Το πνεύμα του ποδοσφαιρικού νομοθέτη θέλει πλέον τους αμυντικούς να μαρκάρουν με τα μάτια μέσα στην μεγάλη τους περιοχή. Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος…
Αν ένα πράγμα άφησε πίσω του, ήταν αυτές οι φωνές του σε κάθε προπόνηση: Stay on your feet! Stay on your feet!
Αν υπήρχε ένα πράγμα που σιχαινόταν στο ποδόσφαιρο -όλη η ολλανδική σχολή το σιχαίνεται- είναι τα τάκλιν. Ήθελε οι παίκτες του να αμύνονται όρθιοι.
Αν δεν πετύχεις την μπάλα, η κάρτα είναι σίγουρη. Αν φας την ντρίμπλα, μέχρι να σηκωθείς, τελείωσες, την έχασες την φάση.
Έλεγε πως όταν πέφτεις χάμω για τάκλιν, χάνεις τον έλεγχο του σώματος σου. Μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Από το να κάνεις χέρι, μέχρι να τους πάρεις όλους παραμάζωμα εξαιτίας της φόρας.
Προτιμούσε από τους αμυντικούς του να «διαβάζουν» τις φάσεις και να παίρνουν μερικά βήματα πίσω για να ελέγξουν τον χώρο, παρά να ορμήσουν με τάκλιν πάνω στην μπάλα, ο Γιόσου Σαριέγκι τον οποίο εκτιμούσε πολύ για την ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια, ήταν ένας τέτοιος αμυντικός που έκανε πράξη τα «θέλω» του.
Μία δεκαετία πίσω που ο Χενκ Τεν Κάτε καθόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο κανονισμός για το χέρι (ειδικά εντός περιοχής) ήταν πολύ πιο αφηρημένος. Μιλούσε για εκούσιο και ακούσιο. Για πρόθεση. Αλήθεια, ποιος έχει πρόθεση να κάνει χέρι μέσα στην περιοχή του και να δώσει πέναλτι;
Μόνο τον Λουίς Σουάρες, ο οποίος στον περίφημο προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, απέκρουσε ως τερματοφύλακας στο 119ο λεπτό του αγώνα με την Γκάνα κι έσωσε σίγουρο γκολ, στέλνοντας το ματς στην παράταση, θυμάμαι να έκανε εκούσιο χέρι εντός περιοχής.
Ο κανονισμός για το χέρι είναι μία τραυματική ιστορία. Αλλάζει, τροποποιείται, διορθώνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Λογικό, ακόμα και άνθρωποι του ποδοσφαίρου, όπως ο Νίκος Νιόπλιας να χάνονται με τόσες αλλαγές σχεδόν κάθε καλοκαίρι.
Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και τους κανονισμούς του θα πρέπει να καταλάβει λίγο το γενικό σκεπτικό του νομοθέτη. Όλες οι τροποποιήσεις κανονισμών τα τελευταία χρόνια είχαν μία και μόνο κεντρική ιδέα: να αυξήσουν τον αριθμό των γκολ. Να κάνουν το παιχνίδι πιο θεαματικό.
Περισσότερα γκολ = μεγαλύτερο ενδιαφέρον / σασπένς.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον / σασπένς = μεγαλύτερη εμπορικότητα.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου του Σωτήρη Μήλιου με ένα κλικ ΕΔΩ…