Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League αριθμεί μόνο 23 χρόνια ζωής, ωστόσο γιγαντώθηκε ποδοσφαιρικά επειδή έμαθε να σκέφτεται… διαφορετικά.
Έμοιαζε με παιδάκι στο λούνα-παρκ. Κοιτούσε τα πάντα με θαυμασμό, με δέος. Τσιμπιόταν για να καταλάβει αν αυτό που ζει είναι αλήθεια ή κάποιο όνειρο: «Ουάου! Είναι κάτι που δεν τολμούσαμε να το πούμε ποτέ φωναχτά. Η Μίντιλαντ στο Champions League απέναντι στην Λίβερπουλ! Απίστευτο, ε; Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο».
Ο Ράσμους Άνκερσεν ήθελε να ρουφήξει κάθε στιγμή, να εντυπώσει μέσα του κάθε εικόνα, να γεμίσει τα πνευμόνια του με όσο περισσότερο αέρα του «Άνφιλντ» μπορούσε.
«Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Δεν είχαμε τίποτα. Δεν είχαμε λεφτά. Βρισκόμασταν στην μέση του πουθενά στην Δανία, από μία πόλη 50.000 κατοίκων που δεν είχε αθλητική παράδοση. Και να, μέσα σε 21 χρόνια έχουμε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και βρισκόμαστε εδώ ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ένα απίθανο ταξίδι. Μία απίστευτη ιστορία».
Για πολλά χρόνια, ο Τζόνι Ρούνε ένας ξυλουργός που έφτασε να έχει το δικό του εργοστάσιο ξυλείας και ένας αντιπρόσωπος της Mercedes-Benz ονόματι Στιν Χέσελ προσπαθούσαν να ενώσουν τις μοίρες της Ikast FS και της Herning Fremad με σκοπό να φτιάξουν κάτι μεγαλύτερο που θα εκπροσωπούσε επάξια την περιφέρεια της Γιουτλάνδης. Το κατάφεραν στις 6 Απριλίου του 1999 και έκτοτε η ποδοσφαιρική περπατησιά Μίντιλαντ άρχισε να χτίζει το δικό της παραμύθι.
Ο Ράσμους Άνκερσεν ήταν ο πρώτος αρχηγός της ομάδας νέων, όμως ένας φρικιαστικός τραυματισμός σε ένα από τα πρώτα του επαγγελματικά παιχνίδια, τερμάτισε πρόωρα την καριέρα του. Αργότερα επέστρεψε ως προπονητής, μα επηρέασε όλη την διαδρομή του συλλόγου, όταν το 2014 ανέλαβε ως πρόεδρος, διορισμένος από τον Μάθιου Μπένχαμ, έναν επαγγελματία τζογαδόρο, ο οποίος μέσω των advanced stats, κατάφερε να πλουτίσει από το στοίχημα, να φτιάξει την δική του πλατφόρμα στοιχηματισμού (SmartOdds) και μέσω αυτών να αγοράσει την μεγάλη του αγάπη την Μπρέντφορντ, στην οποία έκανε δώρο ένα μικρό αδερφάκι από την Δανία, ονόματι Μίντιλαντ.
Ο Άνκερσεν ήταν ήδη ένας διάσημος συγγραφές βιβλίων best-seller, όπως του «DNA of a Winner» και του «The Gold Mine Effect», προσπαθώντας να εστιάσει στο μυστικό της επιτυχίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους νικητές, τους πρωταθλητές, τους επιτυχημένους; Είναι κάποιο μυστικό συστατικό στο DNA τους, είναι θέμα νοοτροπίας, δουλειάς, τύχης ή κάτι άλλο;
Αφού ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της γης για να γνωρίζει από κοντά κάθε είδους πρωταθλητή της ζωής, αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη όλα όσα έμαθε σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν διαφορετικοί. Έπρεπε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να ψάχνουμε διαρκώς για πρωτότυπες ιδέες. Το καταφέραμε διότι ο σύλλογος δεν είχε την παραμικρή παράδοση. Ήταν ένας λευκός πίνακας. Τι κάνεις λοιπόν όταν είσαι μία ομάδα χωρίς πηγές, χωρίς λεφτά, χωρίς ιστορία; Πρέπει να βγεις από το κάδρο και να σκεφτείς διαφορετικά. Και αυτό ακριβώς κάναμε».
