Σύμφωνα με το φαινόμενο της πεταλούδας, ένα δικό της πέταγμα σε μία τυχαία πόλη της Κίνας, ενδέχεται να προκαλέσει σεισμική δόνηση στην άλλη άκρη της γης.
Κάπως έτσι γίνεται και στις ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αρκεί ένα ή δύο μαζεμένα τυχαία γεγονότα, να ανατρέψουν τις λίστες και των τριών κυπέλλων Ευρώπης.
Ο αποκλεισμός των Ρωσικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την σεζόν 2022-2023 έφερε το πρώτο (λεγόμενο) re-balance ώστε να μην προκύψουν κενά. Κάπως έτσι, η πρωταθλήτρια Σκωτίας (Σέλτικ) από τα Play Off μπήκε απευθείας στους ομίλους, η πρωταθλήτρια Τουρκίας (Τράμπζονσπορ) κέρδισε έναν γύρο στα προκριματικά του Champions League και θα ξεκινήσει από τα Play Off, ενώ συνολικά υπήρξαν άλλες 8 αλυσιδωτές αντιδράσεις που επηρεάσανε τόσο το Europa όσο και το Conference League, όπου ουκ ολίγες ομάδες κέρδισαν γύρους, ώστε να προκύψει αριθμητική ισορροπίας.
Το δεύτερο re-balance προέκυψε από το ζευγάρι του τελικού του Champions League. Με δεδομένο ότι ο νικητής της διοργάνωσης (είτε η Λίβερπουλ είτε η Ρεάλ) έχει εξασφαλίσει ήδη θέση στους ομίλους μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος, αυτό δημιούργησε νέες αλυσιδωτές αντιδράσεις που έστειλαν την πρωταθλήτρια Ουκρανίας (Σαχτάρ Ντόνετσκ) στους ομίλους του Champions League, την πρωταθλήτρια Δανίας στα Play Off της ίδιας διοργάνωσης και ακόμα τρεις αλυσιδωτές αντιδράσεις, μία από τις οποίες ήταν ωφελούσε τον Ολυμπιακό, που θα ξεκινήσει από τον 2ο και όχι από τον 1ο προκριματικό.
Μόνο που πλέον μπορεί να υπάρξει και τρίτο re-balance μέσα στο ίδιο καλοκαίρι που μπορεί να ευνοήσει την ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας!
Αυτό μπορεί να γίνει αν το τρόπαιο του Europa League πάει στα χέρια της Ρέιντζερς, κάτι που θα το ξέρουμε το βράδυ της Τετάρτης. Αν η κούπα πάει στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, τότε δεν θα υπάρξει ανάλογη ανάγκη. Οι Γερμανοί θα πάρουν ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League και με δεδομένο ότι δεν είχαν βγει Ευρώπη μέσω πρωταθλήματος, τότε δεν επηρεάζεται η access list.
Αν όμως το πάρουν οι Σκωτσέζοι, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Κι αυτό γιατί η ομάδα της Γλασκώβης θα μπει απευθείας στους ομίλους του Champions League, αφήνοντας κενή την θέση που θα είχε στον 3ο προκριματικό της διοργάνωσης στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών, θέση που πήρε τερματίζοντας στην 2η θέση του πρωταθλήματος.
Και κάπου εκεί ξεκινούν οι απανωτές καραμπόλες που επηρεάζουν ολόκληρο το οικοσύστημα των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Αν συμβεί ότι και στις προηγούμενες περιπτώσεις, τότε μία τέτοια συνθήκη θα ευνοήσει και τον Κυπελλούχο Ελλάδας (σε κάθε rebalance η UEFA ευνοεί πάντα τους Κυπελλούχους και όχι τις ομάδες που πήραν ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος), που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κερδίσει έναν γύρο.
Με το προηγούμενο rebalance οι Κυπελλούχοι Τσεχίας, Κροατίας, Ελβετίας, τσίμπησαν ένα γύρο και θα ξεκινήσουν από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League, κάτι που αφήνει τον Κυπελλούχο Ελλάδας ως επόμενο επιλαχόντα για κερδισμένο γύρο, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για νέα τροποποίηση της access list.
Μία συνθήκη που δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο στον τελικό του Σαββάτου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, ειδικά αν την Τετάρτη η Ρέιντζερς έχει σηκώσει το Europa League.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πέρσι με τον Δικέφαλο του Βορρά, που με ένα παρόμοιο rebalance κέρδισε έναν γύρο και ξεκίνησε από τον 3ο προκριματικό του Conference League, κάτι που του επέτρεψε να μπει στους ομίλους μόνο με δύο προκρίσεις, ενώ του επέτρεψε να κάνει πιο ήρεμη καλοκαιρινή προετοιμασία και να μπει σε επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις στις αρχές Αυγούστου, με διαφορά περίπου 20 ημερών από ΑΕΚ και Άρη, κάτι καθόλου αμελητέο στην οικονομία της σεζόν.
Ακόμα πάντως κι αν το Europa League δεν πάει στην Ρέιντζερς υπάρχει μία τελευταία πιθανότητα rebalance, με λίγες πάντως πιθανότητες. Η UEFA απέκλεισε τις ρωσικές ομάδες από τα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τις ουκρανικές.
Εδώ δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού -αυτό θα έλειπε άλλωστε- αλλά πιθανής αδυναμίας συμμετοχής. Το ουκρανικό πρωτάθλημα έχει διακοπεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και όσο μαίνεται ο πόλεμος είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον. Τα συμβόλαια όλων των παικτών είναι στον αέρα, δίχως πρωτάθλημα, οικονομικούς πόρους, έσοδα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής τους στα Κύπελλα Ευρώπης.
Αυτό δεν ισχύει για τους δύο μεγάλους (Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ντινάμο Κιέβου) που κάνουν ευρωπαϊκή «τουρνέ», δίνοντας φιλικές αναμετρήσεις υπέρ της ειρήνης, αλλά για τις υπόλοιπες ομάδες που δεν έχουν τους ίδιους οικονομικούς πόρους.
Το ενδεχόμενο αποκλεισμού από την UEFA φαντάζει πολύ μικρό αυτή τη στιγμή, αλλά όσο μαίνεται ο πόλεμος, διατηρεί μία εξαιρετικά εύθραυστη συνθήκη που επαναξιολογείται συνεχώς από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, που προς το παρόν δεν έχει πάρει κάποια απόφαση.