Με εγκύκλιο του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού δίνει κατευθύνσεις στους συναδέλφους του για την αντιμετώπιση των δικογραφιών που σχετίζονται με την οπαδική βία και εφιστά την προσοχή ώστε αυτές οι υποθέσεις να μην μένουν «ορφανές». Και αυτό γιατί, η βία έχει, όπως λέει πια, μεταφερθεί εκτός γηπέδων.
Όπως επισημαίνει ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται πλέον από περισσότερους από έναν δράστες, υπενθυμίζει το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που είναι άλλωστε κακούργημα, ενώ απευθύνει σαφείς οδηγίες για την αυστηρή μεταχείριση των υπαιτίων αυτών των εγκλημάτων.
Η εγκύκλιος αποστέλλεται με αφορμή το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αλκη στη Θεσσαλονίκη, με την επισήμανση ότι οι δράστες «διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, και ναρκωτικών.
Επιπλέον, ζητά από τους εισαγγελείς με την αξιοποίηση όλων των νόμιμων μέσων να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και αν μεν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.
Επιπλέον, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, ότι δεν θα πρέπει να αναστέλλεται η ποινή τους και να μην δίνεται στους καταδικασθέντες η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Ακόμη προτείνει να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια. Για την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα, μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών ,ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.
Άλλο ένα παρακλάδι της υπόθεσης που πρέπει να ερευνηθεί σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι αυτό των «λεσχών φιλάθλων» και στις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από την παράνομη λειτουργία τους, τονίζοντας ότι όσες εξ αυτών λειτουργών χωρίς την άδεια της αστυνομικής αρχής ,οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικας. Κι΄αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο εισαγγελέας :
«Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν «ορμητήρια» των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».
Ακόμη, με παραγγελία του Αθλητικού Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ξεκίνησε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις. Αφορμή της παραγγελίας του κ.Σπυρόπουλου αποτέλεσε το περιστατικό της Θεσσαλονίκης ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εντάσσονται και οι έφοδοι σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων της πρωτεύουσας.
πηγή: ethnos.gr