Έσπασε το ρόδι
Η πρόκριση επί της Σοσό στο β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1982-83 ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή, που πήρε ο ΠΑΟΚ στην παράταση, κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειές του
Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τη Μαρσέιγ και η FORZA θυμάται τα παιχνίδια ρεβάνς του Δικεφάλου απέναντι σε γαλλικές ομάδες
Τη σεζόν 1982-83 η ομάδα του Χάιντς Χέερ ήταν το αουτσάιντερ για την πρόκριση απέναντι στη Σοσό. Στη ρεβάνς της 29ης Σεπτεμβρίου 1982 στο γήπεδο Μπονάλ, παρουσία δεκατριών χιλιάδων φιλάθλων, οι Γάλλοι ισοφάρισαν το σκορ της Τούμπας με το πέναλτι του Ανζιανί στο 90΄ (αμφισβητήθηκε έντονα από τους φιλοξενούμενους), το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου έδρασε ο Δημόπουλος, σκοράροντας στο 95΄ από την ασίστ του Κούδα (η Σοσό πήρε νίκη γοήτρου με ένα δεύτερο γκολ του Ανζιανί στο 98΄). Ο Δικέφαλος, πάντως, θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» την υπόθεση της πρόκρισης ήδη από την κανονική διάρκεια του αγώνα στη Γαλλία, αλλά δύο φορές (μία σε κάθε ημίχρονο) ο Τρίμχολντ είχε «σημαδέψει» τα δοκάρια της αντίπαλης εστίας.
Για τους φιλοξενούμενους είχαν αγωνιστεί οι Φούρτουλα, Σκαρτάδος, Ιωσηφίδης, Αλαβάντας, Σίγγας, Ψαρράς, Τρίμχολντ, Γεωργόπουλος, Δαμανάκης (78΄ Δημόπουλος), Κούδας και Κωστίκος (117΄ Θ. Αποστολίδης).
Για τον αγώνα ρεβάνς με τη Σοσό η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε ταξιδέψει στη Ζυρίχη και από εκεί οδικώς βρέθηκε στο Μονπελιέ. Την παραμονή του αγώνα ο Χέερ ανησυχούσε για την κατάσταση του Δημόπουλου, ο οποίος ταλαιπωρούνταν από ίωση και είχε ανεβάσει πυρετό. «Ισως ήταν λάθος που τον χρησιμοποίησα στο παιχνίδι με το Μακεδονικό, έχασε δυνάμεις» δήλωνε ο Γερμανός προπονητής για το ματς πρωταθλήματος, που είχε προηγηθεί.
Η ρεβάνς με τη Σοσό μεταδόθηκε στην Ελλάδα μόνο ραδιοφωνικά. Κατά την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη, η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε τύχει αποθεωτικής υποδοχής από δύο χιλιάδες φιλάθλους. Με την αποστολή δεν είχε επιστρέψει ο Γιώργος Παντελάκης, που είχε μεταβεί στη Ζυρίχη για την κλήρωση του β΄ γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (αντίπαλος του ΠΑΟΚ η Σεβίλλη).
Η πρόκριση επί της Σοσό στο β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1982-83 ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή, που εξασφάλισε ο ΠΑΟΚ, κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειές του στο κύπελλο κυπελλούχων. Μόλις ένα χρόνο η ρεβάνς της Τούμπας με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (2-0) είχε πάει στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι (4-5), ενώ την περίοδο 1974-75 η ρεβάνς στο Βελιγράδι είχε κριθεί στην παράταση υπέρ του Ερυθρού Αστέρα (2-0).
ΒΡΑΔΙΑ-ΟΝΕΙΡΟ ΜΕ ΤΗ ΛΙΟΝ
Στο β΄ γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων της σεζόν 1973-74 ο ΠΑΟΚ είχε κληρωθεί με τη Λιόν. Στη ρεβάνς (3-3 στο πρώτο παιχνίδι) ο ΠΑΟΚ ήταν ασυγκράτητος. Και με τα γκολ των Παρίδη (25΄, 58΄), Ασλανίδη (38΄ με πέναλτι) και Τερζανίδη (80΄) διέλυσε τους Γάλλους με 4-0, αποδίδοντας ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών.
