Με την έλευση του Ζοσέ Μπότο στο πόστο του τεχνικού διευθυντή και με σημείο εκκίνησης το τρέχον καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ έχει αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να διορθώσει τα θέματα ανισορροπίας και ανισοκατανομής του ρόστερ του. Δεν είναι μόνο ο ηλικιακή πλευρά του προβλήματος, ούτε μόνο αυτές των θέσεων μέσα στο γήπεδο και των αγωνιστικών χαρακτηριστικών που λείπουν.
Ο Δικέφαλος αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το ελληνικό στοιχείο στο έμψυχο δυναμικό του, κατάσταση η οποία δεν είναι απλά μια αλγεινή διαπίστωση της εποχής αλλά έχει απτές επιπτώσεις όσον αφορά στην UEFA. Ο κανονισμός της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προβλέπει οι λίστες των ομάδων να περιέχουν 17 ξένους παίκτες και 8 γηγενείς στο σύνολο των 25 που έχουν δικαίωμα να δηλωθούν.
Μετά και την αποχώρηση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, οι “ασπρόμαυροι” έχουν πλέον στην διάθεσή του μόλις πέντε και… κάτι. Ο νεαρός τερματοφύλακας Ταλιχμανίδης, ο άπειρος Κουλιεράκης, ο τραυματίας Μιχαηλίδης, ο Λύρατζης, ο Τσαούσης, ο Τσιγγάρας και ο Κούτσιας (θεωρητικά και ο Λάμπρου).
Για αυτόν τον λόγο οι “ασπρόμαυροι” έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στην ελληνική αγορά, με την περίπτωση του Γιάννη Κάργα να έχει ξεχωρίσει και τον 27χρονο στόπερ να βρίσκεται στον δρόμο για την Τούμπα, όπως αποκάλυψε χθες (20/6) το βράδυ το INPAOK (δείτε ΕΔΩ).
Ελλείψει πολλών Ελλήνων, ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα αναγκαστεί να μειώσει το διαθέσιμο ευρωπαϊκό του ρόστερ δηλώνοντας 22 ή 23 παίκτες καθώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι 17 ξένοι είναι το μάξιμουμ.
Υπενθυμίζεται ο σχετικός κανονισμός της UEFA:
“Καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει πάνω από 25 παίκτες στην List A κατά την διάρκεια της σεζόν, εκ των οποίων οι δύο πρέπει να είναι τερματοφύλακες. Μίνιμουμ 8 θέσεις σε αυτή την λίστα λαμβάνονται υποχρεωτικά από τους παίκτες που έχουν «γηγενείς παίκτες» (locally trained players) και καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει σε αυτές τις 8 θέσεις, περισσότερους από 4 «γηγενείς λόγω ομοσπονδίας» παίκτες (association trained players). Η List A πρέπει να αναφέρει τους παίκτες που δηλώνονται ως «γηγενείς» και να ξεκαθαρίζει επακριβώς αν πρόκειται για γηγενείς λόγω συλλόγου η ομοσπονδίας παίκτες.
*Αν μία ομάδα έχει λιγότερους από 8 γηγενείς παίκτες στο δυναμικό της, τότε ο μέγιστος αριθμός παικτών που μπορεί να δηλώσει στην List A, μειώνεται ανάλογα”.
Συνηθισμένο φαινόμενο αλλά…
Η έλλειψη εγχώριων ποδοσφαιριστών δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο ούτε για τον ΠΑΟΚ ούτε για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που λαμβάνουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Δικέφαλος δήλωσε 23 (αντί για 25, για τον προαναφερθέντα λόγο) ποδοσφαιριστές πέρσι και πρόπερσι, το ίδιο κάνει συχνά και ο Ολυμπιακός που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.
Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι πριν από επτά χρόνια, την σεζόν 2015-16, ο ΠΑΟΚ είχε στο ρόστερ του και την δυνατότητα να δηλώσει 16 (!) Έλληνες παίκτες στην ευρωπαϊκή του λίστα, χωρίς σε αυτούς να υπολογιζόταν ο Κάτσε και ο Ελληνο-Αυστραλός Τέρι Άντονις που ήταν τότε στην ομάδα.