οκέτσιε. Ο Νιγηριανός επιθετικός έμεινε στον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο καταγράφοντας εννέα συμμετοχές, χωρίς να βρει δίχτυα.
Ποιός, αλήθεια, θυμάται τον Μάριαν Ζέμαν; Στα τέλη Ιανουαρίου του 2002, ο Σλοβάκος κεντρικός αμυντικός δέχονταν να παίξει στον ΠΑΟΚ λαμβάνοντας μόνο μισθούς και πριμ, θέλοντας να… επενδύσει ενόψει της σεζόν που ακολουθούσε. Όντας δανεικός από τη Βίτεσε, δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ντούσαν Μπάγεβιτς (τέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα) και στο τέλος της περιόδου αναχωρούσε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Πορτογαλία και την Μπέιρα Μαρ.
Ιδιαίτερη ήταν η περίπτωση του 33χρονου Βραζιλιάνου Πιά, ο οποίος στις 18 Ιανουαρίου 2007 είχε υπογράψει εξάμηνο συμβόλαιο συνεργασίας, αλλά στις 9 Φεβρουαρίου αποτελούσε ήδη παρελθόν. Τι μεσολάβησε; Ο λατινοαμερικάνος «πιάστηκε» να οδηγεί μεθυσμένος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και να παραβιάζει τρεις φωτεινούς σηματοδότες, πριν καταφέρει η τροχαία να τον ακινητοποιήσει στα χωράφια της Θέρμης, μετά από καταδίωξη!
Μόλις τέσσερις παρουσίες στην ενδεκάδα κατέγραψε ο Βιορέλ Φρούνζα, ο οποίος είχε έρθει δανεικός από την Κλουζ τον Ιανουάριο του 2008.
Μαζί με τον Φρούνζα, είχε φθάσειστην Τούμπα κι ο Γκόραν Γκάβρανσιτς, απόκτημα από την Ντιναμό Κιέβου ο Ο Σέρβος στόπερ έκανε ντεμπούτο στο παιχνίδι με τον Άρη (3-0), αλλά εκείνη ήταν μία από τις μόλις επτά παρουσίες του στην ενδεκάδα.
H συμφωνία με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τη μετακόμιση του Αραούχο Έτο από την κροατική πρωτεύουσα στη Θεσσαλονίκη οριστικοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011. Φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, ο Βραζιλιάνος αμυντικός έπαιξε για μια σεζόν στο Αζερμπαϊτζάν με την Μπακού, όπου ολοκλήρωσε και την καριέρα του.
Στις πρώτες προπονήσεις της χρονιάς του 2012 ο Λάζλο Μπόλονι δοκίμαζε τον Φρεντερίκ Νιμανί, που ανήκε στη Μονακό. Ο Γάλλος (με καταγωγή από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία) επιθετικός φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε δεκατέσσερα παιχνίδια, πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ (στο 2-0 κόντρα στη Δόξα Δράμας).
Ο Χέντβιγκες Μαντούρο ήρθε με περγαμηνές τον Ιανουάριο του 2014, αλλά στην πράξη η επιλογή στο πρόσωπό του αποδείχτηκε αποτυχημένη. Στην Τούμπα…άντεξε για ενάμισι χρόνο, διάστημα στο οποίο έπαιξε σε 33 αγώνες.
Στις 31 Ιανουαρίου 2014 ανακοινώθηκε ο δανεισμός του Ντάνι Χούσεν από τον Αγιαξ. Σε τελική ανάλυση, ούτε αυτός κατάφερε ν’ αφήσει το προσωπικό του στίγμα στην Τούμπα.
Τον Ιανουάριο του 2018 είχε αποκτηθεί ο Τιμπό Μουλέν ως ο αντί-Τσίμιροτ. Η συνέχεια με το Γάλλο μέσο είναι γνωστή, όσο και… πικρή για τους «ασπρόμαυρους». Μεταγραφή από τη Λέγκια Βαρσοβίας, είχε υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ διάρκειας τριών χρόνων. Ο Μουλέν κατέγραψε τρεις ολιγόλεπτες συμμετοχές, μέχρι που ακολούθησε το δρόμο του δανεισμού. Eδώ και ένα χρόνο αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Ρουμανίας με την ομάδα της Κλιντσένι.
Στην ίδια μεταγραφική περίοδο είχε αποκτηθεί-δανεικός από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ-κι ο Μάρσιο Αζεβέδο. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός έπαιξε σε τέσσερα ματς (βασικός μόνο στην εντός έδρας νίκη με 2-1 επί της Ξάνθης), αποχωρώντας στο τέλος της σεζόν από την Ελλάδα.
Ο ΧΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ…ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ
Τέσσερις από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, που πανηγύρισαν το πρωτάθλημα της σεζόν 1984-85, είχαν αποκτηθεί στα μέσα εκείνης της περιόδου. Ο Λάκης Στεργιούδας είχε έρθει από την ΑΕΚ, ο Μπάμπης Σπανοσωτηρόπουλος από την Παναχαϊκή, ο Νίκος Λιάκος από τον ΠΑΣ Γιάννινα και ο Μιχάλης Ιορδανίδης από τον Μακεδονικό. Μόνο ο τελευταίος μακροημέρευσε στο Δικέφαλο (τέσσερα χρόνια), έστω κι αν δεν καθιερώθηκε ως βασικός. Ο Σπανοσωτηρόπουλος παρέμεινε για έξι μήνες, ο Στεργιούδας για δυόμιση χρόνια κι ο Λιάκος για ενάμισι χρόνο.
Όσο για τον Νορβηγός Κίετιλ Όσβαλντ, υπήρξε ο πρώτος ξένος που μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ μεσούσης της σεζόν (Δεκέμβριος 1988). Ο Νορβηγός μέσος παρέμεινε στην Τούμπα μόλις για ένα χρόνο.
Τρία χρόνια αργότερα, ο Βαγγέλης Καλογερόπουλος είχε επιλεγεί για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή. Προερχόμενος από τη Λάρισα (είχε παίξει προηγουμένως σε Καλαμάτα, Πανσερραϊκό, Ολυμπιακό και Ιωνικό), παρέμεινε στον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο, πετυχαίνοντας μόλις δύο γκολ. Φεύγοντας από την Τούμπα, πήγε στο Λεβαδειακό, όπου και τερμάτισε την καριέρα του.
Ο Γκόραν Άλεξιτς αποκτήθηκε το Δεκέμβριο του 1995, όντας (μαζί με τον συμπατριώτη του Μίροσλαβ Γιόβιτς) μία από τις τελευταίες μεταγραφικές επιλογές του Θωμά Βουλινού. Ο Σέρβος χαφ «κατάφερε» μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν να αγωνιστεί ως βασικός μόλις σ’ ένα ματς πρωταθλήματος.
Στο φινάλε της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου του 2009 είχε αποκτηθεί ο Λάμπρος Χούτος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008 είχε αγωνιστεί στον Πανιώνιο, καταγράφοντας 27 συμμετοχές και δώδεκα γκολ. Στον ΠΑΟΚ, όμως, απέτυχε, αφού σε οχτώ παρουσίες στην ενδεκάδα δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση πριν κλείσει καν τα 31 του χρόνια, και αφού είχε αγωνιστεί για μια σεζόν με την Πεσίνα στην Γ΄ κατηγορία της Ιταλίας.
Πηγή: FORZA