Ο Λες Σάνον είχε παρατάξει τους Στέφα, Γούναρη, Πέλλιο, Φουντουκίδη, Ιωσηφίδη, Αποστολίδη, Τερζανίδη, Σαράφη (81΄ Λάζος), Κούδα, Ασλανίδη (65΄ Κερμανίδης) και Παρίδη.
Το… δυστύχημα ήταν ότι το ματς δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη. Μια εβδομάδα πριν τη ρεβάνς, ο γ.γ. του ΠΑΟΚ Βασίλης Σεργιαννίδης ξεκαθάριζε: «Εφόσον εξαντληθούν τα εισιτήρια, θα επιτρέψουμε τη μετάδοση». Δύο ημέρες πριν το παιχνίδι, η διοίκηση αποφάσιζε να μην επιτρέψει τη μετάδοση, τόσο γιατί η προπώληση των εισιτηρίων ήταν χαμηλή, όσο και γιατί το ΕΙΡΤ αρνούνταν να καλύψει οικονομικά τη διαφορά στις εισπράξεις από τα εισιτήρια, που θα προέκυπτε από τη μετάδοση του ματς.
Το ζήτημα παρέμενε ανοιχτό μέχρι και ανήμερα του αγώνα (τα αυτοκίνητα του ΕΙΡΤ είχαν σταθμεύσει έξω από την Τούμπα). Το πρωί, όμως, της 7ης Νοεμβρίου δεν είχε διατεθεί ούτε ο μισός αριθμός εισιτηρίων. Οι τελικές αποφάσεις της διοίκησης του ΠΑΟΚ ελήφθησαν σε έκτακτη συνεδρίαση, που ακολούθησε το μεσημέρι. «Είναι τεράστια η ανάγκη χρηματοδότησης για το σύλλογο μας από τις εισπράξεις του αγώνα» επέμενε ο Σεργιαννίδης.
Νωρίτερα είχε πέσει μια συμβιβαστική πρόταση, να αποκλειστεί το τηλεοπτικό σήμα εντός των ορίων του νομού Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε και τα εισιτήρια να πουληθούν, και το πανελλήνιο (πλην Θεσσαλονίκης και περιχώρων) να δει τη ρεβάνς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση δεν προχώρησε σε φάση υλοποίησης για τεχνικούς λόγους.
*** Την παραμονή του εκτός έδρας αγώνα με τη Σοσό, ο Χέερ ανησυχούσε για την κατάσταση του Δημόπουλου, ο οποίος ταλαιπωρούνταν από ίωση και είχε ανεβάσει πυρετό
*** Η ΡΕΒΑΝΣ ΜΕ ΤΗ ΣΟΣΟ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΙΧΕ ΤΥΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΙΓΚΑΜΠ
Χαμένος «τελικός»
Ο αγώνας της 11ης Δεκεμβρίου 2014 κόντρα στην Γκιγκάμπ ήταν τελικός για τη δεύτερη θέση, μια και οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν πίσω από τη Φιορεντίνα με επτά βαθμούς. Μόνο που οι Γάλλοι βολεύονταν και με την ισοπαλία, έχοντας νικήσει στην έδρα τους με 2-0. Χωρίς τον Μακ στη σύνθεση της, η ομάδα του Αναστασιάδη βρέθηκε πίσω στο σκορ από νωρίς (7΄ Μποβιού), ισοφάρισε στο 22΄ με πέναλτι του Αθανασιάδη, ο οποίος στο 52΄ είχε κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι. Μέχρι που ο Μποβιού διπλασίασε τα γκολ των φιλοξενούμενων στο 83΄, υποχρεώνοντας τον ΠΑΟΚ σε πρόωρο αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ.
ΝΙΚΗ ΓΟΗΤΡΟΥ
Το παιχνίδι της 14ης Δεκεμβρίου 2005 στην Τούμπα με τη Ρεν δεν ήταν κάποια ρεβάνς, αφού οι ομάδες, που μετείχαν στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αντιμετώπιζαν τους αντιπάλους τους από μία φορά. Ο αγώνας με τους Γάλλους δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον κι η ομάδα του Γιώργου Κωστίκου είχε πάρει τη νίκη γοήτρου με 5-1. Στην άδεια Τούμπα (1.012 εισιτήρια) σκόραραν για το Δικέφαλο οι Γιασεμάκης (δύο), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (πέναλτι) και Ροσά (αυτογκόλ).