Ο Θεός της Μίντιλαντ είναι οι αριθμοί. Τα δεδομένα. Data. Υποδεικνύουν κάθε κίνηση σε κάθε τομέα, στις προσλήψεις στελεχών, στην προπόνηση, στις μεταγραφές, στην αξιολόγηση της απόδοσης. Οι Δανοί άρχισαν να εξερευνούν κι άλλα αθλήματα όπως το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ για να δανειστούν ότι μπορούσαν: «Προσλάβαμε ειδικούς σε κάθε τομέα. Εμπνευστήκαμε από το NFL, που έχει αμέτρητες κομπίνες σε στατικές φάσεις και προσλάβαμε τον Τόμας Γκρόνεμαρκ (σήμερα εργάζεται για την Λίβερπουλ) έναν ειδικό στις κομπίνες από τα πλάγια άουτ! Σταδιακά, δημιουργήσαμε ολόκληρο τιμ από ανθρώπους με ειδίκευση στις στατικές φάσεις, το λεγόμενο set-piece lounge. Με τις συμβουλές παικτών και προπονητών, πήγαμε την εξέλιξη αυτών των φάσεων σε άλλο επίπεδο. Ψάχναμε συνεχώς νέες ιδέες».
Βασική πηγή χρηματοδότησης του κλαμπ έγινε το ίδιο το κλαμπ. Οι έξυπνες αγοραπωλησίες, όπως αυτή του σέντερ-φορ Αλεξάντερ Σόρλοθ, ο οποίος αποκτήθηκε για 400.000 ευρώ από τον Γκρόνιγκεν και παραχωρήθηκε για 12 εκατομμύρια στην Κρίσταλ Πάλας.
Περισσότερο όμως από την στελέχωση και την δημιουργία υπεραξίας, το σημαντικό ήταν η δημιουργία ενός οικοσυστήματος, μιας άλλης νοοτροπίας: «Πάντα προσπαθούσαμε να βάλουμε τους εαυτούς μας στα παπούτσια του ηττημένου. Θέλαμε να σκεφτόμαστε σαν χαμένοι! Όταν χάνεις, θέτεις συνεχώς ερωτήσεις. Ψάχνεις να βρεις τι πρέπει να βελτιώσεις, όταν κερδίζεις πολύ συχνά επαναπαύεσαι. Δημιουργήσαμε λοιπόν μία πνευματική συνθήκη του ανικανοποίητου, πως δεν έχουμε πετύχει τίποτα ακόμα. Όταν κερδίσαμε το δεύτερο μας πρωτάθλημα το 2018, νιώσαμε πως έπρεπε να ανοίξουμε κι άλλο την όρεξη των παικτών μας. Αφήσαμε στην άκρη τον βαθμολογικό πίνακα της Δανίας, όπου έτσι κι αλλιώς ήμασταν πρώτοι και δημιουργήσαμε μία ξεχωριστή βαθμολογία με ευρωπαϊκές ομάδες μεσαίου βεληνεκούς όπως εμείς (Μπριζ, Σάλτσμπουργκ, Σλάβια Πράγας, Βασιλεία, Βαλένθια, Σεβίλλη), όπου ήμασταν ουραγοί, θέλοντας να δημιουργήσουμε πείνα, κίνητρο. Δεν θέλουμε να γίνουμε η χοντρή, οκνηρή και δυσκίνητη γάτα που έχει αράξει και τα περιμένει όλα έτοιμα». Ναι, η Μίντιλαντ είναι άλλη φάση. Μία ομάδα από… άλλο ανέκδοτο!
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ Η ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ ΕΙΝΑΙ… ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ
Το μυστικό είναι να.. μην εμπιστεύεστε τα μάτια σας
Σε αυτή την «διαφορετική» ομάδα, όλα γίνονται διαφορετικά. Το scouting, η επιλογή παικτών, όλα. Οι υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι επιλέγονται από έναν πολύπλοκο αλγόριθμο, που εμφανίζει values σε παίκτες καλά κρυμμένους σε ταπεινές ομάδες ή κατώτερα πρωταθλήματα. Ομάδες, πρωταθλήματα, στιλ παιχνιδιού μπαίνουν σε προσομοίωση με αυτό της Δανίας και οι αριθμοί αποφασίζουν ποιος παίκτης ταιριάζει στην Μίντιλαντ, που μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία.
Ποια είναι η συμβουλή προς τους scout της ομάδας; Μην εμπιστεύεστε τα μάτια σας. Οξύμωρο, αλλά έτσι είναι: «Οι κατάσκοποι κάνουν άλλη δουλειά. Δεν μας ενδιαφέρει να μας πουν αν ένας παίκτης είναι καλός ή όχι. Το ξέρουμε ήδη αυτό. Μας ενδιαφέρει να μας πουν αν αυτός ο παίκτης θα έχει θετική επιρροή στο σύνολο, να μας δώσουν λεπτομέρειες για τον χαρακτήρα τους, την ζωή τους. Δεν έχει κανένα νόημα να δεις ένα παίκτη ζωντανά δύο ή τρεις φορές. Μπορεί άνετα να πέσεις στην πλάνη του στατιστικού λάθους», εξηγεί ο Άνκερσεν!
*** Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ «ΕΤΡΕΧΕ» ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ, Ο ΡΑΣΜΟΥΣ ΑΝΚΕΡΣΕΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ FUND ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ, ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ «ΑΓΙΩΝ»!
πηγή: FORZA