Η ΡΕΒΑΝΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΚΙ Η ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΞΟΡΙΑ
O αποκλεισμός ήταν το μικρότερο κακό
Τα δραματικά γεγονότα του παιχνιδιού της 1ης Οκτωβρίου 1992, τα επεισόδια και οι μάχες σώμα με σώμα των οπαδών με τις δυνάμεις της αστυνομίας
Παραμονές του αγώνα ρεβάνς με τους Γάλλους (στο Παρίσι ο Δικέφαλος είχε ηττηθεί με 2-0) ο Λιούμπομιρ Πέτροβιτς αντιμετώπιζε πολλά αγωνιστικά προβλήματα, σε βαθμό που να μην συμπληρώνει καν 16άδα.
Εκτός από τον Αλεξίου, που είχε αποβληθεί στο πρώτο παιχνίδι, δεν μπορούσε να υπολογίζει και στους Μπορμπόκη, Αναστασιάδη, Δημόπουλο, Ηλιάδη και Καπετανόπουλο. Ακόμη κι έτσι, πάντως, υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο ΠΑΟΚ θα διεκδικούσε τουλάχιστον να πάρει τη νίκη και, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και την πρόκριση. Αγωνία, βέβαια, υπήρχε και για το εξωαγωνιστικό κομμάτι, μια και ο ΠΑΟΚ ήταν υπότροπος στην ΟΥΕΦΑ. Τρεις χιλιάδες φέιγ-βολάν πετάχτηκαν έξω από την Τούμπα πριν τον αγώνα με την Παρί, τα οποία καλούσαν τον κόσμο να απέχει από κάθε μορφής επεισοδιακή συμπεριφορά.
Η Τούμπα δεν γέμισε (ο αγώνας καλύπτονταν τηλεοπτικά από την ΕΤ 1), ωστόσο υπήρχε αρκετός κόσμος στις εξέδρες (περίπου 25 χιλιάδες). Στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα του Αρτούρ Χόρχε αποδείχτηκε ακαταμάχητη και με ηγέτη τον Λιβεριανό επιθετικό Ζορζ Γουέα «καθάρισε» το παιχνίδι από το ημίχρονο, προηγούμενη με 2-0. Ο Αφρικανός στο 16΄ άνοιξε το σκορ και στο 33΄ ο Σασίς διπλασίασε τα γκολ. Για τον ΠΑΟΚ είχαν αγωνιστεί οι Γκάμπριτς, Χάβος, Μαλιούφας, Χιονάς, Πλίτσης, Λαγωνίδης, Οικονομίδης, Τουρσουνίδης (41΄ Δερμιτζάκης), Τζούρτζεβιτς, Μαγκντί και Λεοντιάδης.
Τα παρατράγουδα στη θύρα 4 άρχισαν μετά το δεύτερο γκολ, όταν οι οπαδοί φώναζαν συνθήματα κατά του Θωμά Βουλινού. Παράλληλα, άρχισαν και οι πρώτες αψιμαχίες με άνδρες των ΜΑΤ, που αρχικά βρίσκονταν εντός της θύρας, αλλά κατόπιν συνεννόησης του Βουλινού με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, βγήκαν εκτός γηπέδου. Στο ημίχρονο περίπου 100 οπαδοί εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος με τα ΜΑΤ. Η έφοδος των τελευταίων ανάγκασε σε υποχώρηση τους οπαδούς, οι οποίοι όμως αντεπιτέθηκαν, μπαίνοντας ξανά μέσα στο γήπεδο. Όλα αυτά συνέβαιναν μπροστά στα μάτια του Ολλανδού διαιτητή Τζον Μπλακενστάιν, ο οποίος την ίδια ώρα ενημέρωνε τον Ούγγρο παρατηρητή Κάρολο Παλοτάι για τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορούσε να αρχίσει το δεύτερο ημίχρονο. Αποσύρθηκε στα αποδυτήρια, όπου οι Ιάκωβος Τρυπάνης (μέλος της διοίκησης) και Βασίλης Γκαγκάτσης (δικηγόρος της ΠΑΕ) προσπάθησαν μάταια να τον μεταπείσουν. «Δεν μπορώ να ξαναγυρίσω στο γήπεδο. Σας έδωσα μια ευκαιρία…» τους έλεγε ο Ολλανδός διαιτητής.
*** Ο ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΕΞΕΦΡΑΖΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ»
Πηγή : FORZA